Om å (prøve) å trene smartere rundt min egen syklus – og PMS…

Inneholder reklame ism. Zalando

Artig med de av dere som har sendt meg meldinger ang. ukas episode av Treningspodden, der jeg har et lite utbrudd over PMS´en min som herjet som verst, haha?

Følte det måtte følges opp med et aldri så lite innlegg her på bloggen.

For er det bare meg, eller blir den verre med årene?

Teit spørsmål å stille egentlig, for dette er jo ulikt for oss alle, men for min del får jeg gjerne PMS i form av lite overskudd, mindre treningslyst, mer sult og et sjukt weird humør – jeg blir rar å være sammen med, føler jeg selv ihvertfall, og der jeg vanligvis er ganske ukomplisert og positiv som person (liker jeg å tenke selv) switcher jeg plutselig til å bli en følelsesladd eventyrkule, og man veit aldri hvilken vei vinden blåser.

Bildene er knipset av Jørgen Rypaas ifm. et samarbeid med Zalando. Klærne er sponset fra Zalando, og kan sjekkes ut her. 

Anyhuw – nå har jeg prøvd å sette ting i system, og ikke minst legge opp treningen min etter dette. I og med at energinivået varierer så veldig i takt med syklusen så virker det logisk å utnytte nettopp det.. enig? Når jeg har hatt mensen et par dager er jeg nemlig on fire, og det er ingenting annet jeg har lyst til enn å hoppe, sprette, løfte tungt og gjøre masse. Så det må jo også utnyttes. Derfor tenker jeg gjerne som følger..

Uke 1 og 2 (det vil si når jeg har hatt mensen et par dager, og to uke frem): gønne på, trene bra og tørre å utnytte overskudd hvis jeg kjenner at det er der. Tid for å trene tungt, og muligens gå for noen perser.

Uke 3 og 4 (det vil si når jeg er i midten av syklusen min, og kroppen min farges av dette): være flinkere til å lytte til kroppen, og tørre å stå over økter dersom det kjennes riktig ut, og gir mening i henhold til resten av treningsuken min. Rett og slett gi meg selv litt mer slæck, men ikke droppe bevegelse – det gjør gjerne ting verre. Så typ.. gå en tur istedenfor å gjennomføre den planlagte WOD´en eller styrkeøkta. Kondisjonstrening kjennes gjerne bedre ut enn tung styrke, og flere reps og lettere vekter er diggere enn tunge løft. Være påpasselig med å få i meg bra mat, og ikke droppe karbohydratene. Da kommer gjerne søtsuget i enda større grad.

Så ja, slik tenker jeg altså rundt min egen trening nå om dagen, med mål om å ha det bedre med det varierende energinivået jeg kjenner på i løpet av en måned. Ved å utnytte energien de to første ukene, for så å justere ned trøkket noe i de to påfølgende, så går jo alt opp i opp uansett?

Så, ganske enkelt sånn egentlig, men vi vet jo alle hvordan det er med det greiene her.

Man glemmer at man er jente og har en syklus, og når man den ene gangen i måneden blir truffet av ræva humør, søtsug og hurramegrundt så glemmer man helt hvorfor – jeg er ihvertfall sånn, og har x antall ganger klødd meg i huet over hvorfor jeg «plutselig» kjenner på lite energi, treningslyst og behov for å spise mer/annerledes. Mens andre er annerledes, og kjenner ikke på noe av dette i det hele tatt – Silje i podden for eksempel..?

Må runde av med å si at jeg ikke har noe ekspertkompetanse på dette i det hele tatt, og skriver utelukkende basert på mine egne erfaringer. Melina Magulas har delt noe om dette på sin Instastory, som ligger som høydepunkt på hennes profil på Instagram – anbefaler deg å sjekke det ut om du vil lære mer om din egen syklus? Her er noen screenshots fra den.

Kjenner jeg blir litt spent på å høre om dine erfaringer – er dette noe du selv tenker på, eller er det hele ganske fjernt? Er det mange av dere som kan kjenne på denne varierende graden av energi og div annet gjennom måneden, eller er de fleste av dere a-ok fra morgen til kveld?

Okei, det var dagens mensenprat – litt kleint, men desto viktigere å snakke sammen om?

 

Flere
Artikler