Kunsten å få til et kosthold som gjør deg glad

… og dermed kroppen din glad!

Jeg skriver mye om trening, og prøver å skrive minst like mye om kosthold, da jeg ser på de to som like viktige, og ikke minst utfyller de hverandre. Etter en påskeferie med mye kos, sus og dus er de fleste av oss motiverte til å ta et tak i vårt eget kosthold, slik at vi lander på noe som kjennes bra og som funker over tid, slik at det faktisk gir resultater utover godfølelse fra tirsdag til fredag.

Anyhoow – når man skal bounce tilbake etter et ferieopphold er det fort gjort å overtenke det hele. Man skal gjøre alt, gjerne samtidig, og man fintenker detaljer og flisespikkerier som egentlig ikke betyr noe. Kunsten blir nesten å ikke overtenke det hele, da det fort kan gjøre at både trening og mat blir en smule overveldende, og for sammensatt til å få til å funke i hverdagen.

Her er tingene jeg holder fokus på for å forenkle min egen kostholdshverdag.

  • Spis protein i en eller annen form til hvert måltid. Dette sikrer byggestener og næringen jeg trenger, og det er et fint utgangspunkt for et næringsrikt måltid.
  • Får i meg grønnsaker til alle måltider. Dette bygger videre på punkt 1, og gjør det vanskelig å innta noe som ikke er bra for kroppen. Grønnsaker er naturens vitaminer, og jeg blir så motivert av å tenke på hvor mye bra de grønne godsakene gjør i skrotten. Masse, masse, masse grønnsaker.

  •  Unngå å bli altfor sulten eller altfor mett (ikke alltid så god på sistnevnte.. #whenfoodislyfe❤) … men hva gjør vel det når man spiser sunne godsaker?
  • Jeg prøver å spise mest mulig naturlig. I hverdagen velger jeg gjerne ting som enten har gått på fire bein, svømt i vannet, flydd i lufta, vokst opp av jorda eller blomstret på trær.. You know the drill. Mat som ikke har eviglange innholdsfortegnelser og fargesprakende pakninger. Ved å «begrense» valgmulighetene mine til hovedsakelig grønnsaker, kjøtt, bær, frukt, nøtter, poteter har jeg fortsatt uendelig med muligheter. Jeg bare hjelper hodet mitt med å ekskludere noen dårlige alternativer. Win, win!
  • Bruker vann som tørstedrikk. 
  • Unngår å tenke at jeg ikke skal kose meg. Dette tror jeg er viktig, spes etter en ferie – kan få litt panikk jeg, om jeg forteller meg selv at «kosen er over», hehe. Kosen skal bare endres litt, fra påskeegg og godis til bær, fruktsalater, store salater og andre digge greier.

  • Planlegger alltid. Matbokser er som regel med meg på farta, noe som gjør det enklere å unngå oksehungeren i løpet av dagen. Foodprep er din venn, hehe.
  • Handler etter planen. Jeg handler inn ting som jeg vet underbygger tingene over, og dropper å plukke med meg den sjokoladen «i tilfelle» jeg får lyst på. For all del, har jeg lyst på sjokkis, så kjøper jeg den, men det er liksom ikke det første som går i kurven uka etter påske, hehe.

I dette innlegget kan du se i bilder og tekst hvordan en typisk matdag kan se ut for meg. Snaue tre år siden, men det meste er ganske likt fortsatt. 

Så ja, there you have it! Jeg er på ingen måte fanatisk, men trives godt med å spise sunt og næringsrikt når jeg kan og har lyst, slik at jeg kan ta meg et kakestykke på jobb, nyte godis i helgene og drikke rødvin med venninner når det frister. Alle disse tingene smaker så mye bedre når man vet man dekker kroppens behov, sånn ellers. Ikke minst underbygger det treningen du gjør, og gir deg energien du trenger for å gi jernet. Det liker vi.

Håper du har kommet inn i en god flow etter påske – del gjerne dine kostholdstips- og triks om du har noen?

Flere
Artikler