Hva sier jeg til meg selv i speilet.. sånn egentlig?

Hva sier du til deg selv når du ser i speilet? Sånn.. hvis du skal være helt ærlig?

Jeg tror, og egentlig vet, basert på egenerfaring med både meg selv, kunder, lesere og gjennom ShapeUp, at vi jenter (og gutter, hva vet vel jeg) at vi alle har en tendens til å være over gjennomsnittet selvkritiske. Ikke nødvendigvis bevisst – den indre dialogen vår skravler jo i vei 24/7, og vi er bevisste på den kun brøkdeler av tiden. Dette påvirker vårt ve og vel mer enn vi tror, og nettopp derfor er jeg ekstremt opptatt av å prøve å bevisstgjøre mennesker på å bli mer bevisste på blant annet sin indre dialog – rett og slett hva man sier til seg selv.

En av teknikkene for å få til nettopp dette kan være å rette fokus mot noe konkret, om det så er målsettinger, verdier, positive elementer i livet.. det kommer an på situasjonen og individet. For å gjøre dette er lapper på speilet, som du ser first thing om morgenen, et ypperlig verktøy. Det kan bidra til at du automatisk flytter fokuset fra det negative og destruktive til det positive og hensiktsmessige. For noen dager siden sendte gjengen bak Sunn Fornuft-plakaten meg en oppfordring om å gjøre nettopp dette i sosiale medier – poste en postit-lapp med et budskap som bidrar til kroppspositivitet og optimisme, fremfor selvkritikk og granskning når det kommer til egen kropp og speilbilde, og bruke hashtaggen #postitgeriljaen for å spre budskapet.

Dette er meg. Det vil alltid være ting jeg er fornøyd med, og ting jeg tenker kunne vært «bedre» (bedre i forhold til hva, men det er en annen historie). Når du ser dette bildet tenker du kanskje «hva har hun å være misfornøyd med«, mens en annen tenker «her er det mye å jobbe med«.. jeg vil aldri helt få vite hva du, eller noen andre i denne verden egentlig tenker om meg, så det har jeg skjønt at jeg måtte slutte å bry meg om for lenge siden.

Hva jeg tenker om meg selv derimot, det er viktig. Og det er noe jeg bryr meg om. 

Det kan nok være fordi jeg har blitt eldre, fått mer erfaring og andre interesser at jeg er blitt flinkere til å si til meg selv at jeg er mer enn god nok. Negative tanker, usikkerhet til egen kropp og hvordan man ser ut tror jeg alltid vil være tilstede hos meg som hos alle andre, i en eller annen grad, men ved å ha blitt råere på å hjelpe meg selv til å endre fokus merker jeg at noe magisk har skjedd.. fokuset har endret seg (logisk og enkelt, men samtidig en evig utfordring).

Jeg velger å tenke på hvor heldig jeg er som har to bein som frakter meg hvorenn jeg vil gå, og ikke at jeg kunne ønske jeg hadde mindre legger og strammere lår. Jeg velger å tenke på hvor heldig jeg er som har en hjerne som funker og et ansikt som lar meg møte mennesker med smil og energi, fremfor å irritere meg over et medfødt tynt hår som aldri kommer til å bli tjukkere. Og jeg velger å fokusere på takknemligheten over å ha en kropp som lar meg leve livet mitt akkurat slik jeg vil, fremfor at jeg ønsker meg et par kilo med muskler til.

«Vi er så heldige som har fått utdelt vår helt egen krpp – uavhengig av hvordan den ser ut er den mer enn nok. Velg å være takknemlig for nettopp det, og husk at verdien din ligger i alt(!) annet enn hva øyet ka se. #postitgeriljaen

For menneskene som imponerer, inspirerer, motiverer og rører meg er jo sjeldent de med den flotteste kroppen, det fineste håret, de kuleste klærne eller den største Instagram-kontoen. Det er de som har en indre ro, og som velger å være seg selv i alle settinger. Det er de som tør å dele av sine svakheter, men samtidig er takknemlige og tydelige på sine styrker. Det er de som trener og spiser for å ta vare på noe av det kjæreste vi har – kropp og sinn. Men som samtidig har som hovedmål å leve livet til det fulle, der kroppen er et verktøy fremfor en målsetting i seg selv.

Jeg tror vi alle har både muligheten og evnen til å ta bedre kontroll over vårt eget fokus, og dermed forhold til egen kropp. Jeg tror og håper at denne kampanjen fører til at flere av oss går inn i sommermånedene med takknemlighet når vi møter vårt eget speilbilde, og at denne takknemligheten hjelper oss til å sette enda pris på det ene livet vi får lov til å leve.

På dårlige dager prøver ihvertfall jeg å alltid lande på denne konklusjonen. Uansett hvor dårlig dager er.. det finnes alltid trillioner av grunner til å være takknemlig, tilfreds og fornøyd – det er bare opp til oss om vi vil se de.

Sjekk ut #postitgeriljaen på Instagram for mer postit-feelgod. Til og med Jonas Gahr Støre har bidratt, jo!

DU ER BRA NOK!

 

 

 

 

 

Flere
Artikler