Må man ha et fast treningsopplegg for å få resultater?

Det er torsdag, og det betyr at det er på tide å ta for seg ukas leserspørsmål, som jeg kommer til å gjøre fast hver torsdag fremover.

Ukens spørsmål er fra Mia, som lurer på følgende..

Veldig godt spørsmål, og noe jeg tror mange kan kjenne seg igjen i – må man på død og liv ha et treningsopplegg skrevet i stein for å opppnå resultater? Det korte svaret er nei – du trenger ikke nødvendigvis ha et fast treningsopplegg for å få resultater med styrketrening. Det litt lengre svaret, som jeg tror du er ute etter Mia, er som følger; det hele kommer an på – hva legger du i resultater? Hva ønsker du å oppnå? Hvor har du lyst til å være «på treningsfronten» om for eksempel 6 måneder?

  • Hvis svaret er noe sånt som «vil fortsette å ha det bra med meg selv, kjenne at treningen gir meg energi og at jeg holder kroppen i form», så feel free til å gjøre akkurat det som passer deg, når det passer deg, slik det passer deg. «Pumping» på gymmet, egenvektstrening, tunge styrkeøkter, yoga.. feel free. Hva du sitter igjen med etter seks måneder er vanskelig å vite, fordi det avhenger av hva slags type trening du velger fra uke til uke og måned til måned, hvordan du gjør det og hvordan din kropp responderer, men målet oppnår du uansett; du har det bra med deg selv, får energi av treningen og du holder kroppen i form.

All aktivitet er bra, og trening er ikke vanskelig. Gjør det du syns er moro!

  • Men (for jepp, det er men her), om svaret er noe sånt som «jeg vil bli sterkere i baseøvelser», så kan det være hakket mer nødvendig med en treningsplan som gjør oss sikre på at innsatsen du legger ned trekker lasset i riktig retning, og påvirker kroppen og yteevnen din på den måten du ønsker. Noe av det kjipeste jeg møter er jenter som ønsker å oppnå noe, men trener helt feil for å oppnå det. Da sitter man igjen med en superkjip kombo; masse innsats lagt ned, null mestring- og måloppnåelse. Det kan være demotiverende, det. Treningsplanen trenger ikke være verken avansert eller kjip, heller det motsatte, men det er kjekt å ha et kart å forholde seg til underveis, for å forsikre deg om at du ikke kjører i helt gæren retning. Med et detaljert styrketreningsprogram er det lettere å overvåke fremgang, som er motiverende, pushe seg selv til å legge på vekter eller antall reps fra gang til gang (slik at musklene tar signalet om å bli sterkere, da de blir stadig mer utfordret), samt gå tilbake og evaluere fremgangen man har hatt. Samtidig er det mange som kjenner seg låst av å ha et slikt program, og man ser noen ganger at innsatsen blir bedre hos en person om han/hun får lov til å styre treningen mer etter lyst og dagsform. Hva som er riktig og galt kommer helt an på kunden, hvordan de velger å trene og hvordan kroppen responderer.

Som du kanskje ser avhenger dette av hva du ønsker å oppnå med treningen. Selv syns jeg det viktigste, både for meg selv og kunder, er å trives med det man gjør, og sørge for å etablere stødige vaner og rutiner som gir en glede, før man begir seg ut på hårete målsettinger med fallhøyde. Dette er ikke bare fordi man skal «ha det bra», men også fordi det er større sannsynlighet for at man legger ned innsats over tid når man føler man gjør noe lystbetont og selvbestemt. Trening er ferskvare, og nettopp derfor er du avhengig av å gjøre trening til en del av livet ditt.

Hva hjelper det vel å trene tunge løft dag ut og dag inn, når du egentlig hater det? 

Jeg råder deg til å ha noen styrkeøvelser der du måler fremgang fra tid til annen, og la de gjerne gå litt igjen igjennom treningsuken din også. På den måten kan du få med deg følelsen av mestring og fremgang, som jo er en viktig motivasjonsfaktor for å fortsette å gjøre det du gjør, samtidig som du kan være litt yolo med resten av treningsuken din. Utover det, tren det som kjennes bra ut for kropp og sinn syns nå jeg, og fortsett for all del med hverdagsaktiviteten. Høres ut som du er på et superbra sted – det gleder meg?

Til dere alle – om du har noe du lurer på, still gjerne spørsmål her på bloggen. Jeg lagrer de i en egen mappe, og sprer de utover sesongen. Setter stor pris på alle bidrag! I skrivende stund befinner jeg meg på kontoret i Nydalen etter en lang dag på farta. Den startet med en supermorsom innspilling sammen med God Morgen Norge, der jeg tok med meg programleder Espen på en treningsøkt i Oslomarka. Det ser ut som om innslaget sendes 6. september, så stay tuned.

Etter innspilling, som tok cirka tre timer, tok jeg turen til Myrens Sportssenter for innspilling av Treningspodden sammen med Silje. Superdigg å være i gang igjen, og temaet på episoden ligger mitt hjerte ekstra nært – er det mulig å bli sin egen PT? Svaret får du på mandag.

Nå skal jeg redigere litt video før jeg tar turen hjemover. Man kjenner liksom først når man setter seg ned og skrur av snakketøyet at det har vært en lang dag, hehe. Håper alt er bra med dere fintfolk – takk for at dere sjekker innom her?

 

 

Flere
Artikler