Selvfølgelig klarer du pushups!

Dag 1, øvelse 2 i #shapeupkickstart-programmet – Pushups. Elsket, men kanskje mest hatet, av de fleste jenter?

Som overskriften sier, du klarer det garantert!… Du må bare begynne med den varianten som passer deg, og jobbe videre derfra 🙂

Crap..

Hvorfor?

  • Det er ganske kult å være jente og kunne kjøre på med strake pushups!
  • Hvis du trener styrketrening og er opptatt av å bli sterkere bør pushups være en av overkroppsøvelsene du bør mestre før for eksempel benkpress, som er den samme bevegelsen men med ytre belastning (stang eller hantler). Du vil jo beherske din egen kroppsvekt før du begynner å eksperimentere med enda tyngre vekter? Litt lettere sagt enn gjort, men som en god tommelfingerregel bør du kunne gjøre noen strake pushups før du beveger deg over på benken.
  • Du trener både armer, skuldre, rygg og kjernemuskulatur. Langt mer effektivt enn om du skal løpe rundt og gjøre tricepspress, fronthev, situps og plankevarianter til det tyter ut av ørene på deg.
  • Du skal gjerne stramme hele kroppen når du gjør pushups, for å forhindre bevegelse noe annet sted enn i armene. Dermed får hele skrotten kjørt seg. Tidsbesparende kvalitetstrening!

image

Jeg har ihvertfall ikke tall på hvor mange ganger jeg har snakket med jenter som «ikke har sjangs til å klare pushups». «De har aldri klart det». «Uansett hvor mye de prøver, så bare går det ikke an».

dognolikey

Jeg har selv sagt det en gang i tiden jeg altså, men newsflash til Pia 17 år og de av dere om tar dere selv i å ytre den samme påstanden – alle kan gjøre pushups. I en eller annen form. 

Det handler bare om å finne ut hvor du ligger på styrkeskalaen, og jobbe deg sterkere derifra.

Selvfølgelig er det en jobb som skal gjøres, i likhet med alle andre ting man ønsker å bli bedre på. Dersom du ikke trener målrettet og kontinuerlig mot å bli sterkere i pushups, så vil du mest sannsynlig ikke bli det heller. Det holder ikke å gjøre noen lette repetisjoner på den faste bodypump-timen hver søndag, og krysse fingrene for at du melker ut seks til åtte reps på straka neste gang du popper innom.

Been there, done that. Funka dårlig. 

I #shapeupkickstart-programmet har jeg satt opp pushups med smalt grep, som for mange er enda tyngre enn varianten med litt bredere grep. Så nivå 1, som mest sannsynlig vil være tungt for mange, vil være her…

image

På knærne. Hvis dette er veldig tungt kan du ha et litt bredere grep enn skulderbredde, og tillate at albuene beveger seg litt ut fra kroppen.

Neste variant, nivå 2, vil være her…

image

image

Når du klarer seks til ti repetisjoner med knærne i bakken, kan du begynne å trene med strake ben.

TIPS! Gjør så mange du klarer med strake ben. Deretter bytter du til å senke deg ned på strake ben, putter knærne i bakken når du er nede, før du pusher opp igjen. Når du ikke klarer flere med denne metoden, kan du ha knærne i bakken hele tiden.

Du er nemlig sterkere på veien ned, enn du er på veien opp. Det må jo utnyttes 🙂

Nivå 3, som du kan begynne å snuse på når du klarer seks til ti repetisjoner med strake ben…

image

image

image

…Er pushups i ringer eller slynger. Det er tøffere fordi hele bevegelsen blir ustabil, men også fordi du kan senke deg enda dypere ned enn når gulvet stopper deg, som ved vanlige pushups.

Når du er sterk nok til å gjøre pushups med strake ben kan du variere mellom å trene i slynger og på bakken. For eksempel kan du en dag kjøre…

  • Tunge pushups på bakken, 4 x 6-8 reps med vektskive på ryggen. Begynn med 2,5 kg, og øk gradvis oppover.

Mens du en annen dag kan kjøre…

  • Litt lettere i slynger, egen kroppsvekt og flere repetisjoner. Kjør for eksempel 4 x 8-12 repetisjoner.

Hvis du i praksis er ganske dårlig på pushups, føler selv at du er dårlig på pushups,  OG har en dårlig innstilling til det å trene pushups.. Ja, da ligger du forholdsvis dårlig an.

MEN!

Hvis du i praksis er ganske dårlig på pushups, føler selv at du er dårlig på pushups, men har en skikkelig stå på-vilje til det å trene pushups.. Da ligger du MEGET godt an!

svbtp2vzcjbmpv07emmq

Forbedringspotensialet ditt kunne jo ikke vært bedre, som betyr at det hele kun kan gå èn vei – oppover!

God lørdagstrening i morgen!! 😀 Jeg skal trene del 2 av #shapeupkickstart-programmet. Kjenner jeg gleder meg til markløft og skulderpress.. Pullups og utfall derimot… Phu.

Ha en fin fredagskveld 😀

 

 

Flere
Artikler