#treningstirsdag – Tre favorittøvelser som alltid løser opp en stiv korsrygg

Nå er klokka snart 21, og jeg har sittet på kontorstolen min stort sett siden klokken 09. Startet dagen med en treningsøkt hos CFO da, så jeg er ikke helt stillesittende Bob. Anyhow – #treningstirsdag i dag! Jippi! 😀

Hver tirsdag tipser jeg om noe innenfor trening, som regel en (genial) øvelse. Men det kan også være et sett med intervaller jeg digger, en økt jeg har testet, et treningsprogram jeg vet er supereffektivt, eller tips og råd til ShapeUp jenter om trening. Rett og slett nyttige tips og erfaringer jeg mener bør deles. Derav #treningstirsdag! :-)
Hver tirsdag tipser jeg om noe innenfor trening, som regel en (genial) øvelse. Men det kan også være et sett med intervaller jeg digger, en økt jeg har testet, et treningsprogram jeg vet er supereffektivt, eller tips og råd til ShapeUp jenter om trening. Rett og slett nyttige tips og erfaringer jeg mener bør deles. Derav #treningstirsdag! 🙂

Jeg innser jo nå at denne treningstirsdagen er litt i samme kategori som forrige ukes tips. Men samtidig ikke, for denne uka tror jeg kan være en liten eyeopener for mange.

For dere vet den følelsen dere har i ryggen når dere har sittet en hel dag på skolen eller jobben, gjerne samme sittestilling over lang tid? Eller dere har gått langt om lenge og lengre enn langt på hardt underlag? Den stive, merkelige følelsen som setter seg i korsryggen, og det føles ut som om det er et konstant press der.. Noen som kjenner seg igjen?

Asså, for å ta det viktigste først – dette er ikke et forsøk på å diagnostisere denne tilstanden. Det er ikke et forsøk på å starte en diskusjon rundt ryggraden og dens mening her i livet, og det er heller ikke et ønske om å fremstille meg selv som ryggplagenes Jomfru Maria.

Jeg vil rett og slett bare vise dere hva jeg selv foretrekker å gjøre når jeg er stiv i korsryggen. Ikke noe mer, og ikke noe mindre 🙂

Så! Disse tre øvelsene er som godteri for ryggraden min etter en lang dag, og om det ikke gjør alt bedre, så  er det i hvert fall nesten.

Først begynner jeg med å legge meg på ryggen, og ta beina bak nakken, sånn her…

Fordelen er jo at det ser ganske kult ut også.
Fordelen er jo at det ser ganske kult ut også.

Her blir jeg gjerne liggende et minutt eller to, beveger meg litt innimellom, og kjenner hvordan virvel etter virvel gradvis liksom.. løsner litt fra hverandre. Faantastisk. Denne posisjonen gir også (naturlig nok) en økt blodgjennomstrømning i kroppen, som er fordelaktig. Å ligge sånn kan helt klart kjennes litt rart ut i begynnelsen, så gå forsiktig frem når du tester første gangen. Denne kan være litt tøff. Og legg gjerne en pute under nakken hvis du er på hardt underlag.

Deretter tar jeg beina tilbake på gulvet, bøyer de, og gjør sånn her…

image

Her blir jeg liggende i 30 sekunder til ett minutt. 

Her kan det fort komme et knekk eller to. I min verden er det score hvis jeg får til et knekk, og dobbeltscore hvis jeg klarer to knekk, altså ett på hver side. Ah, jeg innbiller meg at spenningene nærmest flyr opp og ut av kroppen min. Placebo-effekt much…? 😉

Deretter bytter jeg galant side, sånn her…

Kanskje ikke absolutt alle bilder det ShapeUp-smilet funker på, hehe.
Kanskje ikke absolutt alle bilder det ShapeUp-smilet funker på, hehe.

Super-Kirby, som jobber som muskelterapeut på Optimal Klinikk, anbefaler å prøve den dynamisk. Da legger du først bena ned mot den ene siden, puster inn på veien ned, holder i fem sekunder, så opp igjen mot midten. Gjenta ta det samme på den andre siden, og totalt 10-12 ganger på hver side.

Og for å avslutte det hele legger jeg meg over på magen, og gjør sånn her…

Litt på den ene siden...
Litt på den ene siden..
... Og litt på den andre siden.
… Og litt på den andre siden.

På den siste her kan du også velge å kjøre 10-12 repetisjoner, men i rolig tempo.

Som sagt, personlige favorittøvelser. Min, og veldig mange andres, stivhet i korsryggen kommer jo ofte som et resultat av lite bevegelse, eller mye av den samme bevegelsen, over tid. Ganske logisk egentlig. Så disse øvelsene er ikke noe mer hokus pokus enn at de bidrar til å bevege litt på korsryggen, og alle dens virvler, skiver, knirker og kroker. Sånn for å bruke fagspråket, hehe. Men det har jo sin verdi det også, og ikke minst gir det meg en herlig, avslappende følelse. Men det har sin verdi bare det, så er det selvfølgelig andre ting som er viktige å huske på for å bevare en frisk og fin rygg…

• Ryggen er i utgangspunktet sterk, og tåler mye. Hold den vedlike med aktivitet du trives med!

• Gjennomfør minimum 20-30 minutter med aktivitet hver dag. Hverdagsaktivitet altså, ved siden av trening 🙂

• Unngå langvarig sitting, særlig hvis du har vondt i ryggen. Vær i variert bevegelse og kroppsstilling. Reis deg, og beveg deg gjerne litt bort fra kontorstolen når du kan (det er vel kanskje på denne punktet jeg feiler innimellom, hehe).

• Mange har nytte av øvelsesprogram med tøyninger og muskelaktivitet som gir bedre styrke, utholdenhet og samspill musklene imellom.

• Prøv å gjør noe med en eventuell vanskelig arbeids- eller livssituasjon, som kan sette seg som spenninger i ryggen eller andre steder i kroppen.

Nå er jeg spent på å høre hva alle dere stive korsrygger der ute syns!

Som en liten bonus i dag, bare for å sørge for at dette treningsbloggen holder sportypreget oppe, legger jeg ved dagens WOD på Crossfit Oslo, som jeg selvfølgelig snappet også (Piapiapiapia).

image

Vi varmet opp, før vi bygget oss opp til maks 5 RM i markløft. Deretter gjorde vi økta dere ser over, og FY, som den svei. Hadde liksom Barrys i beina fra i går, også kom denne rakker`n i tillegg.

Hviledag i morgen, her kommer jeg!

Men test gjerne økta – den var morsom på en sånn crossfitaktig, fæl sportymåte! 😉 Og det beste av alt.. Uansett hvor fælt det virker i forkant, så kommer man seg alltid gjennom. Og man, ihvertfall jeg. er like glad hver ENESTE gang 😀

 

 

Flere
Artikler