Løpetrening for oss som ikke digger å løpe – enda

Reklame – inneholder omtale av egen bok

Hele treningsprogrammeringen for året i boken min er basert på de ulike sesongene vi har her til lands, og noen av de som har lest boken har registrert ei litta feil på s 108.

Der skriver jeg følgende (legg spesielt merke til punkt 3);

MEN, det gikk åpenbart litt fort mot trykken på slutten der, for noe måtte vi kutte i boken, og det ble dette – glemte derimot å ta bort lovnaden dere ser over, og selv om jeg har ligget våken om natta og vridd meg i irritasjon over dette (jepp, sånn serr, haha), så hjelper jo ikke det særlig mye. SÅ, jeg caller feilen i all offentlighet, og deler heller «løpedelen» i et eget blogginnlegg.

So here it goes?

Løping er en fantastisk treningsform på mange måter, men kanskje i aller størst grad fordi det er så enkelt og tilgjengelig.

Jeg setter stor pris på at jeg har en kropp som er i stand til å ta meg med ut på tur når jeg selv ønsker, og har et mål om å opprettholde denne funksjonen, spesielt når vårsola titter frem. Jeg syns alltid det er skremmende tungt å begi meg ut på vårens første løpetur, la oss bare få det ut av veien, men første steg på veien mot løpeglede 2019 er å innrømme nettopp det ovenfor seg selv – derfra kan det bare gå oppover?

For å komme i gang med løpingen er det selvfølgelig at du gjør nettopp det – kommer i gang. Ha respekt for at kroppen ikke er vant til denne type belastning per nå, og ha som mål å starte forsiktig, for så å øke gradvis.

  • Behold de to styrkeøktene dine, og husk at målet er å øke noe fra treningsvolumet vi har hatt i vinter. Derfor beror antall økter på hva du har gjort de foregående ukene, men begynn med kun én til to løpeøkter i uken de første fire ukene.
  • Disse løpeøktene skal være lystbetonte, da målet er å dra i gang løpegleden, gi deg mestringsfølelse, og på den måten bygge selvtillit med løpeskoa. Selv varierer jeg alltid mellom to stk her; 4×4-intervaller på mølla, med 2% stigning, eller en rolig løpetur utendørs der jeg veksler mellom å jogge og gå.
  • Etter de første fire ukene kan du øke med en løpeøkt til, og det er smart å ha én økt med intervaller, og en langkjøring. Ettersom vi ønsker å styrke evnen til å løpe over tid så er litt lengre intervaller å foretrekke; her er mine 2 favoritter;

1. 4×4, 10 min oppvarming, 2 min pause mellom hvert drag.

2. 6 min jogg x 3, 3 min gange mellom hvert drag.

Farten tilpasses intervallet, og det skal kjennes ok ut å gjennomføre øktene, spesielt i begynnelsen. Når du blir bedre kjent med løpeformen, og har erfaring med hvilken fart du løper på, kan du begynne å øke.

Jeg syns forøvrig også styrkeøvelsene Melina Magulas og Funkygine viser i denne videoen er helt gull, og fine å implementere i treningen din dersom du satser på å løpe en del denne sesongen, eller bare trenger utstyrsfrie øvelser du kan gjøre når det passer?

Etter fire nye uker med to løpeøkter i uken har du jobbet med løpeformen i åtte uker, og sannsynligheten er stor for at du nå har fått mer løpeglede, men også bedre løpeform. Jeg anbefaler deg å starte denne perioden med en test, f.eks å løpe en gitt rute du er kjent med, for så å gjenta denne testen etter 8-10 uker. Det er SÅ moro å kjenne på kroppen hvor mye lettere løpingen «plutselig» kjennes ut! Hard work pays off, som et eller annet kleint sitatbilde på Instagram ville sagt ?

TIPS! Dersom du løper intervaller på mølle, tenk at du skal forbedre deg hver eneste økt, gjerne i form av fart på intervallet. Hver eneste bittelille økning teller.

Slik tenker jeg rundt løping i min egen trening

Om hvorvidt løping er en egnet treningsform for en eller ikke må man avgjøre selv, men for min del tenker jeg følgende;

  • det er enkelt og tilgjengelig, og jeg vil være passe god i det.
  • Samtidig er det en belastning for ledd, ligamenter og muskulatur, og for mye løping, spesielt seige turer på hardt underlag, kjennes ikke bra ut og jeg kjenner at knærne gir litt etter. Så litt er bra, men ikke for mye.
  • Løpetur i skog og mark er det aller beste, og kanskje den største motivasjonen min for å styrke løpeformen på vinteren; jeg vil klare 1 mil i skogen uten problemer, og kose meg fremfor å føle at jeg får astmaanfall.

Så her fikk dere løpedelen i boken dere, håper den kommer til nytte. Jeg syns selvfølgelig det var dritkjipt at det ble en misforståelse i selve boken, men ville heller være åpen og ærlig om det, heller enn å prøve å gjemme det bort. Feil skjer?

For min del er løping en del av treningen min, men da som et supplement til styrketreningen, og det er også slik jeg har laget boken. Jeg tror ingen er tjent med å løpe seg ihjel, med mindre det er et mål å bli raskest, seigest mulig på nettopp løping, og velger en sterk kropp fremfor en seig kropp anyday! Det beste er selvfølgelig ja takk, begge deler, og det mener jeg man oppnår ved å følge fremgangsmåten jeg legger opp til i boken min?

Og om du ikke enda har gjort det, boken min kan du kjøpe her. Nå går vi sakte, men sikkert fra vinter til vår, og treningsopplegget er selvfølgelig klart. Du som leser får et nytt styrkeprogram som bygger på det foregående, forslag til hvordan du kan legge opp treningsuken din, samt et fullkroppsprogram med strikker som passer perfekt innendørs, eller i vårsola når den tid kommer? Målet med denne sesongen er, som alltid, å gjøre deg stadig bedre til å være din egen PT, samt gi deg verktøyene du trenger for å få det til.

Tusen takk til alle dere som har henvendt dere til meg og spurt meg om denne delen i boken, på en så god og nysgjerrig måte. Her har dere det dere trenger, og jeg håper det kan bidra til å styrke treningsvåren deres ytterligere. For min del fortsetter jeg med styrke 3-4 ganger i uken, og løping når det frister – men det er som jeg skriver, når vårsola glimter til frister det alltid mer enn ellers. Da er det digg å ikke dø av tungpust før man har rundet gatehjørnet?

Nå skal jeg løpe (hehe) og ha PT-kunder. God tirsdag?

 

Flere
Artikler