Mitt første surdeigsbrød – hva, hvordan og hvorfor

Nå i ferien blir bloggingen litt annerledes enn vanlig, noe jeg tror er greit egentlig – hvem har vel tid til å se på #matmandag-videoer dagen lang, når late feriedager skal nytes? Her i gården er det IKEA-skruing på g, da jeg har shoppet inn det jeg trenger for å ha mitt eget lille kontor her i heimen. Jeg mekket superpannekaker til kvelds, og til gjengjeld skrur mannen sammen herlighetene – en god deal, spør du meg.

Pannekaker til kvelds er ikke det eneste jeg har mekket i dag! Noen av dere fikk kanskje med dere på Snapchat og Instastory (kan ikke de to bare slå seg sammen, jeez) at jeg gikk løs på mitt første surdeigsbrød forrige uke? En kamerat av kjæresten min, Ole, er en rutinert surdeigsbaker, og jeg fikk surdeigsstarter av han (som selvfølgelig ble hetende Ole). Jeg fikk også en oppskrift fra han som jeg prøvde meg på, som gikk sånn, tja.. tålelig bra. Andre gang derimot, når jeg fulgte denne videoveiledningen fra Gry Hammer, da gikk det bedre!

Ganske smud, hæ?

Jeg begikk riktignok to fatale feil denne gangen også – jeg snittet ikke brødet i toppen før steking, som resulterte i at det sprakk. Videre tok jeg nok hakket for mye deig i brødformen (har bare én brødform jeg, ass), så brødet ble veldig tungt og.. tettpakka? Oh well, det smakte nydelig, og best av alt, det samme syns kjæresten. Han er den største brødspiseren av oss, så nesten viktigst av alt er det at han liker det. Det er vanskelig å beskrive smaken, men det har liksom en anelse av surhet i seg, uten at man smaker det i noe særlig større grad enn at det smaker mer og bedre enn vanlig brød. I tillegg er det litt seigere i konsistensen, saftig på smak og holder lenger enn vanlig brød.

Mannen kom hjem for å spise lunsj i dag, og som den husfrua jeg er (typ, to uker i året) mekker jeg likesågodt lunsj til oss begge – min faste omelett smakte om mulig enda bedre med et par skiver ved siden av!

Så, hvorfor surdeig tenker du kanskje nå?

Jeg er ingen ekspert på dette, for å si det mildt, og bruker det vel mest som en avkobling nå som jeg har litt roligere dager. Jeg klarer nemlig ikke å koble av hverdagshodet mitt over natta, så jeg anvender sysler som dette til å sakte, men sikkert lade ned hodet mitt til total ferie 22. juli. Anyhow – surdeig er sunnere og bedre for kroppen, kort fortalt. Det er «den gamle» måten å heve brød på, før man hadde gjær. Surdeig hever brødet ved hjelp av melkesyrebakterier, og deigen må stå i cirka 12 timer før man kan bake med den. Bearbeidelsen som skjer i løpet av disse 12 timene gjør også at mineralene i kornet blir lettere tilgjengelig for kroppen vår, som jo slettes ikke er en dum ting. Søk opp surdeig på Google, så finner du masse spennende info om det. Gry Hammer er jo superflink på dette, samt Maren Aasen, som blant annet var på forsiden av ShapeUp forrige måned. Hun blogger her, og er blant annet, sammen med kjæresten Luca, grunnleggeren av Surf Kombucha her i Norge. Rå jente!

For min del er altså hovedmotivasjonen å koble av og lære meg noe nytt, så om du vil ha ekspertkilder på temaet er det jentene over du må ty til, eventuelt dr. Google.

Uansett er det noe fint over å bake brød til de man er glad i – en fin greie jeg sjeldent tar meg tid til i hverdagen?

Som noen av dere vet var jeg på fjellet i helgen, og kjente meg virkelig toppladet når mandagen ble sparket i gang i 08-draget i dag. Jeg tok turen på Crossfit Fønix og gjorde unna en økt, før resten av dagen gikk med til hjemmekontor og IKEA. Skal bare få på plass hjemmekontoret mitt nå, så skal før, etter-bilder bli en realitet her på bloggen.

Håper du har hatt en nydelig dag, og at du selv kjenner litt på hvor godt det er å kjenne at hele Norge.. sover litt? Jeg tror det kalles sommerferie? Blogges i morgen, sprekis.

Flere
Artikler