«Juleidyllen» er ikke for alle

God jul, fine lesere. Jeg poppet bare kjapt innom for å ønske nettopp god jul, samt minne meg selv og alle andre på en viktig ting. Syns jeg da.

I disse dager blir vi alle overøst med familieidyll, julehygge, tradisjoner og boblende lykke over alt som er bra og nettopp idyllisk i folks liv. Mange kan ikke vente med å komme hjem til jul, og gleder seg til alle de kjente, kjære tradisjonene som skal innfris. Instagram koker av juletrær, perfekte pakker, gjensynsglede og familieidyll. Julegleden er garantert, og misforstå meg rett – det er veldig, veldig fint.

Derfor er det ikke alltid like lett å innrømme, verken ovenfor seg selv eller andre, at man.. ikke har det sånn. Det er ikke like lett å innrømme at man kanskje ikke liker jula, og at den minner deg om noe vondt og ugreit. Jeg har stor respekt for, og kjenner etterhvert mange, som har det litt sånn. Og jeg er sikker på at vi alle gjør det, når vi tenker etter – kjenner en som har mistet en de hadde nær, som har splittede familier med interne konflikter, som mangler stødige tradisjoner, som ikke nødvendigvis digger å reise hjem og bo hjemme i mange dager, som har dårlige minner fra juletiden, og som kanskje syns det er vondt å bli minnet på dette hvert år. Fint med jul, men også litt vondt.

Selv har jeg en mormor som for første gang i sitt, og vårt liv, må feire jul på pleiehjem. Sånt er trist, selv om julen i seg selv er kjempefin.

Så ja – jula er ikke idyllisk og picture perfect for alle, av like mange ulike grunner som vi er ulike individer, og hos noen kan den nok minne om og vekke like mye vondt som godt til tider. Derfor går mine tanker også ut til de som ikke har det så greit i disse tider, og minner både de og meg selv på det som egentlig er viktig – prøve å være takknemlig for det man faktisk har, til tross for det vonde, samt livet selv – man vet aldri hvor lenge man har det man har. Selv om sosiale medier gir oss inntrykk av at «alle» har det så fint, ber jeg deg huske på at livet er sammensatt, også i jula – sosiale medier er overfladisk. Livet er, og vil alltid være, farget av flere dimensjoner enn en selfie, en Instagrampost eller en status på Facebook noensinne vil kunne fange.

Det er lov å kjenne på litt vonde følelser i jula også – det tror jeg veldig mange av oss gjør, selv om det ikke er det vi nødvendigvis legger ut på SOME. Husk på det både i dag, og resten av jula❤️

Flere
Artikler