Hvordan legge opp treningen smart etter sykdom?

Som alltid når man er syk – både kropp og hode blir satt litt tilbake, og man føler at man starter «på scratch» med alt som heter trening og kosthold. Det gjør man jo på ingen måte, men jeg skal være enig i at det kan føles sånn ut. Vel, sykdom eller ei, her gjelder det å sette pris på det at man er på bedringens vei! For selv om kroppen fortsatt er slapp og sliten, og det nok tar et par dager til før jeg prøver meg på noe som likner en svettefest, så har jeg så absolutt noen tanker om hvordan jeg skal legge opp løpet når jeg igjen hopper i treningstøyet. Spørsmålet som satte meg på tanken gikk som følger…


«Jeg er akkurat på føttene igjen etter en hard influensarunde selv, merker fortsatt at jeg er litt ekstra sliten og trøtt. Får bare prøve å være tålmodig og ikke utsette kroppen for ekstra belastning. Apropos dette, har du noen tips til hvordan man kommer i gang med trening igjen etter 2 uker med infeksjon og sengeleie? Hvordan er det lurt å legge opp/trappe opp?»

Malin


Så, svaret på dette er selvfølgelig sammensatt og ulikt fra individ til individ, men jeg vil tro det er noen fellesnevnere som går igjen for oss alle. Jeg har fra før av lagret en artikkel om dette fra Olympiatoppen (link i bunnen av innlegget), der blant annet denne sliden stakk seg ut.

Skjermbilde 2017-03-24 kl. 09.33.11

… og selv om dette er skrevet for toppidrettsutøvere tenker jeg de gjelder for oss alle, spesielt de to øverste. Den tredje liker jeg å oversette til noe sånt som at.. jeg er ikke klar for harde, tøffe økter på mitt opprinnelige «nivå» før jeg kjenner at jeg klarer å trene med overskudd og restituere bra mellom øktene. Og nettopp det fører meg over på de tre tipsene jeg selv alltid pleier (okei, prøver) å følge etter en sykdomsperiode som nå.

  • Kjenner at jeg har overskudd i hverdagen. Dette er alfa omega for oss som er «toppidrettsutøvere i egen hverdag». Juster det ned til «utøver i egen hverdag» (altså, prøv å ha et litt lavere tempo om mulig, med mer tid til hvile), og sørg for at du virkelig gjennomfører hverdagen med overskudd, glede og lyst til å trene. Da begynner du å bli klar. Men prestasjon og trivsel i hverdagen først tenker jeg alltid, før jeg begynner å snuse på trening.

Og husk at dette kan ta tid, for hverdagen er ikke bare, bare, dere. Å undervurdere den er kanskje grunnen til at vi ble syke i utgangspunktet..

  • Er tålmodig. Jeg prøver å tenke på «etter sykdoms-opptreningen» som en kunstøvelse i å lytte til kroppen. Jeg gir beng i treningsprogrammer, dagens WOD og tidligere antall kilo på stanga, og bare spør kroppen min; hva har du lyst til i dag? Også gjør jeg nettopp det.
  • Trener med overskudd. Dette kan jeg bli bedre på generelt også, men spesielt etter sykdom altså, så tenker jeg at jeg skal avslutte økta før jeg blir sånn grisesliten. Der jeg vanligvis tar fire sett i markløft tar jeg kanskje bare to, slik at jeg ikke trøtter ut kropp og muskulatur helt og holdent. På den måten setter jeg mindre krav til restitusjon, som er smart når kroppen akkurat har begynt å komme seg etter en periode med «overtid» for immunforsvaret.

Håper det var svar godt nok på spørsmålet ditt Malin! Se på perioden etter sykdom som en superøvelse i å lytte til kroppen, der overskudd og glede i hverdagen er førstepri. Deretter tar du utgangspunkt i treningshverdagen din før du ble syk, og prøver deg på halvparten av treningsmengden, om ikke mindre. Kjenn at du hele veien trener med overskudd, og at du er godt uthvilt mellom øktene. Sist, men ikke minst, tør å følge magefølelsen din og gjør den treningen du og kroppen din har lyst til 🙂

Note to self, hehe. 

Avslutter med noen snapshots fra dagen i dag jeg, og lukker med det igjen dataen for kvelden. Har tross alt vært ute på spasertur i dag, såå.. sofaen kaller! Og for de som savner «treningsuka som gikk»-innlegget – naturlig nok har det uteblitt fordi det ikke har vært noe trening denne uka, hehe. Jeg kommer sterkere tilbake! Ble glad i de ukentlige oppsummeringene jeg, så de skal jeg ikke slutte med. God søndag, fine du, og takk for at du klikket deg innom her.

IMG_3871 IMG_3873 IMG_3893 IMG_3891


Kilder brukt i dette innlegget

  • Olympiatoppen v/ idrettslege Hege Clemm, les mer HER.
  • Wattkoden – noe spesifikt mot sykling, men absolutt interessant og overførbart for noen av oss. Les mer HER.
  • Trening ved infeksjoner v/ overlege Svein Nilsson på helsenett.no, les mer HER.

 

 

Flere
Artikler