Kan korrekt styrketrening læres på to timer?

Klokka er snart 22, og jeg og Maren er, som vanlig, ganske så solid buffetmette og hvert øyeblikk klare for en lur. Morgendagen starter ikke med morgentur som vanlig, men derimot en ganske så spennende økt på stranda. Det er oppmøte klokken åtte, og jentene vet lite om hva som venter de – det gledes!

Men, først litt om dagen i dag – jeg har nemlig hatt workshop i styrketrening for jentene, som er et av hjertebarna mine på denne turen. Vi vil jo veldig gjerne at de som er med oss på tur ikke bare får se noen gode treningsøkter, finvær og digg mat, men også kunnskap, inspirasjon og dermed motivasjon som de kan ta med seg hjem og bruke i egen hverdag.

Du vet – #blidinegenpt og hele den regla der – muy importante!

Målet med dagens workshop var altså å gi jentene en innføring i kroppens grunnleggende bevegelsesmønstere, og vise de hvordan de forholdsvis enkelt kan dekke disse med ulike øvelser.

Ved å få teste masse ulike øvelser, som i bunn og grunn trener den samme muskulaturen, satt de igjen med masse gode øvelsesalternativer som de selv kan bruke i egne økter. Et klassisk eksempel er en god, gammeldags knebøy. Det er ingenting magisk ved en knebøy, selv om mange vil ha oss til å tro nettopp det. Når det er sagt – bevegelsen er supereffektiv, og gjør at man bruker mye muskulatur samtidig – det er både hensiktsmessig og effektivt. Så hva med å benytte deg av et alternativ til knebøy da, om akkurat den øvelsen ikke er en favoritt?

Man kan uten problemer bytte den ut med en annen knedominant øvelse, som for eksempel utfall, og få like god treningseffekt. Om ikke bedre. Hvorfor? Jo, for når du gjør en øvelse du liker og som kjennes bra, vil det også være langt større sannsynlighet for at du gjøre den med god kvalitet over tid.

Og det er det som gir treningsresultater. 

I tillegg gikk vi igjennom press og drag i ulike retninger, og hvordan du skal få kontakt med den rette muskulaturen i de ulike bevegelsesmønsterene. Forstår man enkle konsepter som dette er man på god vei mot å kunne ta god kontroll på egen styrketrening. Jeg skal ærlig innrømme at det var litt av en logistikk å kjøre en workshop som dette med førti stykker, men jeg syns vi klarte oss superbra! Maren var min høyre, hjelpende, fantastiske hånd hele veien, og deltakerene er virkelig en fryd fra ende til annen – bra folk gir bra resultater! De er nysgjerrige, reflekterte, erfarne og positive, og samtidig ydmyke og åpne for nye innspill.

Mulig vi har hatt flaks eller no´ ass, men vi kunne faktisk ikke hatt med oss en bedre gjeng på tur.

Og nei.. man kan nok ikke lære alt om korrekt styrketrening på to timer altså.

Men man kan komme godt på vei, og få en god forståelse og bevisshet rundt det som bety noe. Har jeg plantet noen læringspunkter, og i tillegg vekket en nysgjerrighet som følges opp når vi er på norsk jord igjen, ja, da er jeg superfornøyd! Ved å være bevisst på god teknikk, muskelkontakt og tilstedeværelse i egen kropp når vi trener ulike styrkeøvelser har vi alle kommet langt,  og gitt oss selv et godt utgangspunkt for å bli bedre.

Etter dagen i dag håper og tror jeg jentene er sikrere på sin egen utførelse av styrketreningen de gjør, samt en bedre forståelse av hvorfor vi anvender ulike øvelser. Det er jo et hav av opplysende og forvirrende muligheter der ute, men som kort oppsummert trener de samme tingene.

Øvelsene kan nemlig være hundrevis, men kroppen og dens bevegelser vil jo alltid være de samme – det er litt digg å tenke på i en forvirrende overflod av informasjon?

Etter workshopen holdt jeg foredrag i mental trening, før vi hoppet i dusjen og møttes til middag klokken 20. Men hei, nå må jeg sove. Beach-WOD i morgen klokken 08, etterfulgt av en hel dag med fri, hvile og restitusjon for alle mann – #livet?

P.S Alle bildene i dette innlegget er knipset av fantastiske Victoria Nevland, fotografen vi er så heldige å ha med oss på tur. 

Flere
Artikler