Derfor bør du trene bakkeløp

Sinnsykt effektivt, prestasjonsfremmende, tidsbesparende og grisehardt, men samtidig digg, utrolig enkelt og lite utstyrskrevende – og helt gull å kombinere med styrketrening for optimal effekt på både kondisjon og muskelbygging. Selv kombinerer jeg mine tre til fire ukentlige styrkeøkter med en bakkeløp- eller trappeløp-økt, i uka.

Her er mine seks grunner til hvorfor.

bakkelop

Og jepp, for dere som kjenner meg – dette er en forsinket #treningstirsdag. 

  • Det styrker meg mentalt

Den følelsen jeg får midtveis i et bakkeløp er, for å kalle en spade for en spade, ganske jævlig. I mine øyne er det et prakteksempel på når det er dags for å dra frem det mentale giret, for å sørge for at kroppen min gir full gass helt til toppen. Når jeg først har fått opp farten på beina vil jeg nødig miste den igjen fordi «hodet velger» å sakke ned.

  • Tidsbesparende

Fordi dette er såpass anstrengende trening tar ikke en økt mer enn toppen 45 minutter, inkludert oppvarming. Når det er sagt er det viktig å ikke undervurdere belastningen dette legger på kroppen – for mye kan raskt føre til overtrening. Avhengig av utgangspunkt og annen trening kommer de fleste mer enn langt nok med én til to økter i uken.

  • Jeg får trent utendørs

For all del, det er fullt mulig å gjøre bakkeløp innendørs på en mølle, men i mine øyne er det både mer utfordrende, både psykisk og fysisk, samt langt diggere, å gjøre det utendørs. Om du kombinerer bakkeløpene med et par styrkeøkter i uken innendørs, slik jeg gjør, er det superdigg å komme seg ut i frisk luft og høstsol som en avveksling.

bakkelop1 2 bakkelop2 2

  • Skånsomt for kroppen

Sammenliknet med løping på flatt underlag vil bakkeløp være mer skånsomt for ledd, ligamenter og muskler. Om du i tillegg løper på mykt underlag, som i en slalåmbakke (phuu) eller i skogen, vil treningen være enda mildere. I tillegg klarer du ikke å løpe like raskt som på flatt underlag, som også reduserer skaderisikoen.

  • Bakdelen blir din fordel

I oppoverbakker får baksiden en real omgang. Legger, bakside lår, rumpa og nedre del av rygg må virkelig jobbe for å få kroppen opp bakken så fort som mulig. I en hverdag hvor jeg sitter mye, gjerne over et skrivebord eller en PC-skjerm, har jeg så godt av å aktivisere og gruse i gang baksiden av kroppen når jeg trener.

  • Maksimalt energibruk sammenliknet med «vanlige» intervaller

Bakkeløp er en fantastisk måte å dramatisk øke kaloribruken ved intervaller. Kun ved å bytte ut intervaller på flatt underlag til intervaller med stigning må kroppen trøkke til enda mer for å pushe deg helt til toppen. Se på det som en optimal hybrid mellom vekttrening og kondisjonstrening. Du får motstand ved å løpe i bakken, samt den samme, beinharde kondisjonstreningen ved å løpe så fort som mulig.

Hvor mange drag du kjører er opp til deg, men jeg liker å tenke at jeg skal være i stand til å avslutte det siste draget med god teknikk. Jeg skal ikke være heelt kladd etter økta.

Hvis du er nysgjerrig på hvordan du gjør dette i praksis, hvor hardt du skal løpe, hvordan du bør varme opp, hvordan du løper riktig og effektivt, eventuelt få inspirasjon til ulike økter du kan gjøre, så er du hjertelig velkommen til å bli med på dette opplegget hos RAW Trening.

bakkeløp kampanje

Jeg holder foredrag for gjengen 21. september, men har ambisjoner om å bli med på de andre øktene også altså. For jeg skal ærlig innrømme at jeg mest sannsynlig presterer, typ, 40% bedre om jeg løper sammen med andre. I dette blogginnlegget får du flere tips til effektiv bakkeløp-trening, samt mer info om du har lyst til å bli med oss.

Ironisk nok vet jeg jo at flesteparten av mine lesere har en greie for å hele tiden finne nye måter å slite ut kroppen på…

God onsdag gjengen – håper dere nyter finværet så fort arbeidsdagen/skoledagen er over! Eller er det kanskje noen heldiggriser som er ute og spreller i sola allerede?

 

 

Flere
Artikler