Å gå i «kickstart-modus» etter ferien – yey or ney?

Den kommer alltid. Hos meg inkludert. Følelsen av at nå, nå skal jeg kickstarte høsten. Nå har jeg kost meg så mye i ferien, med både god mat og mye avslapning, at nå, nå er det på tide å gjennomføre tidenes kickstart.

Man er proppfull av motivasjon, eller noe i den duren, og legger planer for hvordan man skal bli superkvinne/mann denne høsten; mye intevall- og kondisjonsøkter (det er jo så fettforbrennende), mye protein (jo mer, jo bedre?), lite karbs (jo mindre, jo bedre), fullkroppsøkter (gjerne med høy puls og #svettefest hele veien), grønnsaker og over gjennomsnittet mye hverdagsaktivitet.

Kanskje du lar deg inspirere av den treningsbloggeren som skal stille i fitness, og slenger på litt morgencardio og torskeblokker for å toppe det hele.

Én ting er at vi kan snakke om hvordan det ikke varer i lengden (hello overtrening, underrestitusjon og overspising.. også kalt «cheat day» av noen). Men en annen ting, og kanskje den viktigste, er hvordan denne fremgangsmåten og tankegangen 1) ødelegger ditt forhold til trening og mat, samt 2) eliminerer muligheten til å få resultater med innsatsen du legger ned.

Hvorfor? Du går for hardt ut. Noe verken kropp eller hode setter særlig stor pris på.

Når det er sagt – det har kanskje blitt en litt sånn misforstått negativ merkelapp på dette med kickstarter etter «koseperioder» som påske, jul, feriehelger og sommerferier? Man er jo gira på å legge ned litt ekstra innsats etter en ferie med overskudd, noe som er helt naturlig. Så la oss bruke motivasjonen på en smart måte, og gjøre.. nesten 100% det motsatte av ytterpunktene jeg nevnte over?

  • Start på´n igjen med trening, sakte, men sikkert. Ta hensyn til utgangspunktet ditt før ferien, samt hvor aktiv du har vært underveis i ferien, og legg opp til en smart progresjon derfra. Styrketrening tilpasset deg, en intervall-økt og en mer langvarig kondisjonsøkt er mer enn nok de første ukene for de fleste, for å sparke igang kropp, sinn og de gode rutinene.

For intervalltrening og kondisjonstrening er fettforbrennende ja, men ikke så fort kroppen opplever at det blir for mye, for raskt, i kombinasjon med mangelfullt kosthold. 

  • Ha en mål om å få i deg protein til hvert måltid. For de fleste av oss treningsfolk er vi mer enn innafor om vi får i oss 1,4-1,8 gram protein per kilo kroppsvekt. Om du har et mål om å få i deg protein til hvert måltid, gjerne på cirkastørrelse med knytteneven din, så er du på god vei. En tilleggsbonus er at gode proteiner gjerne passer best sammen med godt grøntfor og no´ grove karbs.

Vi vet at det er lite hensiktsmessig å innta noe særlig mer protein enn det overnevnte, da dette som regel blir omgjort av kroppen til andre energiformer. Jo mer protein, jo mere muskler? Nope. 

  • Ikke kutt ut karbohydratene, og spesielt ikke i forbindelse med trening. Det er disse som gir deg energi til å funke i hverdagen, og prestere på trening. Energi fra karbs gir deg lyst til å bevege deg, og denne hverdagsaktiviteten er faktisk langt viktigere for energiforbruket vårt enn hva noen treningsøkter ila. uken er. Gode karbohydratkilder er havregrøt, frukt, poteter, søtpotet, rotgrønnsaker, ris, speltlomper.. you know the drill.
  • Tren fornuftig styrketrening, gjerne fullkroppsøkter, men husk hensikten med økta; styrketrening. Mange av oss (guilty indeed) har en tendens til å gjøre også styrkeøktene til reine kondisjonsøkta, fordi man skal supersette og svette seg gjennom alt mulig. Vel og bra det, men husk at målet med styrketrening er å belaste muskulaturen på en slik måte at de blir sterkere.. ikke bare utmattet.

  • Book inn noe sportymorsomt i kalenderen din! Det er fort gjort å føle at man må luke ut alt som er gøy (som etter sommeren føles ut som alkohol og sene kvelder), men det må du ikke – du må bare.. bytte det ut. Finne på noe annet som du syns er minst like moro, om ikke mer! For min del er høsten proppfull av treningsevents jeg skal være med på. Mesteparten er jobb, klyp meg i armen, men det er også avkobling og påfyll for en sportyskrott som meg selv. Innlegg om disse eventene kommer på løpende bånd, så her er det bare å følge med! I tillegg skal faktisk jeg og kjæresten på en treningstur til Tenerife i oktober, der jeg kun skal være med som deltaker – det gleder jeg meg til, og det motiverer meg absolutt til å kose meg med bra mat og trening.

Kjærsten også forøvrig, og det er en superbonus? I dag kom han riktignok hjem fra CrossFit-trening med sprengte blodårer på begge armene, så må muligens holde igjen den kroken der litt.. haha?

Jeg pleier å si til alle mine kunder, kjente og kjære at enhver endring man ønsker å gjøre, post ferie eller ei, skal være noe du kunne tenke deg å holde på med over lang tid. Trening er ferskvare, og det samme er resultatene du høster av et bra kosthold. Så da er det jo igrunn ganske logisk å velge løsninger som funker i det lange løp, for å unngå jojo-kropp med et tilhørende berg- og dalbane-topplokk.

Ha det bra. Kos deg med at hverdagen er tilbake igjen. Spis godt, på en måte som gjør deg sterkere på trening. Beveg deg på en måte som gjør deg stolt av deg selv – da er du på god vei, da? Så kickstart, for all del, kjør på – bare sørg for at det er noe som får deg til å føle deg BRA.

Både på kort- og langsikt.

 

Flere
Artikler