Èn av mange ting jeg tar for gitt – og man skjønner det kanskje ikke før det er for sent..

Frivillig samarbeid med Kreftforeningen

I dag har jeg hatt en hakket roligere dag enn i går, og etter noen timer med hjemmekontor tok jeg en lang og god tur i skogen med familiehunden Ica. Det var så utrolig fint, med snøhvitt landskap, helt musestille, perfekt temperatur og en kropp som virkelig satte pris på litt rolig bevegelse og frisk luft.. jeg er veldig glad i å gå på tur, følelsen det gir meg og energipåfyllet jeg får, og dagens føyde seg inn i én av mange jeg har hatt den siste måneden, det siste året og de siste årene.

Fordi jeg visste jeg ville skrive om dette temaet i dag begynte jeg også å tenke på hvor mye jeg egentlig tar for gitt.. muligheten til å kunne gå turer som dette når jeg vil, at jeg kan gjøre tilnærmet akkurat den treningen jeg vil, at jeg sover godt om natten, og at både jeg og de jeg er glad i er friske og raske.

For å nevne noe. 

Hverdagen min er full den, av ting jeg gjør, tenker og sier, som jeg ikke ville gjort om helsen min hadde villet det annerledes – kreften kan ramme oss alle, og selvfølgeligheter som å gå tur, trene, spise sunn mat og få hvilen man trenger kan fort bli vage minner om noe man hadde mulighet til – før -. 

Ifølge Kreftforeningen sine nettsider er det hele tre personer som får en kreftdiagnose hver time.

Hver time!

Det vil si at én av tre rammes av sykdommen i løpet av livet – og resten av oss rammes som pårørende.

Det er så fjernt, men samtidig så nært, da vi alle kjenner noen som har blitt berørt av sykdommen på én eller annen måte. Og selv om overlevelsesraten blir stadig høyere er det ikke dermed sagt at livet etter kreft er knirkefritt. Senskader etter kreften snakkes ikke så mye om, da det ofte er et spørsmål om å leve eller dø. Når man overvinner kreften er man heldig, men samtidig.. hva skjer med livskvaliteten? Hva skjer med den personen du var før du gjennomgikk ditt livs største traume? Kanskje man ikke lenger kan gjøre noen av de tingene som gjorde en til den man var for bare kort tid siden.. hvordan blir livet seende ut da? Og hvilke traumer sitter man igjen med etter å ha opplevd noe sånt? Senskader etter kreft kan bety et liv preget av store smerter og svært mange begrensninger. Ofte også med en sorg over at livet ikke ble som man hadde tenkt, og selv om man er kreftfri er man langt i fra frisk.

Kroppen og helsa er det kjæreste vi har, og øyeblikk og dager som i dag bidrar til å minne meg på nettopp det. Ikke minst blir jeg påvirket av samarbeidet med Kreftforeningen som jeg får lov til å ta del i, som altså har som mål i samle inn penger for at flere skal få et bedre liv etter kreft. Senskader etter kreft kan bety et liv preget av store smerter og svært mange begrensninger. Ofte også med en sorg over at livet ikke ble som man hadde tenkt, og selv om man er kreftfri er man langt i fra frisk.

Sammen med Maren Erdvik, Camilla Andersen, Martine Halvorsen og Espen Hilton får jeg lov til å bidra til å samle inn penger til årets aksjon, og jeg håper virkelig at så mange som mulig har mulighet til å gi sitt bidrag til saken via denne nettsiden. Alle monner drar, og uten at jeg kjenner akkurat deg tipper jeg at dette kan være noen av de viktigste pengene du har brukt denne uka, måneden eller året.

Det er ihvertfall ikke hver dag jeg og mine kronestykker har mulighet til å redde liv – men det har de i dag. Håper du vil bidra sammen med oss❤

Avslutningsvis vil jeg rekke ut en hånd til alle dere som faktisk er berørt av kreft, enten selv, eller i nær omkrets. Jeg kan ikke verken forestille meg eller evne å sette meg inn i situasjonen, men vit at jeg kjenner et stikk i hjertet og en dyp medfølelse når jeg hører om skjebner som rammes. Livet er ikke for pyser, som mamma alltid sier, og jeg vet at jeg enda ikke har opplevd halvparten engang.. livet kan være like jævlig som det er fint, og jeg tror skjebner som dette nok definerer noe av det verste vi mennesker kan oppleve..? Ord, tekst og bilder blir fattige, men vit at mine tanker går til dere, og den prøvelsen livet nå har utsatt deg for.

Flere
Artikler