Hva snakket jeg egentlig om i seks timer?

… på ShapeUp Convention?!

Det spørsmålet har jeg fått en del ganger i etterkant av de seks foredragene jeg holdt på lørdag. Og det gjør meg så glad! Det tyder på at folk er interessert i mental trening, og det liker jeg. Elsker det.

_MG_4431

Alle bildene i dette innlegget er knipset av Rasmus Kongsøre, vår (nesten) faste, og en av de kjæreste, ShapeUp-fotografene, hehe.
Alle bildene i dette innlegget er knipset av Rasmus Kongsøre, vår (nesten) faste, og en av de kjæreste, ShapeUp-fotografene, hehe.

Derfor tenker jeg det er verdifullt å dele noe av det jeg snakket om med dere her på bloggen også.

Lysbilde02

Først og fremst er jeg opptatt av å definere hva mental trening er, og hva det ikke er. Mitt inntrykk er at mange oppfatter det som noe flytende, filosofisk, der man drodler løst og ledig rundt hva vi drømmer om her i livet. For å sette det på spissen.

Vel, det er ganske mye mer enn det… 

Definisjonen på mental trening, slik jeg kjenner det gjennom RAW Performance, er rett og slett at det er «systematisk og kontinuerlig trening av de mentale ferdighetene som øker gode prestasjoner», eller måloppnåelse om du vil. På samme måte som med fysisk trening handler det altså om en systematisk måte å jobbe på, for å bli bedre.

Lysbilde04

Når jeg snakker om mental trening og driller kunder ønsker jeg altså at de skal styrke de ferdighetene som bidrar til at de presterer bedre, gang på gang. Mange gode prestasjoner over tid gir gode resultater, som naturlig nok gir måloppnåelse. Og det er jo måloppnåelse som er målet, enten du er en idrettsutøver som vil ta en medalje i OL eller heter Pia, er 26 år gammel og vil bli verdensmester på å holde inspirerende foredrag. Hehe.

Satt på spissen. 

_MG_4438 _MG_4414

Jeg liker å sammenlikne ferdighetene våre med muskler, typ, hodemusklene våre, og de mentale treningsteknikkene vi bruker med styrkeøvelser. På samme måte som en PT kan gi deg i lekse å gjøre bulgarske utfall og hip thrust på veien mot sprettrumpa, vil en MT (mental trener) kunne gi deg f.eks visualiseringsøvelser du må fokusere på om du ønsker å funke bedre i en prestasjonssituasjon, og veien opp mot den.

Lysbilde06

For i bunn og grunn handler det om å få kontroll på følelsene våre, slik at vi klarer å styre oss selv i en mer hensiktsmessig retning. Når du føler deg sliten en dag, og syns du fortjener å droppe en treningsøkt, er målet mitt (vårt) å gjøre deg motstandsdyktig nok til å stikke på trening allikevel. Hver gang. Når du føler kroppen «trenger» ekstra energi i form av usjarmerende doser sukker på en lørdagskveld, er målet mitt (vårt) å gjøre deg motstandsdyktig nok til å velge et sunnere alternativ, hvis det er det som er i tråd med det du ønsker å oppnå.

Ser du tegninga?

_MG_4419 _MG_4434

Og for at du skal få opparbeidet deg denne motstandsdyktigheten, kall det styrken om du vil, i topplokket, trengs det trening. Mental trening!

Det er dette jeg prøvde å formidle på ShapeUp Convention. Jeg ønsket å vise de hvordan man metodisk kan jobbe med (styrke)øvelser som…

– Målsetting

– Indre dialog

– Avspenning og…

– Visualisering

_MG_4399

for å styrke ferdigheter (hodemuskler) som…

– Selvregulering

– Motivasjon

– Selvtillit

– Viljestyrke og…

– Fokus

Samtidig prøvde jeg å formidle hvor viktig det er å bevare en ro oppi det hele, og unngå å sammenlikne seg med andre. For mental trening handler ikke bare om prestasjon og måloppnåelse. Det handler også om hvordan du har det på vei til mål. Det er lett å sammenlikne seg med andre, og se på hva de får til. Men ettersom det vi gjør og det vi oppnår henger tett sammen med personlige forutsetninger, erfaringer og ønsker, er det svært lite hensiktsmessig, og på grensen til destruktivt i noen tilfeller. Det tar fokuset ditt bort fra deg, ditt, dine forutsetninger og dine mål. Så mitt beste råd er å finne en trygghet i deg selv, og den veien du ønsker å gå.

_MG_4429

Og ved å gjøre en jobb med seg selv, spesielt ved å kartlegge verdier og hva som er viktig for deg å få til iløpet av de 10, 20, 30, 70 årene du har igjen på jorda (fælt å tenke på, men hvem vet liksom), er min erfaring at du også finner en slags ro i de målene du setter. For du vet at de er riktige for deg. Du er trygg på at du jobber mot dine mål, som er både realistiske og gjennomførbare, men også ambisiøse og viktige. Det er lettere å droppe sammenlikningen med andre, fordi du har rettet fokus innover, isteden for å hele tiden kikke rundt deg og se hva andre driver med. For det er det det handler om…

Å ha det best mulig med seg sjæl! 

Det var det jeg snakket om i seks timer på ShapeUp Convention. I korte trekk, hehe.

Nei, nå må jeg stoppe et sted. Jeg lover dere, jeg kunne blitt sittende her og skrive om dette i all evig tid. Avslutningsvis kan jeg jo anbefale denne boken…

9788203294778

… som er skrevet av Cecilie Ystenes, grunnleggeren av RAW Performance, og som jeg var så heldig å få ha som kursholder når jeg tok min sertifisering i mental trening. Fantastisk dame, og en sinnsykt lærerik bok. Jeg skal faktisk ta mental trener level 2 i januar 2016, og kjenner etter foredraget på ShapeUp Convention at jeg gleder meg mer enn noensinne. Bring it!

Håper dette innlegget bidro til å gi deg litt mer innsikt i hva det er jeg babler om når jeg holder disse foredragene. Forhåpentligvis sees vi på det neste!

Nå skal jeg pakke sammen og bevege meg opp til campen for en treningsøkt. Klokken 18 skal vi på løpetur i verdens fineste natur, gleeeder meg. Update kommer om ikke lenge!

 

Flere
Artikler