Dette mener Tommy Andrè Lande om Kayla Itsines-treningen

Som jeg skrev for noen uker siden har jeg spurt ulike kjente treningsprofiler om å analysere Kayla Itsines-programmet, og bruke sitt treningsfaglige øye til å analysere om hvorvidt dette er liv laga eller ei, satt på spissen. Sist uke var det Silje Mariela Westby som fikk uttale seg, og denne uken er det ingen ringere enn Tommy Andrè Lande sin tur, som blant annet står bak nettstedet Prehabtrening.no. 

Skjermbilde 2016-02-04 kl. 13.05.00

Anbefaler denne nettsiden til flere formål, men om du er på jakt etter en ryddig og oversiktelig øvelsesbank, med video.. this is it!

Skjermbilde 2016-02-04 kl. 13.07.19

Jeg bruker ofte disse videoene når jeg viser ulike øvelser til kunder, og syns den er genial om man skal dobbeltsjekke teknikk, få inspirasjon til nye øvelser, bytte ut øvelser, ja.. verdt å sjekke ut, rett og slett. Pernille som demonstrerer mange av øvelsene, er selv PT, så her er vi sikret kvalitet i alle ledd 😉

Utover dette er Tommy en anerkjent og dyktig PT, osteopat og foreleser ved Akademiet for Personlig Trening.

Bilde hentet fra prehbtrening.no.
Bilde hentet fra prehbtrening.no.

Han arrangerer i tillegg Prehabtrening-tur til Dubai om bare noen uker, der jeg er så heldig å få lov til å bidra med crossfittrening og «mentale workshops». Det gledes!

Anyhow, til poenget – etter en gjennomgang av det tolv uker lange programmet til Kayla Itsines.. hva syns han? 

Tommy, take it away!

– Jeg har ikke testet disse 12 ukene selv, så jeg kan kun gi en tilbakemelding på det teoretiske og selve programdesignet. Rundt dette har jeg til gjengjeld en god del tanker…

«Hello and welcome to my B.B.G. (Bikini body Guide)».. navnet er utelukkende fokusert på estetikk og hvordan man ser ut i bikini. Salgbart? Ja. Cheesy? Ja. 

– Samtidig understreker hun at hun er opptatt av å skape en balansert og sunn livsstil basert på evidensbasert praksis og hennes egne erfaringer på hva som har fungert og ikke fungert på hennes tidligere kunder i Australia. På meg virker det som om filosofien og de store fokusområdene hennes er bra, og det virker som om det fungerer veldig godt for jenter i hele verden. Jeg kan forstå hvorfor treningen hennes er blitt så populær.

12716801_975104775888663_1965218040_n

Et av maaange bilder på @kaylaitsines på Instagram. 

 

SMART MARKEDSFØRING

– Hun sier at den beste måten for å måle fremgang er kun ved å ta bilder av kroppen sin. Min umiddelbare tanke er at her blir det da et evig jag etter å skal ta bilder av seg selv i bare undertøyet hele tiden. Det kan forsåvidt fungere, men slike oppstilte bilder er ikke veldig vanskelig å manipulere på den måten man ønsker. Med en slapp holdning og litt dårlig lys kan man enkelt lage før-bilder som egentlig er dårligere enn utgangspunktet. Etter-bildene er selvfølgelig «pyntet» litt på ved hjelp av riktig lyssetting, bedre positur, finere undertøy, et fint smil, litt mer sminke, brunkrem og en god indikasjon på at solarium er brukt flittig de siste ukene. Dette vet hun også svært godt når hun markedsfører for sitt produkt. Om hun har flere millioner jenter rundt om i verden som trener etter hennes program, så vil definitivt noen av disse få god fremgang uansett. Det vi får se er ikke overraskende kun de som har hatt gode resultater. Man får dessverre ikke sett alle de som ikke klarte å holde seg til planen hennes, eller som ikke fikk de resultatene som «forventes». 

PicMonkey Collage

Eksempler på før og etter-bilder, hentet fra @kaylaitsines på Instagram. 

– Det positive med programmet? Det er enkelt å utføre, effektivt og krever lite utstyret. Det er mye variasjon i øvelser, som kan gjøre at det blir enklere å motivere seg til hver økt, samt holde i gang kontinuiteten. Det er fokus på generelt høy puls gjennom sirkeltreningen, noe jeg tror mange liker. Ettersom man følger et program av en «kjent» person og må ta bilder av seg selv er det kanskje også vanskeligere å kutte ut treningsøkter, og lettere å holde seg til sunn mat? Jeg tror også mange finner glede i å kunne trene så mye med kun egen kroppsvekt.

P1010650

Den må jeg faktisk si meg enig i – det er digg å kunne ta med seg et par kettlebells og en boks, og gjøre unna treningen sin i «ro og mak» i et hjørne eller i en tom sal på treningssenteret. 

 

KVANTITET FREMFOR KVALITET?

– Det negative med programmet? Det fokuserer kun på utseendefokuserte mål – det finnes ingenting om prestasjon. Det er heller ikke lagt opp til tester før man begynner den tolv uker lange treningsperioden, som gjør det vanskelig å måle fremgangen i øvelsene. Videre er det lagt opp til et høyt repetisjonsantall hele veien (15-50), og ikke minst høy puls – kvantitet fremfor kvalitet? Det er ofte vanskeligere å fokusere på god teknikk når treningen er såpass intensiv.

P1010652

Når man ikke har flere passende illustrasjonsbilder.. så bare bruker man de man har liggende av seg sjæl.. lol. 

– Gjennom denne type trening blir man i generelt bedre form, men ikke nødvendigvis sterkere. Er fokuset på å bli sterkere ville jeg nok valgt tyngre belastning og ikke fullt så høy puls.

12558316_928094930645176_1134933233_n

Enda et bilde fra Kayla`s Instagram. Budskapet er veldig fint da, men om det er dette hun formidler i praksis kan man jo spørre seg om… 

 

KJØPER MAN TRENINGSGLEDE SOM VARER? 

– Det er vanskelig for meg å si noe negativt om noen som sprer treningsglede, får jenter i bevegelse og fokuserer på en sunn livsstil. Samtidig tror jeg kontinuitet er nøkkelen til å lykkes over en lang periode. Programmet er laget for tolv uker, men man ønsker selvfølgelig en langtidseffekt, og sørge for at treningen holdes ved like. Gode og synlige resultater er forholdsvis enkelt å få til for mange med tolv uker med fokus på mye trening og et sunt kosthold.

– Hvis du syns treningsprogrammet er moro, gir deg motivasjon til å trene og du får både treningsglede, fremgang og motivasjon på veien – kjør på! Men husk samtidig på at man ikke trenger å gjøre alt slavisk – implementere gjerne noen av øktene inn i din vanlige treningshverdag, slik at du også får variasjon i belastningen du gir muskulaturen. Andre styrkeøkter du gjør utenom kan ha færre reps, tyngre belastning og litt lengre pauser.

Vurdering slutt, hehe. 

 

So there you have it folks! Dette ble et sabla langt innlegg, men samtidig hadde jeg vondt for å kutte særlig mye av det Tommy skrev – jeg syns det er verdifull lærdom for oss alle å ha med på treningsveien vår 🙂 Anyhow, nå har vi enda litt mer kunnskap i banken. Det kommer nok et par ekspertinnlegg til, i tillegg til meg selv og min egen vurdering, før jeg ser meg ferdig med Kayla-vurderingen, hehe.

Om det frister kan du teste en av hennes fullkroppsøkter her, eller en overkroppsøkt som Maren Erdvik har blogget om her 🙂

Nå skal jeg jobbe en liten time til, før dag 3 på mental trener level 2-sertifiseringen sparker i gang her. Hele kvelden i dag og i morgen er satt av til å skrive, gruble, skrive og gruble litt til, så jeg gleder meg til å oppdatere her inne i kveld. Ha en herlig dag alle 😀

 

 

Flere
Artikler