4 nybegynneralternativer til knebøy med stang

Som dere vet holder jeg og Silje i årets ShapeUp Kickstart – et åtte ukers treningsprogram der du får to styrkeøkter, en kondisjonsøkt (samt andre alternativer), et mobilitetsprogram og en partnertreningsøkt du kan kjøre med en kompis. Det er på trykk i månedens utgave av ShapeUp. Jeg digger programmet (logisk nok, fordi jeg har vært med på å mekke det), og det håper jeg dere gjør også.

Det eneste som «irriterer» meg, om jeg kan si det på den måten, er at vi ikke hadde nok plass til å vise enklere alternativer til de ulike styrkeøvelsene jeg viser. Men hva gjør vel det, når jeg har min fantastiske digitale blekke til å dele mer kunnskap med dere.

Disse alternativene er kommer jeg til å vise i blogginnlegg fremover, og vil garantert være nyttige for oss alle, ShapeUp Kickstart eller ei, da styrkeøvelsene jeg refererer til er effektive, gode øvelser som bør være tilstede i ethvert treningsprogram. Jeg tar for meg én og én øvelse, slik at vi etter noen uker sitter igjen med en god verktøykasse når det kommer til de ulike øvelsene.

Først ut er klassikeren vi alle både elsker og hater.. 

Foto: Rasmus Kongsøre

Knebøy med stang

Dette er en utfordrende øvelse for mange, selv om det også er en av de mest grunnleggende bevegelsene kroppen vår kan gjøre. Nettopp derfor er den så viktig, men vit at det finnes mange andre alternativer enn kun den klassiske knebøyen med stang på ryggen.

Sjekk også ut disse innleggene..

Knebøy med slynge – se video her

En meget enkel variant av knebøy, som er super å bruke når du skal venne deg til bevegelsen. Mange er ikke vant med å sette seg såpass dypt ned, og det kan være betryggende å bruke slynga som støtte.

Goblet squat – se video her

Her bruker du enkelt og greit en kettlebell eller hantel og holden den foran kroppen, fremfor en stang på ryggen. Du belaster ryggen mindre når du gjør knebøyen, og ved å holde vekten foran kroppen er det også enklere å holde seg oppreist når du gjør bevegelsen. Dermed er det lettere å ha en god teknikk, og dermed få optimalt utbytte. Denne kjennes saki så godt i rumpa om du gjør den riktig.  

Knebøy til boks – se video her

Boksen kan i teorien ha to funksjoner – enten «bare» som en dybdemåler, der du velger en høyde som er lav nok til at du kan sjekke at du går dypt nok ned på hver rep. Men den kan også gjøre det lettere å klare å skyve hofta bakover på rett vis, og i noen tilfeller også klare å være mer hoftedominant i bevegelsen, altså bruke rumpe og bakside i større grad når du gjør bevegelsen. Dette er fordi du ved å ha boksen bak deg nesten automatisk tenker at du skal sette deg ned, fremfor å kun gå rett ned, som man gjør i en vanlig knebøy. Videre kan man velge å ha et stopp å boksen, dvs at man faktisk setter seg ned, som setter større krav til eksplosiviteten, spesielt i baksiden, på vei opp igjen. Unngå å falle frem – skyt deg rett opp.

Beinpress – se video her

Beinøvelse i apparat, og selv om det optimale er å kunne bevege seg fritt er denne absolutt et greit alternativ om man ikke er kjent med knebøy-øvelsen.

Les også..

Men nå dere – nå skal jeg pakke til Thailand, for dit reiser jeg søren meg pokker meg i morgen! Du kan lese mer i dette innlegget – herre jemini, det gledes!

 

 

 

 

Flere
Artikler