Derfor er jeg som trener både smartere, gladere og lever lengre

I går var jeg på tur i skogen med min favoritthund (forøvrig også den eneste jeg har tilgang på) og hørte på en podcast som virkelig gjorde inntrykk.

Eller, det er vel egentlig et radioprogram, men tilgjengelig i podcast-appen. Jeg ble tipset om episoden i Janni Delér sin podcast, som igjen hadde fått tips om den av pappaen sin, Richard Delér. De som vet, hehe.

  • Du finner podcast-episoden her, eller ved å søke på Anders Hansen i podcast-appen din, og velge kanalen Sommar & Vinter i P1, samt velge episoden med Anders Hansen fra 25. juni.

Anyhuuw – jeg var småskeptisk, men bestemte meg for å gi den en sjangse, og altså.. wow?

Jeg har hørt på podder med han her før, samt lest boken hans, men den gode historiefortellingene og de andre virkemidlene gjorde at dette virkelig gjorde inntrykk. Essensen i hele episoden, som varer i cirka en time, handler om hvordan hjernen og vår mentale helse påvirkes av spesielt tre ting i livet; trening, søvn og sosial omgang. Videre går han i dybden på hvordan disse grunnleggende behovene hos oss mennesker i dag trues av digital utvikling og teknologi, spesielt bruken av skjermer til alle døgnets tider.

Du kommer til å lære, ihvertfall bli minnet på, at å trene handler om så mye mer enn å bli sterkere, raskere og se trent ut. Det handler om å ta vare på evnen din til å leve et godt liv, ha det bra med deg selv og sette pris på de rundt deg. Det handler om å ta vare på et av de viktigste organene vi har, hjernen, og det handler om å ta ansvar for eget liv, og ikke velge å være en slave av den teknologiske utviklingen som raser avgårde som tidenes største forskningsprosjekt som ingen aner hvordan kommer til å ende. Ingen aktører tjener penger på at du beveger deg mer, sover bedre og er mer sammen med de du er glad i, og derfor kommer heller ingen til å sponse opp dette budskapet. Satt på spissen; industrien vil ha oss limt til skjermer så store deler av dagen som mulig, den vil stjele verdifulle timer av nattesøvnen vår, og den vil gjøre oss til et alene-dyr som sitter frivillig innestengt i våre egne, høyteknologiske hus, kun avbrutt av Foodora-mat levert av roboter og diverse pling fra teknologiske duppeditter som lurer oss til å tro at vi tar vare på verdifulle relasjoner.

Noen hevder at teknologi og dens utvikling er under lupen på samme måte som all annen utvikling, og at vi mennesker alltid vil være skeptiske til det som endrer våre vaner og atferd.

Og ja, i podcasten lærer vi at mennesker alltid har vært skeptiske til nyvinninger; blant annet mente man at å ta tog for oss mennesker ville være livsfarlig når dette kom, da det var svært unaturlig for et menneskelig vesen å forflytte seg raskere enn 30 km i timen – dette ville kunne føre til kollaps av menneskekroppen, mente noen. Det skjedde jo ikke.. hehe.

Men det er noe annet med mobilen. 

Unntaket med teknologi og mobilskjermer mener Hansen, er at den tar opp enorme deler av vår tid. I dag tilbringer ungdom opp mot seks timer på mobilen sin hver eneste dag, og skremmende mange opplyser at de sjekker den minst én gang hver natt. Det er ikke nødvendigvis bruken i seg selv som er skremmende, men hvordan den påvirker de tre essensielle behovene våre for at vi skal ha det bra; trening, søvn og sosial omgang.

Og det er søren meg sant ass.. 

  • Hvor mange ganger har du ikke hørt om noen, eller droppet trening selv, fordi en skjerm har vært mer fristende, enten i form av scrolling på Instagram, overtidsjobbing på pc´en hjemme eller en serie du ikke klarer å skru av?
  • Hvor mange ganger har du ikke ofret verdifull nattesøvn, av de eksagt samme grunnene som over?
  • Og hvor mange ganger har du ikke droppet avtaler med venner, bekjente og familie fordi du føler du har viktigere ting å gjøre, og du uansett føler deg sosialt tilfredsstillt gjennom Snapchat, Facetime og Instagram?

Vi tror kanskje at vi har rukket å tilpasse oss denne teknologien, men det har vi ikke – ihvertfall ikke hjernen. Kommunikasjon gjennom telefonen tilfredsstiller ikke i nærheten av de behovene vi har for omgang med andre mennesker, og ettersom vi alle er flokkdyr preger dette vår tilstand og velvære i mye større grad enn vi tror.

I tillegg til å bli bevisst på tingene over vil denne timen med inspirerende informasjon også minne deg på til gangs hvorfor du trener, holder deg i form og på den måten tar vare på kropp og hode. Trening og hverdagsaktivitet handler om så mye mer enn hvordan kroppen ser ut, og henger sammen med noe langt viktigere; du blir smartere, du blir lykkeligere og du lever lengre enn den som ikke trener, for å nevne noe.

Du skjønner kanskje at jeg ble over gjennomsnittet inspirert av denne episoden, haha. Det håper jeg du også blir.

Hvis det er én ting du skal gjøre i helgen, så er det å høre denne podcasten. Og ta noen valg deretter. 

Ironisk nok skal jeg tilbringe resten av fredagen med å se på serie og slappe av.. heldigvis har jeg trent tidligere i dag, og jeg skal nyte serien sammen med han jeg liker mest av alt.

Og når jeg tenker meg om – summen av det hele blir det beste av to verdener?

God helg?

Flere
Artikler