3 utradisjonelle måter å bruke peanøttsmør på

I samarbeid med Mills Peanøttsmør

I dagens #matmandag er det fokus på næringsrik kos! Mine tre «oppskrifter» er næringsrike, superdigge og enkle, så enkle at jeg såvidt kan kalle det oppskrifter. Men det er jo det jeg liker så godt med disse matmandagene – enkelheten.

På sommeren er det liksom automatisk superdigg med vannmelon, friske bær, frukt og sitronvann, men nå på senhøsten og inn i vintermånedene er det digg med litt annen kosemat, som varm te, mørk sjokolade, rykende ferske rundstykker, pannekaker og søte, lune smaker. Som peanøttsmør!

Når Mills spurte om jeg ville vise frem mine måter å bruke peanøttsmør på, så sa jeg kjapt ja – GØY!

po

smor pean

Her i gården brukes det nemlig sjeldent på brødskiva, men ofte på andre ting, som gjør at snacken i det store og det hele blir næringsrik. Disse tre oppskriftene gjør at jeg får tilfredsstilt søtsuget, men samtidig gitt kroppen min noen nyttige byggestoffer. Bramat.no har forresten en test av peanøttsmør liggende, der denne varianten fra Mills kom særdeles godt ut av det hele, med terningskast 6 – det liker jeg. I tillegg er denne, i motsetning til mange andre varianter, tilgjengelig i de fleste matvarebutikker. For meg, som ikke har gullkort hos Iherb og andre powersuperdupernature-helsekoster, så er det gull verdt.

picmonkey-collage

I min verden er peanøttsmør en smakfull, liten helsebombe, blant annet full av fiber, protein, sunne fettsyrer, vitamin E, vitamin B, antioksidanter og mineraler. Det inneholder også en god del fett, og dermed en del kalorier, men som vi alle vet – sunt fett har absolutt sin plass i et godt kosthold. Derfor slår jeg to fluer i en smekk når jeg mekker sammen disse oppskriftene. 1) Alle tre tilfører kroppen både protein, fett, karbohydrater og energi, og 2) jeg tilfredsstiller søtsuget med gode, sammensatte måltider, kontra.. tomt sukker, som jo i bunn og grunn er mindre nyttig for kroppen.

You see? 

  • Eplebiter med peanøttsmør og saltdryss

Skjær opp ønskelig mengde eplebåter. Smør på ønskelig mengde peanøttsmør. Dryss på ønskelig mengde salt. Voilá, fiks ferdig! Søte og syrlige epler med den litt salte smaken er helt fantastisk, og jeg kan tenke meg det er digg med et par dryss kanel også. Fra tid til annen bruker jeg banan isteden for eple, som også er syykt godt.

eple epl

Skjær, smør, dryss. Nyt!

  • Bananpannekaker med peanøttsmør

Bananpannekakene består rett og slett av tre egg og to modne bananer, most sammen til en røre, deretter stekt. De er utrolig gode på egenhånd, men milde moses, så digge de blir med et lite (… alt er relativt) lag med peanøttsmør på toppen. Også her er jeg glad i å drysse over litt salt, som prikken over i´en.  panne po

  • Speltlomper med peanøttsmør og jordbær

De fleste har hørt om den amerikanske klassikeren peanutbutter & jelly-sandwich? Vel, jeg antar vi kan si at dette er min versjon av denne, hehe. Her trenger du et par (eller flere) ferske, digge speltlomper (Aulie er best, ingen protest), jordbær (jeg syns det er praktisk å bruke frosne, som jeg tar ut av fryseren cirka en time før bruk) og peanøttsmør. Smør peanøttsmøret utover speltlompa, skjær opp jordbær, dryss over litt salt hvis ønskelig, og vips – en nydelig speltlompe-variant. Her vil jeg også tro det funker like bra med jordbærsyltetøy, og kanskje et par skjeer med cottage cheese for ekstra proteiner.

jor li

Et hav av muligheter, dere!

Nei dere, dette MÅ dere unne dere! Takk til Mills for morsomt, og ikke minst smakfullt, oppdrag. Gjør gjerne dette igjen, for å si det sånn….. Nyt mandagen hjerter, og ta dette innlegget som et tegn på at du uten tvil fortjener å kose deg litt akkurat i dag!

God #matmandag!

Flere
Artikler