Må jeg på død og liv mase om trening i jula også?!

Haha – i bakhodet hvilte denne setningen min i dag, idet jeg troppet opp på God Morgen Norge rundt 08.40 i dag tidlig.

Temaet var trening i jula, og om hvorvidt litt er bedre enn ingenting. Innslaget var inspirert av dette innlegget, som jeg skrev for noen uker tilbake. Sjekk det ut, så blir du minnet på hvorfor litt faktisk er bedree enn ingenting. For ja, det er fort gjort å glemme, for undertegnede inkludert.

Når det er sagt – mange er nok lei av å høre om dette, spesielt i forbindelse med julefeiringen. Jeg kan tenke meg at det for noen blir enda en stressfaktor som man føler man må forholde seg til, og som man på sett og vis allerede har bestemt seg for at man ikke kommer til å gjennomføre. Man forholder seg til forklaringer fremfor unnskyldninger, som i seg selv er et definisjonsspørsmål – en forklaring kan alltid ses på som en unnskyldning, og en forklaring kan alltid tolkes som en unnskyldning – kommer an på øyet som ser.  Ved hjelp av forklaringene begrunner man, nærmest motiverer seg selv, til å skippe bevegelse og trening hele jula, og sikter seg heller inn på skippertaket fom. 1. januar (eventuelt andre, tredje eller fjerde uken i januar). Det skal du selvfølgelig få lov til å gjøre, og om det er en avgjørelse med et sett begrunnelser du står godt i, så kjør på.

For det er ikke «bare» å ta seg en økt – å få inn bevegelse som en del av timeplanen, hverdag eller ferie, er en utfordring uansett, det. En utfordring jeg har stor respekt for, og som ikke alle får til – hadde det vært enkelt ville alle gjort det. Når det er sagt, så tror jeg på folk, på deg, og din evne til å få til det de vil, innenfor egne rammer. Og jeg vet, fordi jeg ser det gang på gang med både kunder og meg selv, at hvis man virkelig vil få til noe, så gjør man det.

Svett selfie etter en skitur i friskt vintervær i julen i fjor ?

Det hører jula med å senke kravene til oss selv, både på trening og ellers. Men jeg mener samtidig at bevegelse og bruk av kroppen bør være like naturlig som å pusse tenner, og at du, som sitter og leser dette her og nå, bør være en kulturbærer, både for deg selv og de du er glad i. For det er ikke det at noen tar stor skade av å være inaktive i et par, tre uker. Men de gode vanene, den mentale robustheten og din egen mestringsfølelse, kan ta skade av det. Januar kan bli unødvendig overveldende, og du starter det nye året med smådårlig samvittighet og negativ motivasjon som gir deg lyst til å trene unødvendig mye og spise unødvendig lite. Dropp det. Nyt jula, bruk kroppen på en måte som gjør deg glad, spis det kropp og sinn vil ha, og bare.. hold det gående. Ikke gjør det vanskeligere enn det trenger å være, og ikke tenk at du skal møte samme standard som i hverdagen – senk dine egne forventninger til deg selv, og ha mål om å gjøre noe. Gå tur, lek med kidsa du har rundt deg, kjør en enkel kroppsvektsøkt, løp opp og ned en bakke, dans rundt juletreet, gudene veit..

Bare. Gjør. Noe. 

Så ja – hvis dette er å «mase om trening i jula også», så kommer jeg til å gjøre det? I morgen tenkte jeg å lage et innlegg med ulike treningsøkter man kan gjøre hjemme, slik at vi alle har en en utstyrskasse å møte julefeiringen med. Sjekk gjerne innom da ?Avslutningsvis, takk til alle dere som sendte bilder fra sendingen i dag – det syns jeg er sabla hyggelig!

Ha en nydelig dag, alle sammen, og takk for at du sjekket innom her?

Flere
Artikler