2015 – oppskriften på en god start

Jeg følger opp gårsdagens synsing jeg, om nytt år og nye muligheter! 🙂

Ofte er vi så opptatt av å strekke til og være gode på så mange måter og områder, at det blir for mye til at vi kan briljere på noen av de. Det samme gjelder nyttårsforsetter. Å velge å fokusere på noe, og samtidig velge bort noe annet, er nemlig en kunst i seg selv. Derfor bør du finne ut hva som er viktigst for deg å oppnå, og hva du vil fokusere på i forhold til dette.

 • Hvilket område ønsker du å bli bedre på?
 • Kanskje vil du oppnå et spesifikt treningsmål, være mer med venner eller bli mer effektiv i hverdagen?
 • Ønsker du for eksempel å bli sterkere i knebøy, er du nødt til å prioritere dette fremfor annen trening, fram til du har nådd målet.

Colorful fireworks

(Takk til Colourbox for ypperlig bildeillustrasjoner)

Ved å bruke litt tid på å finne ut hva du vil, vil du også oppleve at det blir lettere å holde fokus og hente krefter når det trengs. Se på det som et maratonløp. Hvis du står på startlinja og ikke aner hvor du skal eller hvor lenge du må løpe, er det vanskelig å motivere seg til å gjennomføre. Det er lett å prioritere kortsiktige behov som tissepause, energipåfyll, kanskje til og med å gi seg. Har du derimot arbeidsoppgaven tydelig definert i hodet, både hvor langt du skal løpe, og hvilken tid du ønsker å gjennomføre på, er det ingenting annet som er viktigere enn nettopp dette.

Slike målsetninger mener jeg man bør ha året rundt, og ikke som et resultat av en overflod av ribbe, julestrømpe riskrem og sofasliting (ah, savner det allerede. Godt det er noen dager igjen av julekosen).

Målsetninger (også kalt nyttårsforsetter fordi de utarbeides i tiden mellom jul og nyttår) som klekkes ut i romjulens sus, dus og (ribbe)rus vil mest sannsynlig være preget av nettopp dette – julerusen. SÅ, sett denne til side, og prøv å gi inn i en slags helårsmodus!

En god start på 2015 begynner nemlig med forarbeidet.

Med forarbeid mener jeg evnen til å gjøre en liten researchjobb med seg selv, for å grave frem hva du virkelig har lyst til å jobbe mot. I ShapeUp tidligere i år viste jeg frem denne øvelsen, som jeg lærte på mental trener 1-sertifisering med RAW Performance. Ved å gjøre denne er det lettere å bli bevisst på hva du ønsker, og hvordan du prioriterer tiden og kreftene dine i forhold til disse. Er det i samsvar med den du ønsker å være, og de målene du ønsker å oppnå? Øvelsen gir deg en slags status quo på hvordan du ligger an på de ulike områdene at the moment, og dermed en god pekepinn på hva du bør bruke tiden din på i 2015. Hvis du er keen på å bli en skikkelig superwoman/mann på jobb, men ser at mye av tiden og kreftene dine brukes på sene bykvelder og en vrang kjæreste.. Sååå er det kanskje på tide å fordele dine krefter og ressurser litt annerledes.

You see? Ta en kikk på… LIVSHJULET 😀

image

Slik gjør du

 1. Sett en verdi på en skala fra 1-10, for hvor tilfreds du er innen hvert av områdene. Hvor føler du du har mest å hente? Innenfor hvilket område er det viktig for deg å bli bedre? Velg ut to områder du vil fokusere på i 2015.
 2. Gå inn i hvert område og skriv ned to konkrete handlinger du kan gjøre for å øke tilfredsheten. Bruk ekstra god tid på de to områdene du har valgt ut som fokusområder i 2015.
 3. Hva skjer hvis du gjør disse handlingene? Ta hensyn til hele hjulet, men fokuser spesielt mye på dine to utvalgte områder – hva vil du oppnå ved å øke fokuset på disse områdene? Hva kan du få til? Hva er målet?

Ved å stille deg selv disse spørsmålene vil du bli langt klokere på hva som er viktig for deg i 2015. Det blir lettere å sette deg gode målsetninger, fordi du har gjort et godt forarbeid. De målene du jobber frem etter å ha brukt litt tid på livshjulet vil være langt mer gjennomtenkte og motiverte enn om du velger en «tilfeldig» målsetning som virker fristende og logisk etter en uke med ribbe, julestrømpe, riskrem og slaraffenliv. Enig?

Denne øvelsen utgjør forarbeidet, som vil sagt vil hjelpe deg til å sette gode, gjennomtenkte, og ikke minst motiverende målsetninger inn i 2015. Den er i utgangspunktet en engangsøvelse, men sjekk gjerne innom den fra tid til annen. Er tidsbruken din i tråd med det du egentlig ønsker å prioritere? Noen ganger kan det hende du må endre enten tidsbruken din eller prioriteringene dine. Det aller viktigste er at du har et oppegående forhold til totalbildet.

Sakte, men sikkert, kan livshjulet hjelpe deg til å få et bedre liv innenfor de ulike områdene, selv ved hjelp av enkle grep i hverdagen. Tenk for eksempel så mye «Lotta» klarer å utrette om hun… 

 • Jobb/karriere: Bruker 15-20 min på selvutvikling hver dag.
 • Økonomi: Sparer 1000 kr hver måned.
 • Helse: Spiser grønnsaker hver dag.
 • Forhold og/eller familie og venner: Sier eller gjøre noe snilt for kjæresten eller en spesiell venn hver dag.
 • Visjon/personlig utvikling: Blir med på et kurs som gir henne mer kompetanse minimum èn gang i året.

You get the point? Visk ut «Lottas» mål og handlinger fra hukommelsen, og test ut øvelsen på deg selv 🙂 

 

Flere
Artikler