Om sett, repetisjoner og treningslogging når jeg trener styrke – er det nødvendig?

Jeg får stadig inn leserspørsmål fra dere – det gjør meg så glad!?

I dagens #treningstirsdag tenkte jeg å svare på et av de, som omhandler dette med repetisjonsantall når jeg skriver om styrkeøktene mine. Som regel skriver jeg f.eks 5-8 reps x 3, der 5-8 beskriver antall repetisjoner jeg skal gjennomføre, og 3 beskriver antall sett. Mange gjør det motsatt, altså skriver sett først, deretter reps, men jeg vet ikke – jeg trives best med den andre måten, hehe.

Så, spørsmålet går som følger.. 

Når jeg skriver et varierende antall reps, som i eksempelet over, så antyder det at jeg skal gjennomføre enten 5, 6, 7 eller 8 reps.

Dersom jeg kun klarer 5 reps med den gitte vekten, så antyder det at jeg jobber med en ganske tung vekt i forhold til antall repetisjoner jeg skal gjennomføre, og jeg holder meg muligens på denne vekten både én, to og tre uker til, frem til jeg klarer å gjennomføre 8 reps, 3 ganger, med den gitte vekten. Så, når jeg endelig klarer det, så er det på tide å legge på enda litt mer vekt, og da hopper jeg som regel ned til 5 reps, og må jobbe meg opp til 8 reps igjen, før jeg kan øke vektene. På den måten sikrer jeg progresjon hele veien, og det er en enkel måte å følge med på at jeg har en viss fremgang i de ulike øvelsene.

Det er ikke alltid at jeg klarer det samme antallet reps på hvert sett heller. Si at jeg jobber med 100 kg i markløft. På det første settet klarer jeg kanskje 8 reps med den gitte vekten, og deretter 6 reps på det andre settet. På det tredje settet er jeg kanskje så gåen at jeg kun klarer 5 reps. Det er helt greit, men da må jeg også bruke neste økt på å prøve å klare å gjennomføre 8 reps x 3, før jeg kan vurdere å legge på vekter.

Gav dette mening? Det ble kanskje litt inn med teskje, men samtidig vil jeg være tydelig når jeg først skal skrive om det. Jeg trives veldig godt med denne måten å «logge» på, og det gjør at jeg kan ha litt fleksibilitet i treningene mine. Jeg logger altså de fleste styrkeøktene mine, og er da så «gammeldags» at jeg skriver notater-appen på telefonen min. De ulike øktene er notert nedover i et dokument, for tiden er det fire ulike økter jeg varierer mellom, også har jeg uke 1, uke 2, uke 3.. osv under hver øvelse. I tillegg skriver jeg inn ulike kommentarer, ting jeg gjorde bra, kanskje en ekstra high five-smiley til meg selv om jeg var skikkelig rå.. alt mulig, hehe. Litt logging som dette gjør det morsommere å trene styrke, da jeg ser fremgangen og kan pushe meg på hver økt. Samtidig gjør det det lettere å se det hele og fulle bildet av hvordan man trener over uker og måneder, som både er verdifull informasjon og en motiverende greie.

Så, ikke heng deg opp i logging, men om du er opptatt av å utvikles og ha progresjon i øktene dine, så er det et nyttig verktøy, og ja, absolutt nødvendig om du vil være så smart som mulig på veien mot å bli sterkere. Nok en ting som PT´en din hadde gjort for deg, men for alle oss som ønsker å være vår egen PT, sååååå må vi gjøre det selv, hehe.

#blidinegenpt?

EN SISTE TING!

En stakkars leser på Instagram har spurt meg om ukeplanen til årets #shapeupkickstart en deel ganger, men jeg har glemt det gang på gang på gang.. på gang. Makan, ass. Men her er den endelig. Forsto det som at denne ikke kom med i den digitale utgaven av ShapeUp, så da er det klart den må legges ut på det store internettet. Enjoy!

NÅ skal jeg legge bort alt av digitale duppeditter, og slå to karmapoeng i samme slengen; mekke #matmandag til den blekka her, og samtidig overraske mannen med middag etter trening. Jeg har kommet over en oppskrift som virker så sykt god, men jeg er spent på om den er så enkel som den forklares.. time will show, hehe.

God onsdag, mine fine lesere. 

 

Flere
Artikler