3 spørsmål og svar om hvordan jeg trener

Inneholder promotering av egne tjenester

Hei bloggen, og hei #treningstirsdag ?

Jevnt og trutt får jeg gode spørsmål fra dere som leser bloggen min – tusen takk for det. Det gjør det lettere for meg å skrive om akkurat det dere ønsker å høre mer om – gull! Denne gangen har jeg valgt å svare på tre ulike spørsmål.

Hvordan planlegger jeg treningsuken min, hvordan velger jeg øvelser til fullkroppsprogrammer, og hvordan tenker jeg når jeg setter sammen programmene? 

Les og lær, hehe. 

Jeg har som regel et treningsprogram hele tiden, i perioder på alt fra 4-12 uker, som består av tre til fire økter – som regel styrketrening. Dette er fordi jeg trives med å trene etter et program – det gir struktur, og det blir langt lettere å merke seg at man har fremgang i tingene man gjør. Det motiverer. Hva slags type trening/bevegelse jeg skal gjøre den aktuelle dagen tar jeg litt på sparket, men når jeg først har bestemt meg så er alltid selve økten planlagt.

Jeg har som regel en tentativ plan på hva jeg skal trene når når jeg går inn i en ny uke, men endrer den som regel alltid. Jeg kjenner på dagsformen den aktuelle dagen, og velger trening deretter. Nå for tiden har jeg fire ulike styrkeøkter jeg veksler mellom, og selv om jeg prøver å gjøre de etter hverandre skjer det titt og ofte at jeg velger den ene fremfor den andre, dersom det frister mer og kjennes riktig ut. Det henger også sammen med hvordan treningsuken min ser ut ellers.

Foto: Rasmus Kongsøre

For som dere vet blir det jo en CrossFit-økt her og der, en løpetur med hunden, en saltime, litt SOMA MOVE, slike ting – denne flexen MÅ jeg ha plass til å treningsuken min. Dersom en CrossFit-økt moser beina mine en dag, så kjører jeg ikke en beinøkt dagen etter – da blir det hvile, eventuelt noe alternativt som passer bedre med økten dagen før. Men bortsett fra det får jeg som regel inn to til fire styrkeøkter i løpet av en uke, og dersom jeg ikke får plass til de fire som er en del av programmet mitt nå er det ikke verre enn at jeg bare utsetter den tredje og fjerde til den påfølgende uken.

Jeg velger øvelser jeg trives med, som jeg vil bli sterkere i, og som jeg føler at kroppen responderer godt på. Når jeg setter opp en bestemt økt begynner jeg alltid med to til tre baseøvelser, ofte med en noe tyngre vekt, færre reps og flere sett – målet er å bli sterkere i disse øvelsene. Når denne delen av økten er unnagjort går jeg som regel over på øvelser som ikke går over fullt så mange ledd (isolasjonsøvelser i større eller mindre grad, der man har ekstra fokus på utvalgt muskulatur). F.eks kan jeg starte økten med knebøy og chins, få reps og tung belastning, før jeg går over på kickback i kabel (setemuskulatur) og rygg i kabel (rygg) med flere reps (10-15) og lettere belastning. Dette reflekteres også i treningsloggen min de siste ukene, som jeg publiserer hver lørdag?

Jeg lager nytt treningsprogram til meg selv hver 6-8 uke, eller senere – det avhenger litt av om jeg fortsetter å ha progresjon med programmet jeg trener med, samt at det fortsatt passer inn i treningshverdagen min ellers, samt det jeg ønsker å oppnå på trening. Noen perioder må jeg justere ned og ha fokus på jobb og hverdag ellers, mens andre perioder har jeg mulighet til å gønne litt ekstra på.. treningen justeres deretter.

Foto: Petter Berg

Og det er egentlig det. Høres jo ganske så enkelt ut, men samtidig er det jo litt tanke og erfaring som ligger bak. Akkurat dette med å sette opp programmer, lytte til kroppen, justere underveis osv er jo noe som er lettere å gjøre når man har erfaring med både egen og andres kropp, samt fysisk aktivitet i praksis. Så jeg ikke alle burde forvente av seg selv at man skal kunne sette opp sitt eget treningsprogram, selv ikke etter å ha lest et innlegg som dette, hehe. Dette er jo bare måten jeg gjør det på, mens en annen måte å gjøre det på kan passe deg og din kropp bedre.

  • Dersom du trenger hjelp til å sette opp treningsprogram, eller kunne tenke deg en PT-time eller to for å bli klokere på egen kropp og bevegelse, sjekk gjerne ut nettsiden min HER, og se hvordan jeg eventuelt kan hjelpe deg – jeg unner alle å trene mest mulig effektivt for seg og sin egen kropp.

Jeg kan også anbefale boken Sterkere av Martin Norum og Benjamin Christensen dersom du vil lære mer om dette, og er noe viderekommen når det kommer til styrketrening – den inneholder masse kunnskap, og egentlig alt du trenger for å lage dine egne programmer, dersom du er innstilt på å virkelig tilegne deg kunnskapen som står der. Love it!

I dag startet jeg og mannen dagen med fyr i peisen, felles frokost, kaffe og OL. Lykke? Han dro på jobb, og det samme gjorde jeg. Les; flyttet meg til kjøkkenbordet, hehe, og her sitter jeg enda. Om noen strakser skal jeg en tur på posten for å hente yogamatter til SOMA MOVE-eventet mitt i slutten av februar, og deretter venter mer jobbings i heimen – jeg har blant annet et par treningsøkter og et foredrag å mekke til helgens ShapeUp Convention – det gledes!?

Og du.. i kveld har jeg søren meg fått med meg mannen på å teste Bikram Yoga! Det har åpnet et eget studio i Drammen, og det må jeg selvfølgelig teste – moro for unga, hehe. Update kommer her på bloggen i morgen, øøøf cørse!

God onsdag?

 

 

 

Flere
Artikler