Hvorfor burde man trene sammen med andre?

I skrivende stund sitter jeg på LETT i Vika i Oslo, etter å ha gjestet God Morgen Norge og deres nye studioer på Aker Brygge. Det er spennende som alltid, å opptre direkte på TV, men det er godt å kjenne at jeg blir tryggere i rollen for hver gang jeg gjør det. Jeg har ikke sett innslaget selv, men har en god følelse her jeg sitter nå. Målet med innslaget var, som alltid, å inspirere, og denne gangen fikk jeg med meg programleder Espen «ut i felten», der vi lagde en repotasje med noen øvelser vi alle kan gjøre sammen – hvor som helst, når som helst.

HER finner du innslaget fra studio i dag, og HER finner du repotasjen og øvelsene jeg og programleder-Espen gjorde. 

De er alle øvelser man kan gjøre sammen, noe som var mye av budskapet med dagens innslag. Jeg viste til en rapport fra Kunnskapssenteret for helse i Folkehelseinstituttet for noen år tilbake, der man så at det å trene sammen er en viktig faktor for å bidra til fysisk aktivitet blant voksne. Dette ser vi jo også gang på gang i «det virkelige liv», hehe – så fort man blir en del av et miljø, og har noen å stå til ansvar for, har du brått flere motivasjonsfaktorer å støtte deg på enn kun deg selv og din egen viljestyrke. For i tilfelle du ikke har fått det med deg – det er ikke alle dager det frister å trene. På samme måte som det ikke alltid frister å rydde kjøkkenet, pusse tenner eller vaske håret. Men vi gjør det, fordi.. det er noe som må gjøres. Det er såpass viktig og selvfølgelig at det ikke er noe alternativ å bare slutte med det. En ting er hva du hadde hatt lyst til, men det er rett og slett ikke sosialt akseptert, verken i samfunnet eller blant dine nærmeste, å droppe kjøkkenvasken, tannpussen eller hårvasken.

På samme måte vil jeg at du skal tenke på trening – det er et must for å holde kroppen og helsen din vedlike. Det er egentlig ikke opp til deg, og om du har lyst eller ikke – det er en del av å ta vare på det du har fått utdelt. 

Dette ansvaret blir mer synlig så fort du blir en del av et miljø som fremmer fysisk aktivitet. I dagens samfunn er ikke dette en selvfølgelighet, og vi må ofte skape det selv – derfor er det å trene sammen en fantastisk greie. Derfor vil jeg at du skal være en kulturbærer i ditt miljø, og fremme fysisk aktivitet som en måte å sosialisere, være sammen og skape mestringsfølelse. For det er ikke vanskelig å bevege seg – det er faktisk noe av det mest naturlige som finnes. Bak det inn i hverdagen på den måten som passer deg, og se på det hele som en kilde til energi, livsglede og mestring, fremfor ork, ukomfort og utilstrekkelighet.

Avslutningsvis, en liten hemmelighet – jeg går jo ikke på CrossFit, deltr på løp og hele den sulamitten der bare fordi jeg syns det er moro. Høy puls, tunge løft og variert trening fikser jeg glatt på egenhånd. Men det å være en del av et miljø, det er unikt. Jeg står til ansvar for noen, og det skapes en forventning, både fra meg selv og de jeg trener med, om at jeg skal holde et viss nivå, bidra over tid og ha et mål om progresjon. Jeg har fått med kjæresten min, og på den måten skaper vi en forventning til oss begge om å holde oss i form. Det har blitt en del av hvem og hva vi er. Alt dette får meg ofte igjennom de litt seigere dagene, og sammen med en del toppmotiverte økter blir summen av det hele en god kontinuitet i treningen – og kontinuiteten dere, er det som skaper resultater.

40% av øktene jeg gjennomfører frister lite i forkant, men gir alltid en god følelse etterpå. Enda bedre er det når jeg kan dele den sammen med andre. Try it!

Kilde: Rapport fra Kunnskapssenteret, «tren med andre».

Flere
Artikler