Hvilen som gjør deg sterkere – både mentalt og fysisk

I ukas episode av Treningspodden har vi styrkekilder på agendaen, der vi snakker oss igjennom hva, hvordan og hvorfor.

Styrkekilder er et kjent begrep jeg har lært å kjenne gjennom kursene jeg har tatt hos RAW Trening, og omtaler de tingene som gir energi og styrke – lader oss opp rett og slett. Som mental trener opplever jeg at de fleste har en anelse om hva sine egne styrkekilder er, men i hvor stor grad vi er gode på å bruke de, og ikke minst hvordan vi bruker de, det varierer.

  • Sjekk ut den nyeste episoden av Treningspodden HER. Du finner Treningspodden i de fleste apper og sider for podkaster, blant annet i Soundcloud, iTunes og på Acast.

For å bli sterkere og kunne prestere, både mentalt og fysisk, så er det jo nemlig avgjørende at vi hviler og restituerer. Dette er lettere sagt enn gjort, spesielt for mennesker med høye ambisjoner når det kommer til egen hverdag, egen arbeidskapasitet og målene man setter for seg selv. Vi.. glemmer det kanskje? Ser på det som latskap? Tenker at vi ikke fortjener det?

Vel.. DET gjør vi!

Jeg har tidligere beskrevet livet mitt som en slags evig lang intervalløkt, der jeg har ekstremt mye å gjøre i perioder, gjerne etterfulgt av en periode med lavere tempo. Når det er lange dager med høyt tempo og mye som skjer er det avgjørende for meg at jeg aktivt bruker styrkekilder for å gi meg selv små energiinputs i løpet av dagen. Ikke bare fordi det faktisk gir meg en time out, men også fordi det gir meg en følelse av at det er jeg som har kontroll på arbeidsmengden og stresset – ikke omvendt.

maskin

På hverdagslig basis kan det være noe så enkelt som å ringe en jeg er glad i, gå meg en frisk luft uten telefon eller tekniske duppeditter, ta meg en lystbetont treningsøkt eller unne meg en time med en god bok. Ved å aktivt gjøre disse tingene, selv når jeg er travel, anvender jeg styrkekildene mine for å klare å holde tempoet oppe gjennom hele intervallet.

I perioder med mindre å gjøre har jeg mer tid til å «pleie meg selv», og da prøver jeg å gjøre nettopp det. Høres corny og egosentrisk ut, men det er det absolutt ikke. For min del er det ting som å vaske leiligheten (eller, hus heter det nå da, hehe), rydde i klesskapet, gi bort treningsklær, rydde mailboksen.. ting som gjør meg personlig en følelse av orden, ro og kontroll. Andre ting jeg kan gjøre er å gjøre noe ekstra hyggelig med kjæresten (trenger ikke være noe «ekstra» en gang, det holder at vi sier til hverandre, typ.. «nå skal vi koooose oss». Også spiser vi middag, Netflix og chill, haha), gjøre en tjeneste for noen jeg er glad i eller gjøre noe av kvalitet med en venn eller et familiemedlem. Noe som gir en skikkelig god følelse liksom, utover en halvsosial kaffekopp i en travel hverdag. Disse tingene minner meg på «flokken» jeg tilhører, som er en viktig påminner om at man har det bra og at man er trygg, og ikke minst får jeg tatt igjen tapt tid som går bort når jeg er midt oppi.. «et intervall», hehe.

Jeg oppsøker disse tingene aktivt i roligere perioder fordi jeg 1) har tid til det, og 2) vet at det gir meg en følelse av energi, kontroll og mestring over egen situasjon, som igjen bygget selvtillit og motivasjon til å gønne på når neste intervall nærmer seg.

Dette er noen eksempler. Men merk, det handler ikke nødvendigvis så mye om akkurat hva du gjør – det handler mest om følelsene det utløser i deg – det er gjerne en aktivitet der du glemmer tid og sted, og blir oppslukt og avslappet i akkurat det du gjør der og da. Noen ganger opplever man kanskje en følelse av tilstedeværelse og ro som kan sammenliknes med mindfulness, der du omtrent fysisk kjenner at batteriene i kroppen lades. Det kan være å lese en bok, dra på yoga, være med familien, se på Netflix… det kan være hva som helst! Utbyttet får du i stor grad når du evner å aktivt gå inn i en travel og stressende hverdag og bruke de, med mål om å roe deg ned. På den måten kan du vende fulladet tilbake til prestasjonsarenaen din, fremfor å slite mer og mer på et flatt batteri – det vil til slutt bli ødelagt.

Så kort oppsummert – slapp av litt. Nyt. Vær med de du er glad i, og sett av tid til å pleie relasjonene dine. Se for deg at du er en Iphone på tomgang, som etter flere uker med rødt batteri og halvveis lading endelig kommer deg heelt opp på grønt, og vel så det. Brått er alle funksjonene 100% oppe og går, og du har kapasitet til hva det skulle være i timene, dagene, månedene og årene som kommer.

Kos deg og kjenn på positiv energi i kroppen. Livet er for kort til å være en Iphone på tomgang!

Og seff, sjekk ut ukas episode av Treningspodden! Du finner den HER

poddi

Om du er gira på å lære mer om mental trening kan jeg forresten anbefale RAW Trening sine kurs i mental trening – vi kjører nye utdanningsløp jevnlig, så om du er keen, sjekk ut mer info HER, og still meg gjerne spørsmål her på bloggen om du er nysgjerrig 🙂

Flere
Artikler