På tide å prøve å bli sterk igjen!

Inneholder egenreklame – bilder og omtale av boken min

… og dermed er det dags på å prøve å kjøre et mer eller mindre systematisk styrkeprogram igjen?

I graviditeten ble det lite systematisk styrketrening, og jeg har mistet en del styrke pga. det. Logisk nok, man blir god på det man gjør mye av. Det er ikke noe stress, men nå gleder jeg meg til å løfte litt tungt over tid igjen. Kroppen er enda noe preget av graviditeten, og fokuset blir god teknikk, muskelkontakt og progresjon på andre måter enn kun å legge på tunge vekter. Jeg vil kjenne at jeg er sterk i kroppen min igjen før jeg er klar (eller sterk nok) til å løfte tungt, tungt, dvs færre repetisjoner (4-8 reps).

Jeg vet mange syns det er småstress å trene etter et program, men for min del gir det meg både inspirasjon og motivasjon til å gjennomføre x antall økter i løpet av en uke. Jeg syns det er moro å se at jeg blir litt sterkere og sprekere fra uke til uke, og hver enkelt treningsøkt gir mer mening når jeg ser den store sammenhengen gjennom et treningsprogram.

Mitt beste tips om du ønsker å følge et program er å holde det så enkelt som mulig, og ha kanskje så lite som fire øvelser på hver økt – da har du lagt til rette for å ha progresjon fra uke til uke, også kan du fylle på med mer den respektive treningsdagen dersom du føler for det. 

Styrketreningen blir ikke like systematisk nå som tidligere, og det er viktig for meg å ha litt slingringsmonn. Jeg er fornøyd om jeg får til 2 styrkeøkter i løpet av en uke, også har jeg en bonusøkt som jeg gjennomfører hvis det går. Jeg har rom for å variere øvelsene noe, men det er mange av de samme øvelsene som går igjen; knebøy, markløft, hip thrust, pull ups, push ups, skulderpress.. you know the drill. Vi vet at baseøvelser og fullkroppsøvelser er mest effektivt, og da er det ikke noe vits i å koke rundt med alt mulig annet.

Rammeverket for programmet mitt stammer, som alltid, fra boken min, og i forrige uke gjennomførte jeg økt 1 fra program 1. 

Det som kjennetegner dette styrkeprogrammet, som jeg tenker jeg følger frem til påske-ish, er at det er forholdsvis mange repetisjoner (12-15 på de ulike øvelsene, tidvis opp mot 20), noe som gjør at jeg kan fokusere på teknikk, utførelse og muskelkontakt. Dette er supert for nybegynnere, men også når man starter litt på nytt igjen med systematisk styrketrening, slik jeg gjør nå.

I tillegg eksperimenterer jeg litt med tempoet på de ulike øvelsene, noe jeg tenkte å skrive mer om i morgen.

Men husk dere, som jeg sier i ukas vlogg; det er en god stund til påske, og ihvertfall til sommeren. Hvis du allerede nå ser for deg hva du har lyst til å få til innen en gitt dato, typ rundt de tidene, så er det absolutt mulig å få til. Men det begynner med et valg, og deretter en plan.

Planen min er altså 2 styrkeøkter i uken der jeg prøver å øke i enten vekt eller antall reps hver uke, samt 1 CrossFit/sirkeltreningsøkt ila. uken med fokus på kondisjon.

Jeg får også inn en treningsøkt med egen kroppsvekt, da det er særdeles praktisk, men også viktig mtp. jobb- i slutten av april tar jeg en pause fra permisjonen, og det er ut i jobb, blant annet på treningsreiser – da gjelder det å ha tatt vare på arbeidsverktøyet mitt, som jo er kroppen, hehe. Sjekk ut #ptpiaferietrening på Instagram, så ser du hva slags type økter dette er.

Min filosofi er som alltid å følge min egen indre fasit, og bygge en treningsuke som er lystbetont og som gir mening for meg og min kropp. De som har boken min vet hvordan jeg tenker, da det som står der i aller høyeste grad representerer min filosofi fortsatt?

Del gjerne tanker om trening fremover i kommentarfeltet! 

Flere
Artikler