Gratulerer med dagen, jenter – «det er lov å være stygg»

I dag spilte jeg inn Treningspodden sammen med Silje, som seg hør og bør på en torsdags formiddag. I anledning kvinnedagen hadde Silje ladet opp det feministiske snakketøyet, noe jeg setter stor pris på – hun gir meg ofte input jeg ikke selv snubler over, og i dag var inget unntak, tvert imot. Blant annet fortalte hun meg om årets hovedparoler i Oslo, i anledning 8- mars-toget. Det kan du lese mer om her, men en av de hang jeg meg litt opp i.. «det er lov å være stygg! Stopp skjønnhetstyranniet» lyder den, og fremmes av Kvinnefronten.

Jeg vet ikke om det bare er meg, men jeg dauer av den setningen der. Lov å være stygg? Hvem er noen på denne jord til å bruke beskrivelsen stygg på noe som helst? Spesielt ikke når vi snakker om mennesker, utseende og hva man «burde og ikke burde». At det i tillegg er et slagord som skal brukes til å slå et slag for kvinner anno 2018, det henger i mine øyne ikke på greip.

Kvinnedagen handler da virkelig ikke om at noe som helst ved jenter skal defineres som stygt? «Lov å være stygg», hva faen betyr det? Skal det liksom være synonymt med at jeg har lov til å vise frem «den ekte meg»? Spør du meg burde ikke kvinnedagen handle om utseendet, skallet vårt, i det hele tatt.

Budskapet derimot, støtter jeg meg 100% bak.

Du kan lese hele artikkelen i lenken over, men kort oppsummert syns jeg denne setningen sier det ganske så bra; reell makt og livsutfoldelse oppnås når man slutter å legge sitt egenverd i kropp og utseende, og gir litt faen i kroppen.

Copy that! Vår viktigste oppgave her i livet er ikke å se digge ut.

For min del handler det å være en moderne jente, kvinne, dame om å stå opp imot de visuelle bildene vi får trykket nedover oss hver eneste dag. Det handler om å velge å være ei jente, kvinne, dame som fokuserer på hva hun kan fremfor hvordan hun ser ut, og som velger å være en av de som velger å bygge sin verdi, stolthet og cred i form av det hun gjør, sier, kan og mener. Jeg sier ikke at det er lett, men jeg blir stadig mer bestemt på at dette er et valg vi som jenter må ta – Instagram kommer ikke til å ta det for oss. For som Kvinnefronten skriver, det er kun vi selv som kan velge om vi vil delta i den objektiverende kulturen, som bevisst og ubevisst gjør at vi vurderer oss selv ut i fra hva andre ser, fremfor hvordan vi føler oss, hva vi gjør og hva vi kan.

Det er skummelt. 

Så jeg er enig med gjengen i Kvinnefronten jeg altså, i at kvinner, og samfunnet generelt må slutte å tillegge utseendet så stor verdi som vi gjør i dag. Men å gi faen i kroppspresset og de visuelle kravene som settes i dagens overfladiske SoMe-verden handler ikke om at «det er lov å være stygg». Det handler om å ta et valg om å være seg sjæl, og basere sin egenverdi og selvfølelse på det som er på innsiden.

Så plis.. vær en dame som tør å drite litt i det som er på utsiden.

Gratulerer med dagen, jenter. Vi er så gode, men kan alltid bli bedre ?

Flere
Artikler