Hvordan unngå å falle fremover når du gjør knebøy?

En av de vanligste feilene vi gjør når vi trener tradisjonell knebøy er å falle frem med overkroppen. Derfor er det på tide å ta tak i dette spørsmålet, som dukket opp fra en trofast leser på bloggen for noen dager siden.

Dette kan det være mange grunner til, og uten å ha sett deg i aksjon er det vanskelig å gi et 100% korrekt svar for deg individuelt. Men det er allikevel noen typiske fallgruver man ser når man gjør knebøy, som man selv kan forbedre ved å i første omgang bli litt mer obs på de. Stramhet i muskulatur er en av de viktigste årsakene til at man kan falle frem, og nettopp derfor er dynamisk oppvarming før du skal gjøre øvelsen noe du får mye igjen for. Squat to stand og worlds greatest stretch hjelper deg både til å åpne opp kroppen og muskulaturen og øke kroppstemperaturen, og på den måten gjøre det lettere å sette seg ned i en dyp, god knebøy etterpå. Gradvis oppvarming med selve øvelsen er også viktig, der man f.eks begynner med noen sett med bare stanga, før man jobber seg opp til den vekten man ønsker.

Videre kan jeg anbefale deg å kjøre litt boksbøy, som vil si at du utfører knebøy med en boks bak deg, i knehøyde eller lavere. Det blir mer intuitivt for oss å sette oss korrekt ned når vi faktisk har noe å sette oss ned på. Erfaringsmessig gjør også denne varianten at vi klarer å sette oss mer bakpå, som gjør at vi gjerne fordeler mer av vekten på hele foten, og bakside lår og rumpe blir mer delaktig i bevegelsen.

Tenk hele tiden at vekten av stanga skal fordeles midt igjennom kroppen, og at stanga skal beveges så loddrett som mulig hele veien. Film gjerne deg selv fra siden, og prøv å kjenn etter hvilke justeringer du kan gjøre for å få til nettopp dette. Smalere beinstilling, mer fokus på å presse knærne ut, mer tøying på innside lår, lysk og hofteleddsbøyer, samt bedre bekken- og kjernekontroll er gjerne områder man kan jobbe med og fokusere på.

Avslutningsvis kan det lønne seg å teste noen andre varianter av knebøy enn den tradisjonelle «stanga på ryggen»-varianten.

Jeg hadde faktisk dette spørsmålet i bakhodet når jeg var på trening i går, og filmet ulike variasjoner av knebøy som jeg selv digger, og som jeg anbefaler de fleste å teste. Alle kropper er skrudd sammen ulikt, og knebøy med stang er ikke nødvendigvis en øvelse som funker like bra for alle kropper. Men evnen til å kunne utføre selve bevegelsen knebøy, den bør alle ha – vi må bare sette den sammen på litt ulike måter.

Popp innom her på bloggen i morgen, så skal jeg gi dere alle litt ny knebøyinspo?

Flere
Artikler