#matmandag – Næringsrike brownies du kan spise til både hverdags og fest

God #matmandag dere! I dag er det sjokoladebrownies på menyen, men inget ringere enn bønner som hovedingrediensen.

Jepp, du leste riktig – røde bønner! Gjengangeren er jo her, akkurat som med proteinrundstykkene forrige uke, at oppskriften er både superenkel og digg, som i mine øyne er noe av det viktigste når jeg i det hele tatt skal vurdere å kokkelere frem noe i denne gata. I hvilken som helst gate egentlig…

Jeg lot meg inspirere av denne oppskriften, men endret noe småplukk underveis. Så til denne oppskriften trenger du…B-ingredienser

 • 2 egg
 • 1 kartong med brune bønner
 • 1 klype salt
 • 1,5 dl Sukrin Gold
 • 1 dl kakaopulver
 • 2 spiseskjeer med kokosolje
 • 1 ts bakepulver
 • 1-2 teskjeer vaniljeekstrakt (denne er fra helsekost, men du kan like gjerne bruke vaniljeessens fra butikken)
 • 5 teskjeer karamell/english toffee-ekstrakt (helsekost)

Alt sammen får du tak i i vanlige matvarebutikker, med unntak av karamell-ekstrakt kanskje. Jeg bruker denne fra Iherb…

WDN-12300-3

… men jeg ser for meg at du fint kan erstatte den med noe mer vaniljeekstrakt, eventuelt litt søtt sjokoladeproteinpulver.

Jeg liker å måle opp, styre og ordne før jeg setter i gang med selve bakingen, delvis fordi jeg vet at los bloggos trenger bildet uansett, for å liste opp ingrediensene, men også fordi det er mye diggere å bake på den måten. Du har liksom alt fremfor deg, så du slipper å tenke underveis, hehe.

Slik gjør du…

 • Begynn med å skru på ovnen på 180 grader, så er den varm når du skal sette inn godsaken. Smelt samtidig kokosoljen i en kjele, så den er klar til å helles oppi blandingen.
 • Skyll vannet av bønnene, og sleng de oppi en bolle.

image

 •  Tilsett egg, sukrin og til slutt kakaopulveret.

image image

 • Bland det lett sammen en skje, før du kobler på stavmikseren og blander det hele sammen til en finfin røre. Nå tilsetter du også saltet og ekstraktene, i dette tilfellet vanilje og karamell.

B-Mikses

 • Deretter fordeler du det hele i en ildfast form. Jeg liker å bruke sølvpapir under når jeg steker ting, enten det er fugl, fisk eller kake, fordi det er så digg å slippe å måtte skubbe-vaskeopp, hehe.

image

Mmm, hvor digg? Jeg lover deg, også røra smaker akkurat som brownies. Så jepp, stemmer det – noen er nødt til å ta seg av restene som rett og slett ikke vil forlate bollen. 

 • Denne svipper du inn i ovnen, og lar den stå i 20-25 minutter, avhengig av hvor seig du vil ha den.

B-Ferdig stekt 2

Og voilà, noe ala slik ser den ut når den kommer ut. 

B-her er brownie2

B-Finito 2

Jeg drysset litt sukrinmelis over for syns skyld, men det er ikke noe must – disse er supergode i seg selv. SÅ gode at jeg faktisk har planer om å bake de på nytt i løpet av julen, og ta de med i familieselskap. Selvfølgelig uten å røpe den 0, så store bønnehemmeligheten 😉

Bønnene i denne kaken gjør jo at den er langt mer næringsrik enn en vanlig sjokoladekake. Svarte bønner har et høyt innhold av proteiner og fiber, i tillegg til folsyre, jern, magnesium, thiamin, molybden og andre viktige mineraler. I tillegg er de jo ganske saftige i seg selv, som jeg tror er mye av grunnen til at de funker så bra i en kake som dette.

Sukrin kan du lese mer om her, på nettsidene til Funksjonell Mat. Jeg har ingen planer om å ta diskusjonen om kunstig søtning her og nå, men kan jo nevne at du ikke finner noe eventuelle negative effekter på den nettsiden, ettersom de selger sukrin og andre «søtnings-produkter». For min del tenker jeg alt med måte, og at søtningsmidler er en fin måte å variere kosen sin med.

Men for mye av noe er aldri bra, og det samme gjelder søtningsstoffer. Denne browniesen er ikke dne nye frokosten din liksom..

Fortsatt kosemat, men gjort litt sunnere, litt mer næringsrik, og dermed gjør du litt mer for kroppen din når du koser deg 🙂

Et tips sånn på tampen av dagens #matmandag må være å minne oss alle på å nyte litt dagslys. Vi er jo midt i mørketiden nå, og for min del er det dager der jeg går hjemmefra når det er mørkt, og er ikke ute i frisk luft igjen før mørket igjen faller på. De dagene prøver jeg å være flink til å få meg en kort rusletur eller tre i løpet av arbeidsdagen, så jeg får meg litt frisk luft, dagslys og et lite knippe d-vitaminer.

image

Anbefales!

Nå skal jeg pakke sammen og dra på langrennstrening på Magnat – det utgikk forrige uke, så nå gleder jeg meg 😀

 

Flere
Artikler