Slik koker du det perfekte egget

Reklame ism. Prior

Hvordan koke det perfekte egget? Et spørsmål jeg har stilt meg mang en gang, og prøvd og feilet deretter.

Som dere vet er jeg egg-fan numero unos, og i snitt spiser jeg nok et par egg hver eneste dag. Det er det mange grunner til, og bortsett fra at det smaker fortreffelig og kan brukes til typ.. alt, så er jeg også stor fan av all næringen egget gir meg. Det er rikt på proteiner og vitaminger sammenliknet med kalorier, og faktisk er vitamin C det eneste vitaminet du ikke finner i egg.

Det er også grunnen til at smakfulle c vitamin-kilder som appelsinjuice, kiwi, appelsin og paprika, for å nevne noe, er ypperlig sammen med eggmåltidet ditt. Da har du dekket hele spekteret av hva kroppen din trenger å få i seg. Les mer her

Liten tvil om at egg er både anvendelig, nydelig på smak, næringsrikt og lett å variere. Men i dag er fokus på kokt egg, og sammen med «eggspert» Ina Garmo i Prior har jeg mekket en guide til hvordan du koker det perfekte egget, avhengig av hvordan du liker det.

? Vil du ha bløtkokt egg: kok egget i tre til fem minutter, og både eggehviten og -plommen vil fortsatt være bløt.

? Vil du ha smilende egg: kok egget i seks til åtte minutter, og du vil bli møtt med en fast eggehvite og og smilende plomme når du åpner egget.

? Vil du ha hardkokt egg? Kok egget i omtrent ti minutter, og egget vil være så fast at du til og med kan dele det med eggedeler.

Jeg har selv testet ut disse anvisningene i løpet av uken som har gått, og kan bekrefte at de stemmer på en prikk! 

Anbefalingene har et spenn på et par minutter, blant annet fordi størrelsen og temperaturen på eggene påvirker koketiden. Så ha dette i bakhodet; stort egg, øvre sjiktet. Lite egg, nedre sjiktet. Merk deg også at det er ved romtemperatur at eggene er på sitt beste, og det er lettere å beregne koketid. Ta de gjerne ut av kjøleskapet noen timer før, og husk at egget fortsatt koker, selv om vannet ikke gjør det. Eggeskallet holder lenge på varmen, så for å avslutte kokeprosessen når du skal, skyll egget i kaldt vann. Skrell de gjerne umiddelbart om du vil ha en enklest mulig.. «skrelleprosess»?

‼️Funfact‼️Eggeskallet trekker lett til seg farge, og hvis du vil kan du enkelt skape litt ekstra sprell rundt påskebordet ved å f.eks bruke vann fra et rødbetglass for å skape røde egg, ha spinat i kokevannet for å skape grønne egg, eller det ytre skallet på løk for å skape gule egg – moro for unga?

Men hei, vi er ikke ferdig enda! Det er langt flere ting som kan gå gæli på jakten mot det perfekte kokte egget. Her er noen spørsmål og svar du bør ha med deg på veien.

Hvordan unngå at egget sprekker når man koker det? Et alternativ er å lage hull i den butte enden, slik at luften og trykket kommer ut av egget når det varmes opp. Videre kan dette være lettere å unngå dersom du legger eggene i kjelen, for deretter å fylle opp vann og sette på platen – koketiden beregnes fra vannet begynner å få små bobler i seg.

?Spiller meter over havet noen rolle når man koker egg, altså hvor befinner seg i landet, og om hvorvidt man er for eksempel på fjellet, kontra i byen? Ja! Vannet koker ved lavere temperatur jo høyere over havets overflate du er, ergo tar det lengre tid. Dette kan du lese mer om her.

?Hvorfor er det på noen egg vanskelig å få av skallet etter koking? Og hvordan kan det unngås? Om eggene er for ferske, vil den ytterste indre egghinnen fortsatt ligge tett opp til skallet.  Hinnen vil være tett inn til skallet, og hinnen vil være festet / lugget seg fast, til skallets porer. Dette kan forebygges ved å temperere egget i romtemperatur før koking. Rask avkjøling etter koking kan også forebygge noe.

So there you have it – forhåpentligvis har du nå den egginfoen du trenger for å stille sterkt til eggefrokosten, og briljere på kjøkkenet i det du koker perfekte egg til hele familien. Selv foretrekker jeg smilende egg, som heller mer mot hardkokt enn bløtkokt.

Så da gjenstår det bare å spørre dere – hva syns du er det perfekt kokte egget??

 

 

 

Flere
Artikler