Nyttårsforsetter… Og hele den regla der.

Nå er det ikke lenge til «et nytt år med nye muligheter» og hele den regla der, noe jeg føler jeg har ventet på siden typ.. november? Det var da vi startet å jobbe med #shapeupkickstart i ShapeUp. Og det var da jeg begynte å tenke på hva «nytt år og nye muligheter» egentlig innebærer, både for meg selv og andre.

image

Erfaringsmessig gjør ikke nyttårsforsetter så veeldig mye annet enn å stresse folk (myself included), så jeg er ikke så keen på å fokusere så altfor mye på akkurat det.

Funny-new-year-resolution

MEN, når det er sagt, så er det jo også den tiden på året der folk er aller mest mottakelige for info, tips og triks rundt trening og kosthold. Og det er jo veldig bra!

Jeg liker å utnytte den mottakeligheten til å vinkle og flette inn så mye info som mulig når folk spør, også krysser jeg fingrene for at jeg muligens har klart å trykke på en knapp eller tre som gjør at de faktisk får den starten på det nye året som de ønsker seg. Selv om disse knappene, fra min side, sjeldent innebærer konkrete tips rundt trening og kosthold…

For slik jeg ser det er ikke varigheten på denne «nytt år, nye muligheter»-energien akkurat evigvarende. Jeg kan be folk om å spise grønnsaker og fisk jeg, bevege seg mer og investere litt tid i å lese om helse, trening og kosthold. De nikker og smiler. Men motivasjonen til å gjøre som jeg sier forsvinner gjerne like fort som den kom. Overambisiøse mål og dårlig forarbeid har alltid vært mine største fiender, og hvis jeg leker med disse to i dagene før og etter nyttårsaften, kan jeg så godt som garantere meg selv at jeg støter på den såkalte «nyttårssmellen» (gjerne i månedsskiftet januar, februar).

And I have!

Jeg har ikke telling på hvor mange år jeg har gått inn i et nytt år med tullete nyttårsforsetter, og like tullete resultater. Allikevel er jeg glad for dette nå. Jeg er glad jeg har fått oppleve alle disse smellene, år, etter år, etter år. Etter år. Jeg har  blitt klok av skade, og takket være alle de mindre smarte fremgangsmåtene jeg har valgt tidligere, har jeg (endelig) gleden av å kunne være smart nå! 😀

IMG_1551

(I tillegg til utdannelse i mental trening selvfølgelig, som har gjort det så villt mye lettere å forholde meg til mitt eget, skrullete, ambisiøse, selvdestruktive, dog motiverte hode).

Erfaringsmessig er det ikke bare meg som har dårlige erfaringer med nyttårsforsetter. Jeg vil tippe at det samme skjer med sånn cirka 90% av de som spør om tips, triks og råd. Derfor prøver jeg å snakke folk til å gå litt mer inn i seg selv og hodet sitt i dagene mellom jul og nyttår, fremfor å nilese ukeblader og grille PT`er på jakt etter «suksessoppskriften» på et nytt og bedre liv som superfriskus.

a77708cdd06a972d84ee08d2d20f7c525a5e09bd2ec4eb3cf2544a34e41f8ac8

Nyttårsforsetter er et av de sikreste kortene til en laber start på 2015. Gjennomtenkte målsetninger er det motsatte. 

Så, vi (jeg) har identifisert fiendene; Dårlig forarbeid og overambisiøse målsetninger. Oddsen er ikke på din side om du ønsker å trene 5 ganger i uka fra og med 1. januar, om du aldri har lykkes med det tidligere.

For å prestere bedre, bli bedre, er du først nødt til å finne ut hvilke områder som er viktige for deg, og hvordan du skal gå fram. Du trenger en målrettet slagplan! Bruk den digge romjulstiden til å gruble litt på hva som er viktig for deg, og hva du egentlig vil bruke 2015 på. I morgen tenkte jeg å følge opp med en øvelse som definitivt vil gjøre det lettere for deg å grave frem gode målsetninger 🙂

Den er priceless!

 

 

 

 

Flere
Artikler