Derfor skal du nyte jula med god samvittighet

Det kjennes ut som om dagene glir av sted i et slør av ribbefett og (jule)sukker, og bevisst eller ubevisst sniker den dårlige samvittigheten seg nærmere og nærmere. Kan du kjenne deg igjen? Me to!

Jeg har vært den kjipe jokeren i juleferien jeg altså.. Tvang mamma til å koke opp ekstra rosenkål istedenfor poteter, spiste cottage cheese istedenfor riskrem, og dro på løpetur når resten av familien dro på julebesøk. Jeg trodde jeg løste jula på en god måte, helt til jeg skjønte at jeg egentlig gjorde det motsatte. For når januar kom og hverdagen gikk tilbake til normalen, var jeg egentlig ganske lei. Jeg følte meg snytt for julekos og avslapning, og det siste jeg hadde lyst til var å dra på trening og spise salat, kylling og gulrøtter.

Det hadde jeg jo gjort hele jula!

preview_COLOURBOX7097747

Året etter, med fjorårets julefeiring friskt i minnet, bestemte jeg meg for å angripe festlighetene på en annen måte. Jeg skulle overse overskriftene om å «trene bort julefettet», og heller møte januar med en god og mett mage og en fulladet kropp. Ingen tabloide overskrifter skulle få ødelegge julefeiringen min, og i hvert fall ikke den energibølgen jeg surfet på i etterkant! Jeg var fulladet på julemat, familie, gode venner, sene kvelder og masse latter når januar kom.

IMG_9029

Altfor ofte får jeg spørsmål om hvordan folk, spesielt jenter, kan holde seg «sunnest mulig» hele jula igjennom. Verdifulle juledager går med til å bekymre seg over kalorier, sukker og trening, når fokuset heller burde være på å NYTE! Er du (som jeg var) mer opptatt av å telle kaloriene enn å spise de i jula, bør du ta en titt på denne beregningen fra Børge Fagerli.

«Av 52 uker i året er det jul og nyttårsfeiring 1 av disse ukene. I løpet av denne uka vil du spise ca 25-30 måltider. Av disse måltidene, la oss si at 2 om dagen er «avvik», altså 14 måltider. Dette utgjør kun 1% av årets måltider. De andre 99% kan på ingen måte ødelegges av den siste 1%. Dessuten er det kun «avvik» i forhold til at det er mer kalorier enn vanlig, for all mat man spiser brytes ned til sine grunnleggende næringsemner glukose/fruktose, aminosyrer og lipider/fettsyrer enten det er «sunn» eller «usunn» mat. Du vil forbrenne mesteparten av de ekstra kaloriene. Forbrenningen går ikke fra ca. 2500kcal pr dag til 0 kcal pr dag bare fordi du spiser mat som ikke står på en eller annen matplan.»

Julematen er ingen stor, stygg ulv sammenliknet med annen mat. I kroppen blir den brutt ned til akkurat det samme som hva torsk, brokkoli og en dæsj med avocado ville ha blitt. Ja, du inntar noe mer kalorier, men ikke på langt nær så mye, og over så lang tid, at det vil ha noe å si i det lange løp. Godteri, sukker og desserter er kaloririkt ja, men med et snev av porsjonskontroll og god fornuft kommer du ganske billig unna her også.

IMG_9060

Også er det opp til deg da, og spørre deg selv hvordan du på best mulig måte kan legge alle forholdene til rette for å gjøre nettopp dette. Tren hvis det er det som får deg til å føle deg bra. Ligg langflat på sofaen om det er det kroppen trenger. Spis julestrømpe, julefrokost, julelunsj og julemiddag til det tyter ut av ørene på deg for å få et skikkelig avbrekk. Nå har du muligheten! Eller bestem deg for èn utskeielse om dagen, fordi du kjenner deg selv godt nok til å vite at det er da du har det bra. Uansett hva du har lyst til å fylle julen din med, sørg for at du gjør det på en måte som gjør at du kan senke skuldrene og virkelig batteriene dine.

Jeg vil at du skal se på årets julefeiring som en ypperlig anledning til å trene hodet ditt i å slappe av! Om alt går rett for seg er du glad og julemett helt frem til 2015, og supermotivert til å komme i gang med sunn mat og trening rett over nyttår. I dag er det 23. desember, og akkurat ni dager igjen til 1. januar. Ni dager, det er ingenting! Sørg for å fylle de siste dagene av 2014 med restitusjon, avslapning, glede og moro, og gi kropp og sjel ny energi til en skikkelig kickstart i januar! DA er jeg og ShapeUp der for å hjelpe deg i gang.

IMG_9052

Jeg syns heller du skal bruke kalorier på å spise deg god og mett, enn å stresse over julefett! 🙂 I know I will!

Ha en fin lille julaften 🙂

 

 

Flere
Artikler