6 øvelser som løser opp en stiv rygg

Vi nærmer oss slutten av året, og jeg er faktisk proppfull av motivasjon nå som vi nærmer oss juleferien. Jeg kan se tilbake på et produktivt og bra år, men samtidig har det skjedd mye uforutsette ting som har gjort at jeg har mistet litt fokus på det som egentlig er viktig for meg og mitt – derfor er jeg i gang med å lage planer og mål for 2018, slik at jeg sikrer at jeg bruker tiden min effektivt på det jeg er keen på å få til. Mer om det i vloggen som kommer på søndag ?

For, med masse motivasjon og lyst til å sitte i lange stunder foran dataen, kommer også en stillesittende kropp og dermed stiv rygg. Dette vet jeg det er flere som sliter med, for hver gang jeg deler øvelser som er myntet på dette får jeg masse tilbakemeldinger. Disse øvelsene er virkelig gull, og jeg tyr seriøst til de hver eneste gang jeg kjenner at det murrer i korsryggen – spesielt når krokken nærmer seg.

Da er disse øvelsene gull å ha, som virkelig løser opp en stiv korsrygg. 

Jeg vet det står 5 i videoen (irriterte meg grønn, men hadde ikke tid til å redigere om), men det er altså 6 ? 

Bevegelsene styres i høy grad av egen kropp, så her er det viktig at du lytter til kroppen og kjenner etter hva som kjennes bra ut og ikke. Ikke gjør noe som kjennes vondt ut, og prøv å gjøre øvelsene når du har litt varme i kroppen. For eksempel på ettermiddagen, etter å ha ruslet hjem fra jobb og skole.

Noen huskepunkter på hver øvelse…

Øvelse 1

Press knærne ut, og hold en rett rygg hele veien. Denne øvelsen er utfordrende for mange, spesielt om man sliter med bevegeligheten. Et tips isåfall.. gjør mer av den! Ikke bare er det en fantastisk bevegelighetsøvelse, men den vil også gjøre underverker med knebøy-teknikken din. Gjør 4-8 repetisjoner.

Øvelse 2

Sørg for å ha noe mykt under nakken. Prøv deg frem med denne øvelsen, og kjenn etter hva som kjennes ålreit ut for deg – om du er stiv og stram i bakside lår vil du mest sannsynlig kjenne det her før det kjennes i korsryggen. Men ikke fortvil, ta deg god tid og prøv å finne roa i bevegelsen. Etterhvert vil korsryggen løse seg mer og mer opp, beina synker dypere ned, og du finner roa. I hverdagen belaster vi korsryggen kontinuerlig, så å skifte om på tyngdekraften og la korsryggen hvile og strekkes er d-i-g-g. Ligg så lenge du vil, 30 sekunder til 1 minutt.

Øvelse 3

Prøv å holde skulderbladene i bakken, og kjenn at du får en god vridning på korsryggen. Et knekk eller to er ikke farlig, snarere tvert imot – spenningene slipper. Kjør 4-6 repetisjoner på hver side.

Øvelse 4

Prøv å holde mest mulig av brystet i bakken, og touch bakken med foten din så nære armen som mulig. Gjenta 4-8 ganger på hver side.

Øvelse 5

Plasser hendene rundt foten, med tommelen på utsiden av foten. Prøv å se bak deg, og stram samtidig rumpa og press hoftene fremover. Hold denne posisjonen i 15-30 sekunder, og gjenta 2-3 ganger.

Øvelse 6

Her skal du kjenne at det strekker på siden av ryggen. Hold så lenge du selv ønsker, 20-30 sekunder på hver side, gjerne 4-6 ganger på hver side.

Jeg har gode erfaringer med disse bevegelsene, både på meg selv og kunder. Men husk, alle kropper er unike, og det er viktig at du lytter til din egen når du skal gjøre bevegelser som dette. Prøv deg frem, så skal du ikke se bort ifra at du og korsryggen blir hakket bedre venner, også på de litt seigere dagene ?

Nå skal jeg hvert øyeblikk pakke sammen tingene mine her på Egmont-huset, og sette snuta mot toget. Jeg gjennomførte morgentrening i dag, for første gang på leenge, og høster godene fra det nå, i form av å kunne sitte lenge på kontoret. Når jeg fikk min første jobb som (ung og uerfaren) journalist i ShapeUp gjorde jeg alltid det, satt lenge på kontoret altså, mye fordi jeg gjorde mye, men også fordi jeg gjorde ting en trillion gange, i frykt for å gjøre feil. Ah, det var tider det.

Men nei, komme seg hjemover – håper vi likte øvelsene i dagens innlegg – de må prøves!

 

 

Flere
Artikler