– Ingen brunfarge er verdt å få kreft for

I samarbeid med Kreftforeningen ønsker jeg i dag å belyse noe som er så ekstremt viktig, men som har fort gjort for å bli borte i dagens «være fresh og solbrun»-samfunn, spesielt i disse tider. Vår- og sommersola titter frem, og mange av oss får dårlig tid med å få litt farge på den nærmest gjennomsiktige huden.

Heldigvis er solariumsdagene long gone for min del, men jeg husker enda at jeg i perioder sverget til den menneskelige solgrillen, spesielt i perioder før jeg skulle noe spesielt, eller før vår- og sommersesong sto for tur. Dessverre var det for lite bevissthet rundt hvor kreftfremkallende solarium faktisk er, og i hvor stor grad man utsetter seg for en fare som egentlig, i det store bildet, er totalt unødvendig.

I dag, 22.05, er det den store hudkreftdagen, og Kreftforeningen ønsker å belyse faren ved å benytte solarium. Silje (28) er ansiktet utad for kampanjen, som i en alder av 26 fikk beskjed om at hun hadde fått hudkreft, og at hun sto i fare for å dø.

Les hele saken her.

Og som hun selv sier… 

«Jeg var som jenter flest, altfor opptatt av å være brun. Jeg var ikke godt nok opplyst og tenkte aldri på konsekvensene av overdreven soling og solarium – før det var for sent»

Dette kan ihvertfall jeg kjenne meg igjen i, ikke mtp. solarium nå lenger, men i sola. Det er fort gjort å bli litt for utålmodig, og ta snarveier til den solbrune, friske fargen vi er så glad i. Jeg har blitt bedre til å minne meg på at den solbrune, «freshe» fargen ikke bare reflekterer sunnhet – tvert imot.

Misforstå meg rett, det er ikke noe galt med å være i sola☀️ Men vi skal være obs på konsekvensene det kan få på langsikt, og behandle den der etter. For som Silje sier, ingen brunfarge er verdt å få kreft for, og vi kan vel alle være enige om at det er bedre å være bleik og frisk enn solbrun og syk.

Hvis du også vil hjelpe Kreftofreningen med å belyse solarium som kreftfremkallende, del et bilde på Instagram der du er skikkelig blid og glad, selv om du ikke nødvendigvis er den bruneste kniven i skuffen. Hashtagg bildet med #bareblid, og oppfordre dine venner og bekjente til å unngå solarium, og sette pris på kropp og utseende også uten å være solbrun.

#tbt til i fjor sommer, nesten alltid med solhatten på, og solfaktor fra topp til tå! 

Sollys er sunt for oss, og er blant annet en viktig kilde til vitamin D. Samtidig er det viktig å ta sine forhåndsregler, slik at vi henter fordelene, men unngår ulempene så godt det går. Runder av innlegget med å dele mine fem forhåndsregler, som jeg håper og tror er kjent for de fleste av dere også?

  • Tar aldri solarium.
  • Alltid faktor 50 i ansiktet, hele året, men mindre jeg skal være innendørs hele dagen.
  • Smører meg alltid før jeg skal ut i sola.
  • Tilbringer store deler av soldagen i skyggen.
  • Store solbriller er min beste venn!

And with that being said – nå skal jeg ut i sola og kjøre en treningsøkt. Heldigvis har jeg både caps og raske briller på, og kroppen er smurt inn med faktor 30 – good to go!

God onsdag, fine folk!?

Flere
Artikler