Burde du investere i økologisk mat?

DET skal jeg prøve å svare på i dag dere, ved hjelp av idrettskonferansen jeg var på i går.

Kontinuitet er en forutsetning for gode resultater, men det er også variasjon og evnen til å overraske. Derfor tok jeg en spansk en i går, da kropp og dataøyne skrek om fri fra dataskjermen. Jeg strekker meg virkelig etter å holde på mine faste rutiner ass, men i går måtte jeg retten og sletten omrokkere litt. Håper tirsdagskvelden gikk sånn tålelig greit for dere alle uten #treningstirsdag på g 😉

SÅ, i dag vil jeg gjerne fortelle litt om i går, og denne idrettskonferansen jeg var på. En helt vanlig torsdag pimpes denne uken opp til #treningstorsdag, og fredagen blir holdt av til å fortelle dere om en spennende nyhet. Og hvem vet hva blogghelgen bringer..

Til poenget!

image

Der var jeg på plass i Holmenkollens pressesenter rundt klokka 10, og fikk servert nydelige, økologiske vafler, økologisk kaffe og økologiske smil. Høhø. Økologisk all the way around!

image

image

På bakgrunn av dette innlegget var det jo også de samme spørsmålene som sto i hodet på meg. Har økologisk mat en betydning for idrettsprestasjon? Burde du og jeg investere i økologisk mat?

Etter konferansen sitter jeg igjen med fem tanker som er verdt å merke seg, en haug av refleksjoner, en god del spørsmål, og ingen fasitsvar. La meg utdype!

  • Hva er matens primære oppgave i kroppen? Mange vil si at det er å bidra med energi. Men om så var, ville det ikke vært likegyldig om vi fikk i oss, si, 500 kalorier (aka. energi) fra en Snickers-bar eller en haug med avocdo? Jo, enkelt sagt så ville det det. Maten skal bidra med energi, ja, men aller viktigst skal den bidra med kvalitetsenergi – byggestener som gir kroppen vår best mulig forutsetninger for å bli den beste versjonen av seg selv. Daglig skiftes hundrevis av celler ut i kroppen vår, og jo bedre byggestener vi putter inn, jo bedre byggverk klarer kroppen å sette sammen.
Jonas Colting er en svensk triatlet, med en stor passion for økologisk mat. Mildt sagt.
Jonas Colting er en svensk triatlet, med en stor passion for økologisk mat. Mildt sagt.
  • Dette er ekstra viktig for de av oss som trener mye. Enten man er idrettsutøver, eller en helt vanlig OlaKari Nordmann. Men det er viktig å understreke at vi her ikke nødvendigvis snakker om økologisk mat. Dette handler jo om å spise fisk, poteter og brokkoli fremfor grændis, bytte ut sjokkisen med deilig frukt i ny og ne, spise grønnsaker flere ganger om dagen.. ja, du vet. De fleste av oss har først og fremst mye å hente på å optimalisere kostholdet vårt, uavhengig av om det er økologisk eller ei.
Denne sliden er fra foredraget til Truls Raastad, en anerkjent forsker ved NIH. Han hadde mye spennende å komme med, og ikke minst har han belegg for alle tingene han sier - mer eller mindre hver eneste opplysning var et resultat av et eller flere legitime forskningsprosjekter.
Denne sliden er fra foredraget til Truls Raastad, en anerkjent forsker ved NIH. Han hadde mye spennende å komme med, og ikke minst har han belegg for alle tingene han sier – mer eller mindre hver eneste opplysning var et resultat av et eller flere legitime forskningsprosjekter.
  • Dette gjelder spesielt for idrettsutøvere, kom det frem. Etter hva jeg har fått høre de siste dagene kan det virke som om toppidrettsutøvere på ingen måte er blant de sunneste skrottene i byen. Delvis fordi det er mindre fokus på det enn hva det burde være, men aller mest fordi de har så umenneskelige høye treningsmengder at man har trøbbel med å få i seg nok energi/kalorier/mat all together. Derfor har også denne gruppen mer å hente på å optimalisere kostholdet sitt med vanlig mat, altså mere frukt og grønt, faste måltider, få i seg nok/ikke spise for mye, osv. Å fokusere på økologisk matinntak før dette er på plass, blir som å bygge et hus med takpipa først. You see? Mitt inntrykk er at det å «go organic» blir litt toppen av kransekaka for de fleste av oss.. noe vi kan vurdere når alt annet stemmer liksom.

IMG_2119

  • Tenk over dette.. Hva er «vanlig» mat? Dette var noe spesielt triatleten Jonas Colting snakket om, som var veldig.. heia økologisk mat, kropper som driftes på avocadoer og Paleo for alle penga-typen. Veldig frelst med andre ord, med et spennende språk og innsalg, uten nødvendigvis å ha belegg for å påstå alle de tingene han gjorde.

Anyhow, et av poengene jeg merket meg når han snakket var dette med vår oppfatning av hva «vanlig mat» egentlig er for noe. Jeg tror nok mange nordmenn umiddelbart tenker kneipbrød, leverpostei fra Gilde, gulost, middagspølser, potetmos, en grændis i ny og ne, fiskepinner.. Ja, du skjønner? Begrepet «vanlig mat» har kanskje sklidd litt vel mye ut i manges hode, og er ikke noe godt måleparameter i utgangspunktet. Som Jonas sa, man skal ikke strekke seg etter å ha et «vanlig» kosthold, men et optimalisert kosthold. Kroppen din fortjener sunt fett fra avocadoer, egg, fet fisk, nøtter og oliven. Den fortjener gode karbs fra rotgrønnsaker, grovbrød, frukt og andre kilder du liker. Og den fortjener ihvertfall proteiner fra kjøtt, fisk og fugl, eller vegetariske kilder, om du ikke digger kjøtt. Kroppen din fortjener mer enn Toro ferdigpakker og joikaboller, for å sette det på spissen.

  • Apropo kjøtt, fisk og fugl.. Det er en del greier som sprøytes inn i dyr, for å kunne opprettholde den masseproduksjonen det faktisk er å produsere kjøtt på konvensjonell måte.

image

Den særdeles gode nyheten da dere, er at dyr som vokser opp her i Norge ikke er i nærheten av å få i seg like mye ulumskheter som utenlandske dyr. Dette var det en av ernæringsfysiologene jeg spiste lunsj med som understrekte. Her i Norge ligger gårdene lengre unna hverandre, det er færre dyr på hver enkelt gård, og dermed mindre smittefare. Dessuten er grenseverdiene for sprøytemidler vi tillater her til lands, mye lavere enn ved utenlandsk produksjon. Så en tanke vi mer eller mindre kom frem til i plenum rundt lunsjbordet var… kanskje vi har kommet ganske langt om vi fokuserer på å støtte oppunder den norske produksjonen, og få i oss dyr fra norske gårder?

image

Så ja.. kort oppsummert er det disse «svarene» jeg personlig sitter igjen med, i tillegg til en haug av refleksjoner og detaljspørsmål.

quote-Rachael-Ray-i-dont-categorize-food-as-bad-or-30591 2

Nå starter moroa med å lage journalistiske saker ut i fra dette, for å svare på noen av disse.. refleksjonene. I den settingen blir min personlige mening irrelevant, til fordel for ekspertenes syn på det hele.

Der har du btw forskjellen på blogg, versus klassisk journalistikk. Her på bloggen kan jeg skrive om denne konferansen fra mitt eget ståsted, og dele meninger, synspunkter, erfaringer og råd basert på dette. Som journalist innhenter jeg derimot i større grad svar fra ekspertkilder, for å prøve å svare på problemstillingen. Min personlige mening blir i den settingen irrelevant, selv om den kunnskapen jeg har forhåpentligvis bidrar til å gjøre saken enda bedre. 

Min kostholdsfilosofi er ihvertfall ikke endret etter denne dagen – spis stort sett naturlig. Og ja, vi kan gjerne henge oss opp i «hva er naturlig», men sånn i det store og det hele tror jeg de fleste av oss makter å være litt runde i kantene og se logikken – prøv å se om du klarer å basere kostholdet ditt på matvarer som ikke har en laang ingrediensliste.

Yngvar Andersen var konferansier denne dagen, og fant på mye sprell i pausene. Det så dere jo på snappen ;-)
Yngvar Andersen var konferansier denne dagen, og fant på mye sprell i pausene. Det så dere jo på snappen 😉

Bruk for eksempel den listen som Tonje setter opp her. Gode proteiner, karbohydrater og fett, miks og match som du vil. You can`t go wrong!

Avslutningsvis – jeg tar vel kanskje ikke feil om jeg sier at «bare» dette er mye å strekke seg etter for de fleste av oss i første omgang, idrettsutøvere eller ei? Jeg hadde ihvertfall blitt verdens lykkeligste om jeg fikk alle mine kjente og kjære, gjerne resten av Norge også, for den saks skyld, til å spise på denne måten.

Også for min egen del er det ihvertfall langt flere elementer som spiller inn enn hva som er sunt, sunnere, sunnest for kroppen. Jeg velger sunt, bra og optimalt når jeg kan, men lar det ikke overstyre valgene mine.

For la oss ikke glemme, tja, helseeffektene av et glass vin eller ti i hyggelig lag, cafè latte og wienerbrød med mormor en solskinnssøndag eller en altfor stor pizzamiddag etter en tøff treningsøkt. Catch my drift?

Konklusjon?

Velg gjerne økologisk når du har mulighet, men vit at kroppen (og lommeboka!) kan være ganske fornøyd om du ikke gjør det også. Nå skal jeg pakke bort bloggen og slå på tråden til et par ernæringsfysiologer – wish me luck! 🙂

Flere
Artikler