Bilder som får deg til å skjønne hvor sjuk du er i huet 

Okei, sorry for den brutale overskriften – men det var seriøst det som fór igjennom hodet mitt når jeg klikket på lenken som mannen hadde sendt meg på Facebook, og som viste meg bildene jeg gjengir i dette innlegget. 

Det er nok mye mulig at jeg tilbringer mer tid på telefonen og data enn gjennomsnittet, på grunn av det jeg driver med og hvordan det påvirker mine prioriteringer og interessefelt. Samtidig tror jeg skremmende mange av oss kan kjenne oss igjen i det som viser seg å være en ekstrem, og ganske skremmende utvikling, som bare de siste fem og ti årene har hatt en enorm innflytelse på hverdagen, hvordan vi bruker tiden vår, hvordan vi opplever relasjoner med andre mennesker, og hvordan vi lever livet vårt. 

Om noen hadde sett oss utenfra, typ… fra universet og ned.. er det sånn her de hadde oppfattet oss? 

Bildene er hentet fra denne «utstillingen» på Facebook, med aktøren Nerdiest som avsender. Du kan trykke deg videre her for å se flere

Jeg tror ikke på å kutte ut verken telefon, data eller teknologi i sin helhet, men jeg begynner til stadighet å tro mer og mer på å kontrollere og balansere ut bruken. Jeg kan ta meg selv i å bruke skremmende mange timer på telefonen i løpet av en dag, og ubevisst fører jo det også til at jeg velger bort en rekke andre ting.. når jeg tenker etter har jeg jo ikke lyst til å være en person som er oppslukt i alt annet enn virkeligheten. Samtidig er det vanskelig å ta kontroll over.. det er litt som å være sjokoladeavhengig, men samtidig være tvunget til å gå rundt med en stor Freia i hånda 24/7 ? 

Jeg hørte nylig på episode 210 av Fråmgangspodden, der verten, Alexander Parlerös, intervjuer fremtidsforskeren Kjell A. Norström. Han går blant annet i dybden på hvordan teknologien kan komme til å påvirke oss i fremtiden, og at han tror teknologiske innovasjoner og forbrukerkultur på et tidspunkt vil bli regulert, på samme måte som legemidler. 

Bruker vi kanskje sosiale medier, smarttelefon, apper og teknologi på samme måte som man tillot seg fri flyt av sigaretter før i tiden? Man visste jo ikke bedre på den tiden, og det vi nå vet at er kreftpinner til salgs, var på den tiden… en nytelsesgeskjeft, og en naturlig del av hverdagen. 

Sounds familiar…?? Fjern sammenlikning, men samtidig.. kanskje ikke? 

Ble i det filosofiske hjørnet jeg nå.. en ting er sikkert – jeg skal prøve å bli bedre på å 1) legge bort telefonen i god tid før leggetid, og 2) kjøpe meg en vekkeklokke, så jeg slipper å sove med den digitale bråkebøtta ved siden av meg. På sikt får det være et mål å justere ned bruken. Kraftig.

Hva tenker dere om saken? Det er jo sikkert mange av dere som ikke jobber med skjerm og sosiale medier som kanskje ser utviklingen rundt dere og rister på hodet.. eller er dere i et elsk/hat-forhold med telefonen deres, dere å? 

Tankevekker, ass. Fine kjæresten min som sendte meg lenken til bildene, og som er flink til å minne meg på hvordan jeg bruker tiden min. I skrivende stund er jeg på Egmont-huset i Nydalen, og skal hvert øyeblikk sette snuta mot et møte med Silje og vår poddeklipper, Pontus. Deretter venter PT-kunder på Comfort Hotel Børsparken (torsdag er som regel PT- og podd-dagen min her i Oslo, hehe), før jeg runder av dagen med et Reebok-event på Studio Jobbsprek på Aker Brygge her i Oslo. Følg med på Instastory for updates derfra (sa den hyklerske Pia, som akkurat har skrevet et blogginnlegg om dagens ekstreme mobilbruk….)

Blogges i morgen❤️

Flere
Artikler