#matmandag – Mine fem beste tips til et sunt helårskroppen-kosthold

Jeg har snakket mye om helårskroppen, og hvor viktig det er å spise, trene og leve på en måte som er bærekraftig over tid. Men, og dette tenkte jeg over når jeg gikk hjem fra jobben i dag, jeg har jo til gode å gi dere mine tips til hvordan jeg tenker rundt dette, og hvordan jeg legger opp min trening- og kostholdshverdag.

 kylling, pasta og avocado, pluss dressing på siden… Mmmm <3
Elsker dette bildet av meg og Maren, som i HØY grad representerer matglede. Haha, lunsjen var liksom et av dagens høydepunkt hver dag i Portugal. Selvkomponerte spesialsalater med masse extra`s, I like!

IMG_1711

Det tok LANG tid før jeg kom meg til et sted der jeg følte jeg hadde en form for balanse, og gudene skal vite at jeg aldri kommer til å slippe den igjen! Jeg snakker ikke om helårskroppen, balanse og matglede fordi jeg har lest i en eller annen bok hvor viktig det er (det også forsåvidt, men dere skjønner). Jeg har kjent ubalansen på kroppen, og unner ingen å havne der. Et sunt liv er jo så mye bedre i balanse! I dagens #matmandag deler jeg ihvertfall mine personlige leveregler, som hver dag, uke etter uke og måned etter måned sikrer at jeg har et sunt kosthold som jeg stortrives med 🙂

1. Jeg prøver å spise jevnt igjennom dagen. Denne er erfaringsbasert, Inger har jo for eksempel blogget om hvordan hun funker megabra på et periodisk faste-type opplegg. Jeg spiste på den samme måten i et par år faktisk, men merket etterhvert at det gav meg et ganske usunt forhold til mat og mengde. Anyhow, ved å spise jevnt unngår jeg å bli megasulten, som jeg vet at alltid fører til matbonanza når jeg først skal spise. En jevn, god måltidsrytme som kroppen din kan stole på er bra for dere begge. Jeg syns denne artikkelen om PF var ganske interessant, den kan du sjekke ut når du har tid og lyst 🙂

Hva er vel bedre å illustrere denne #matmandagen med, enn fantastisk god mat <3
Hva er vel bedre å illustrere denne #matmandagen med, enn fantastisk god mat <3

2. Jeg prøver å spise mest mulig naturlig. I hverdagen velger jeg gjerne ting som enten har gått på fire bein, svømt i vannet, flydd i lufta, vokst opp av jorda eller blomstret på trær.. You know the drill. Mat som ikke har eviglange innholdsfortegnelser og fargesprakende pakninger. Ved å «begrense» valgmulighetene mine til hovedsakelig grønnsaker, kjøtt, bær, frukt, nøtter, poteter har jeg fortsatt uendelig med muligheter. Jeg bare hjelper hodet mitt med å ekskludere noen dårlige alternativer. Win, win!

Sorry den brunlige fargen på avocadoen.. Men det var sånn den var når jeg åpnet, og hvem er jeg til å ditche en avocado i grenseland. Brun eller ei.

Mmmm <3
Mmmm <3 Salat med laks, spinat, mais, soyasaus og gulrøtter. 
Smoothie funker alltid! Søtt, godt og næringsriktg.
Smoothie funker alltid! Søtt, godt og næringsriktg.

3. Kaffe! Søtsuget melder seg som regel aalltid etter middagen, og titt og ofte tilfredsstiller jeg det med frukt, sjokkis, bær, kesam, alt etter hva jeg har lyst på. Men noen ganger trenger man rett og slett ikke mere mat. På et tidspunkt må man skille søtsug fra «sult», ihvertfall når du typ akkurat har spist.. Et par sjokkisbiter, vannmelon og et fruktfat, hehe. Men ihvertfall – når jeg kjenner et søtsug jeg ikke er keen på å gi etter for, velger jeg kaffe! En koffeinfri kopp med kaffe på kvelden for eksempel.. Dreper aalltid søtsuget, I promise!

Kaffe, kaffe, kaffe, jeg elsker kaffe.
Kaffe, kaffe, kaffe, jeg elsker kaffe.

image

4. Jeg dropper aldri et sosial setting pga. mat! Det høres kanskje ekstremt ut (og det er det), men jeg har hatt tider der jeg har stått over sosiale settinger med venner, bare fordi jeg vet det vil bli servert «usunn» mat. Dette er ganske fjernt fra der jeg er nå, men innimellom, spesielt om jeg har vært på ferie og latt ting flyte litt, kan den tankegangen poppe ned i hodet, at jeg liksom skal være «flink» for å komme på rett kjøl igjen. Nei, nei, nei. Hvis jeg velger å bli hjemme med meg selv og «flinkheten min» ender det alltid med at jeg 1) sitter med hodet begravd i potetgullposen etter et par timer uansett, 2) syns synd på meg selv og føler jeg ofrer morsomme ting for å «være sunn». Og det er jo akkurat det jeg gjør! Hvis du kjenner deg igjen er denne tankegangen et faresignal ass, just saying.

Vinos med venner er jo noe av det beste man får <3
Vinos med venner er jo noe av det beste man får <3

IMG_3401

5.  … For jeg er ekstremt opptatt av at det aldri skal føles ut som et offer! Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg elsker all maten jeg spiser. Jeg ville aldri byttet ut smoothien min til frokost med kneipbrød og syltetøy. Jeg ville ikke fått noe glede av å spise pasta carbonara til middag, og jeg har null behov for å drikke saft med sukker, når jeg koser meg minst like mye med sitronvann eller fun-saft. Alle disse sunne alternativene gir meg glede. Samtidig ville jeg aldri sløyfet de yoghurtnøttene jeg nyter på vei hjem fra trening innimellom, fyllekulene med vennegjengen, godteribonanzaer på hyttetur eller fløtesauser, rømme og hvitløksbrød med aioli. For å si det sånn… Det greiene der gir meg også mye glede. Jeg sløyfer usunne alternativer som ikke gir meg glede, men beholder de tingene som gir meg masse glede. Nøkkelord? Glede. Kostholdet ditt skal gi deg masse glede.

Jeg er heldig som har typ verdens beste kantine på jobben, som gjør det enkelt å velge sunne lunsjer.
Jeg er heldig som har typ verdens beste kantine på jobben, som gjør det enkelt å velge sunne lunsjer.

Dette ble en litt annerledes #matmandag, men forhåpentligvis var det givende på den ene eller den andre måten. Noen som kjenner seg igjen i noen av tipsene allerede kanskje?

Dette har vært verdens beste dag, av så mange årsaker! Noen av dere har kanskje sett det på snap? Jeg var så heldig å få blomster på jobben i dag fordi jeg gjorde en så god jobb i helgen. I tillegg ligger bloggen min på 17. plass på blogglisten.no, som i min verden er ganske stort. Hvorfor kan jeg skrive om i et eget innlegg, hehe. Jeg har hatt fantastiske treningsøkter (jepp, i flertall faktisk, sprek mandag) med et par av de beste menneskene jeg vet om, og jeg har gjort en skikkelig spennende avtale som jeg gleeder meg til å fortelle om 😀

Nå må jeg hoppe til køys, da jeg skal opp forholdsvis tidlig i morgen. Jeg skal nemlig til London med NIKE, som jeg nevnte i går. Flyet går rundt 10.00, og moroa er i gang fra cirka 14.00. Det er lansering av en løpesko, og de har visst stelt i stand litt av et opplegg, med løpeturer, surprises og gudene vet hva.. Join me på snapchat, så slipper jeg å reise alene? Jeg livestreamer som vanlig uansett 😉

God mandagskveld dere :-*

Flere
Artikler