Hvilke kosttilskudd jeg sverger til, og hvorfor – ernæringseksperten svarer

Leserspørsmålet dere ser under fikk jeg fikk noen dager siden,og selv om jeg egentlig vegrer meg litt for å skrive altfor mye om dette med kosthold og tilskudd syns jeg allikevel det er på sin plass å dele noen erfaringer fra den siste tiden.

Jeg har forhørt meg med ernæringsrådgiver, Maren Aasen, som jeg også har rådført meg med underveis i denne prosessen. Sammen føler jeg vi klarer å svare godt og grundig på spørsmålet. Før jeg går videre advarer jeg deg mot et noe langt, men til gjengjeld svært informativt og viktig innlegg – dette har virkelig hjulpet meg fra forkjølelsesorama den siste tiden, og da er det muligens grunn til å tro at det kan hjelpe deg også.

Samtidig, husk at dette er en personlig innlegg, basert på mine egne erfaringer, livssituasjon, kropp og blodprøver. Hent gjerne inspirasjon, men dette er på ingen måte et fasitsvar for noen andre enn nettopp meg☺️ Og man kan jo heller aldri vite om det egentlig er det heller.. kanskje det bare er placebo? Hehe – I´ll take it, så lenge det funker!

Spørsmålet kommer fra Elisabeth, og dette, min kjære venn, skal du selvfølgelig få svar på!  So, here it goes..

Noen av dere fikk kanskje med dere denne vloggen, der jeg snakker om det faktum at jeg nok en gang var på vei til å bli syk, men klarte å stoppe det – mer eller mindre. 2017 har virkelig vært det store sykdomsåret for min del, men for noen måneder siden tok jeg grep, og føler virkelig kroppen er mer robust nå.

Det aller, aller viktigste jeg har gjort er dette..

  • Lytte mer til kroppen, og droppe å trene de dagene jeg kjenner, og egentlig vet, at kroppen trenger hvile og restitusjon. Ikke alltid like lett å vite, men nå har jeg endret beslutningsprosessen, på den måten at jeg alltid dropper økta fremfor å gjennomføre, dersom jeg kjenner at kroppen ikke er helt på topp. Før var det motsatt.
  • Spise smartere rundt treningsøktene mine, samt få i meg mer karbohydrater. Usikker på om dette har noe påvirkning på sykdomsbildet, men jeg har ihvertfall fått (enda mer) energi.
  • Trene med overskudd, og fokusere på søvn. Jeg har prøvd å bli flinkere til å avslutte øktene mine før jeg er helt i kjelleren, da dette setter større krav til restitusjon enn det jeg klarer å møte i en travel hverdag. Jeg trener fortsatt ofte, men heller litt kortere økter enn før. Videre har jeg vært smånazi på å få mine 8 timer med kvalitetssøvn.
  • Fortsette å spise så smart og næringsriktig som jeg bare kan, for å dekke kroppens behov. 

I innlegget under kan du lese mer om hva jeg gjorde når jeg bestemte meg for å ta et «oppgjør» med forkjølelsesåret 2017, hehe. 

Dette er altså det jeg definitivt tror har hatt mest å si for min del, og dersom du kjenner deg igjen i scenarioet jeg beskriver, og føler du har noe å hente på de fire punktene over – begynn for all del med det.

Når det er sagt, jeg gjorde et par andre ting også. Først tok jeg blodprøver for å avdekke om jeg hadde eventuelle mangler. Jeg fant ut at jeg lå innenfor de anbefalte områdene på alle punkter, men (og dette er visst et viktig men), det er visst ikke alltid at det er nok for fungere optimalt, ha et sterkt immunforsvar og føle seg tipp topp. For som Maren skrev til meg..

Marens kommentar: – Så lenge du er innenfor referanseområdet er det dette du får beskjed om etter en slik prøve, til og med når du ligger helt i nederste sjikte. Men bare små ubalanser kan skape utfordringer i kroppen. Kanskje trenger du å ligge helt i øverste sjikte, eller til og med over, for å være motstandsdyktig mot sykdom og ytre påkjenninger. Stress, trening, lite søvn, festligheter, reising, travle arbeidsdager, kaldt vær – det er bare noe av det kroppen skal bekjempe hver dag, over tid. I den forbindelse vil mange ha godt av å tenke forebyggende, blant annet ved å sørge for at alle behov er godt dekket. Dette kan gjøre at man slipper å bli syk, eventuelt forkorte sykdomstiden når man først blir smittet.

Min første tanke var at jeg måtte spise mer av de ulike matvarene som inneholdt det jeg var lav på. Etter nærmere ettertanke stusset jeg litt på dette, da jeg vet at jeg spiser både sunt og næringsrikt, og etter litt research så jeg at jeg allerede spiste en god del av de matvarene som ble anbefalt for å få i meg det jeg trengte for å møte verdiene mine med god margin. For, som Maren skrev til meg, bra mat er førstepri, men for å bygge videre på dette kan kosttilskudd vurderes.

Marens kommentar: – BRA kosthold og fordøyelse er førsteprioritet. Kosttilskudd bør tilpasses hver enkelt etter hva man har behov for, og kan være fint å bruke i perioder. Tilskuddene du har brukt den siste tiden kan utgjøre en god base for mange av oss.

Så, da er det på tide å komme til hovedpoenget, og svaret på leserspørsmålet – her er tilskuddene jeg har brukt den siste tiden, med Marens kommentar til hva og hvorfor. 

 

  • Omega-3. Dette har jeg vært veldig vinglepetter med tidligere, men nå har jeg tatt to kapsler av god kvalitet over tid, de dagene jeg ikke spiser fisk. Det har jeg planer om å fortsette med, da jeg dessverre ikke spiser så altfor mye fisk.

Marens kommentar: – Omega-3 er viktig for fettsyrebalansen i kroppen, så det ikke blir for mye omega-6 i forhold til omega-3. Omega-3 reduserer betennelser i kroppen, mens omega-6 øker betennelse. En tran av god kvalitet med omega-3, i tillegg til vitamin-D og A er derfor lurt året rundt.

  • Levertilskudd. Gry Hammer er dama bak ReinStyrke, som er kapsler som inneholder tørket lever fra rein. Her kan du lese mer om kapslene (ikke sponset), men de inneholder altså mye næring i sin naturlige form, fremfor å ta det i pilleform fra et eller annet konsentrat. Som de skriver på sin nettside, «det beste er å lage en god levergryte til hele familien- det enkleste er å spise lever som kosttilskudd». Trokke´jeg kommer til å lage noe levergryte til meg og Simen med det første.. hehe.

Marens kommentar: – Lever er kjempenæringsrikt, og leverkapslene fra ReinStyrke inneholder kun tørket lever fra rein fra Finnmarksvidda. Dette er rett og slett naturens multivitamin der du får næringsstoffene i sin naturlige form. Da er det lettere for kroppen å kjenne de igjen, ta de opp og nytte seg av de.

  • D-vitamin. Det er en kjent sak at det blir manko på D-vitamin så fort sola forsvinner her til lands, og blodprøvene minste viste at jeg ikke akkurat lå i det øvre sjiktet fra før av.

Marens kommentar: – D-vitamin-tilskudd er kanskje det viktigste for immunforsvar og energi nå i den mørketida. Du får jo D-vitamin gjennom omega 3-tilskuddet du tar, men nå på vinteren i Norge er som regel det ikke nok. Sjekk gjerne dette hos legen 1-2 ganger i året – det skal ikke være et for høyt nivå heller. Referanseområdet er 50-150nmol/L, men jeg mener at man bør ligge mellom 100-150 for å være motstandsdyktig mot sykdom, særlig hvis du sliter med nettopp det, sykdom og lite energi på vinteren.

  • Magnesium. Jeg ønsket å teste spray fremfor piller, som jeg har testet tidligere. Jeg har sprayet et par tre, fire ganger hver kveld før jeg legger meg.

Marens kommentar: – Magnesium er vel det eneste mineralet som alle kan ha godt av å ta. Det tappes lett fra kroppen ved stress (mentalt stress, fysisk stress, trening, dårlig søvn og livsstil osv), og kan også ha dårlig opptak i kroppen. De fleste har mangel på magnesium, og derfor kan et tilskudd være til god hjelp, særlig for treningsjenter! Men det finnes mange forskjellige former av magnesium, og ikke alle har så bra opptak i kroppen. Faktisk er opptaket best gjennom huden. Magnesium er også krampeløsende og beroligende, så fint å ta ved kramper, mensensmerter eller før du skal legge deg.

  • C-vitamin. Dette sa ikke blodprøvene noe om, men jeg fulgte rådene i videobloggen til Maren under, og da var C-vitamin en viktig komponent. Jeg tar ikke dette hver dag, men hvis jeg kjenner meg litt sliten, og vet jeg har utsatt kroppen for mye belastning, så tar jeg det. Utover det er det smørbrødlista i Maren sin video under som gjelde hvis jeg kjenner jeg blir syk, i tillegg til mer eller mindre treningsfri og masse hvile.

Marens kommentar: – Å ha en høydose C-vitamin på lur (1000 mg) kan være smart. Stort sett klarer du å få i deg nok gjennom kostholdet, men er du en av de som har lett for å bli syk kan du kjøre på med ekstra C-vitamin i en kort periode, eller ta litt jevnt året rundt for å forebygge. Se mine «forkjølelsestriks» i denne videoen.

So there you have it! Jeg prøver meg fortsatt frem jeg altså, men ettersom jeg fikk spørsmål om nettopp dette følte jeg det var på sin plass å skrive litt om hvor jeg er i prosessen akkurat nå. Målet er å ha en sterk kropp som tåler en utfordrende hverdag, både fysisk og mentalt.

Marens kommentar: – Tilskuddene du nevner i dette innlegget kan de aller fleste ha godt av uansett, både for god energi, holde seg frisk, og ikke minst hvis man trener mye. Leverkapslene, tran og d-vitamin er en knallgod base for alle. Magnesium og vitamin C kan tas etter behov, men er også trygge å ta for alle, siden de er vannløselige (vi tisser det ut om det blir for mye). C-vitminen er spesielt gull mot sykdom nå på vinteren, og magnesium for de som trener mye.

Om du har spørsmål rundt dette innlegget, fyr løs!

Må nok en gang understreke viktigheten av å optimalisere trening og kosthold før man vurderer tilskudd, men som nevnt føler jeg altså at det var gjort i mitt tilfelle, og at det var på tide å dykke noe dypere ned i mulighetene jeg hadde. So far, so good, og så lenge jeg føler meg opplagt, frisk og sterk så er jeg superduperfornøyd. Anbefaler dere å sjekke ut Maren sin blogg her. Ikke bare er hun en del av ELLE-gjengen OG rågod på innhold om ernæring, men hun er også en rakker på YouTube-video og grunnleggeren av kombucha-drikken SURF Kombucha. Bra dame, og jeg kan ikke få takket henne nok for både rådene hun har gitt meg, men også hennes innspill i dette innlegget.

Maren, du er rå? 

 

I dag har hun skrevet et oppfølgingsinnlegg til mitt innlegg, så klikk på bildet om du vil sjekke det ut?

Yes – det var det! Jeg vet jeg er kongen av lange innlegg og mye tekst, men i dag nådde jeg nye høyder, haha. Men, det er et sammensatt tema som fortjener en sammensatt tekst. Nå skal jeg fortsette og jobbe litt her, før det blir trening og PT-timer i kveld. Er jeg heldig rekker jeg en kveldstur med familiehunden – fingers crossed!

Ha en nydelig onsdag ☺️

Flere
Artikler