Det er dette det handler om

Jeg er ikke helt som andre «treningsbloggere» føler jeg.

Jeg har aldri vært en kløpper i noen som helst idrett – aldri drevet med idrett egentlig. Jeg har middels til lite konkurranseinstinkt når det kommer til fysiske konkurranser (med mindre det er noe som betyr noe da – men jeg er ikke typen som koker over i hodet av potetsekkløp på 17. mai liksom). Ikke minst lever jeg et helt vanlig liv, med mange andre viktige(re) arenaer enn trening, prestasjon og grønnsaker. 

For eksempel ferie! Jeg har kost meg glugg denne ferien, som jeg gjør på alle andre mulige ferier, der jeg rundet av med fire dager på vinvogna. Med litt attåt. Mildt sagt..

And in case you didn’t know – alkohol er ikke prestasjonsfremmende?

Og jeg skal være ærlig – i dag følte jeg jeg kunne kjenne hver eneste sipp med vin på treningsøkta jeg kjørte. Tidligere ville jeg blitt demotivert i det jeg kjente tungpusten etter en sånn ferie komme, og lovet meg selv å «aldri» gjøre noe liknende igjen. Heldigvis står jeg tryggere i filosofien min nå enn hva jeg gjorde da.

For det er jo nettopp dette det handler om. Ekstreme perser, snikskryt på Instagram, påskemaraton og påskeegg fylt med brokkoli får andre ta seg av. Jeg bestemte meg tidlig for at min filosofi rundt dette med trening, både personlig og her på bloggen, handler om å nyte det beste fra alle verdener! I korte trekk innebærer det næringsrik, digg mat, mye trening og sunn fornuft i hverdagen, men litt mindre fornuft, nytelsesmat og litt annen type aktivitet i ferier – jeg liker´e! Men nettopp derfor handler min filosofi også veldig om nettopp dette ene, småseige valget vi alle må ta etter de fleste ferier.. valget om å komme seg tilbake på godvogna så fort ferien er over. Ha lyst til å ta seg i nakken og gjøre de tingene som får kropp og sinn på rett kjøl igjen.

Rett og slett gjennomføre de tipsene jeg gir deg i bunnen av dette innlegget. Helårskroppen handler om å være i stand til å gjennomføre disse tingene så fort kosen er over – ikke ekskludere kosen i sin helhet.

Og det, mine venner, er for veldig, veldig mange enda vanskeligere enn å bare kjøre 100% strict hele veien – nettopp derfor fortjener helårskroppene all den hyllesten den kan få, og enda litt til!

Min erfaring tilsier at det er mange av dere som kjenner det på samme måte som jeg beskriver over her – så dagens bloggerier er dedikert til alle oss dauer litt av oss selv i dag. Jeg kan meddele at det hjelper med et par sunne måltider og en treningsøkt innabords. Dette, samme med en motiverende treningsplan for de kommende ukene er gjerne det som skal til for å flytte fokuset fra det «usunne som har vært» til alt det sunne og fantastiske som kommer. Ikke minst viser vi oss selv hvordan det er fullstendig i vår makt å snu skuta asap zulu.

Her er mine fem beste tips innen både fysisk trening, mental trening og kosthold, til hva du kan gjøre for å føle deg «on top of the world» så fort som mulig 🙂 

  1. Skriv ned dine grunner, minst fem, til hvorfor du vil kjenne deg sunn og frisk i månedene som kommer. Målet er å kjenne på din motivasjon til hvorfor du har lyst til å gjøre det – ikke kjenne at du må.

Du «må» ingenting.

2. Skriv deretter ned en eller flere treningsformer du selv føler vil gi deg aller mest glede akkurat nå, samt i ukene fremover. Reflekter gjerne litt rundt hvorfor – hva er det med akkurat denne treningen som trigger deg?

3. Legg deretter en treningsplan som dreier seg nettopp rundt denne treningen, i tillegg til dine grunner til hvorfor (punkt nr. 1).

4. Legg lista lavt, slik at du er garantert å starte treningsvåren 2017 med mestringsfølelse. Mestring er alfa omega for å motivere oss selv til å fortsette med det vi har begynt på – og det er målet. Trening, sunn mat og gode vaner er ferskvare, og det samme er resultatene vi høster av det – nettopp derfor må vi tenke deretter. Tror du du rekker tre økter? Sett opp to. Tror du du klarer å løpe deg igjennom 10 km løp i uka? Start med fem.

You get the picture. 

5. Sett deg et eller flere trenings mål. Jaja, jeg vet du har hørt det før, men det er det jo også en grunn til – det motiverer! Målsetting er en av de teknikkene som er direkte knyttet til motivasjon over tid, og dermed også en av de viktigste tingene vi jobber med for å ha lyst til å bedrive en eller flere handlinger over tid som fører til en endring, bedre kjent som måloppnåelse.

Kosthold 

  1. Hold det enkelt! Man kan fort bli forvirra av alle mulige kostholdsråd som florerer der ute, men i bunn og grunn er det noen enkle ting vi vet at funker. Du vet.. proteiner fra kjøtt, fisk, fugl, egg eller meieriprodukter til hvert måltid. Grønnsaker til hvert måltid. Tallerkenmodellen. Tilstrekkelig med karbohydrater, gjerne i form av et inntak som står i stil med hvor aktiv du er. Putt det gjerne inn i etter trenings-måltidet, så får du mest mulig energi inn i systemet når kropp og muskulatur er mest mottakelig for det.

2. Fokuser på alt du kan spise, fremfor det du ikke kan spise. «Sunn mat» betyr en verden av herligheter du kan nyte, og det er opp til deg og topplokket ditt om du vil fokusere på nettopp det, eller de få tingene som kan være kjekt å styre unna.

3. Prøv å spise grønt, fint og flott fra mandag til fredag, løsne litt på snippen lørdag og søndag.

4. Bruk vann som tørstedrikk, og se om du klarer å få i deg to liter hver dag.

5. Unn deg sunne desserter hver dag, f.eks i form av Skyr, cottage cheese eller kesam med bær, frukt, en proteinshake du liker godt, grønnsaker med dip, speltlomper med kanel og litt peanøttsmør – det finnes et hav av muligheter. Med en dessert i vente er det lettere å kjenne at man ikke lider noen nød selv om hverdagen er her igjen – tvert imot vil nå jeg si 😉

Treningsvåren 2017 – nu kjør vi!

Ihvertfall frem til 17. mai… haha. 

Flere
Artikler