#matmandag – Sunne ShapeUp-triks på ferie

God #matmandag!

Ah, i dag har vært en herlig mandag! Det er nok på grunn av min fantastiske feriehelg på Sørlandet med gode venner…

image

… som besto av trening, mat og kos fra ende til annen. I like!

Mandagen i dag startet litt hardt og brutalt, men etter en PT-time og en treningsøkt på Crossfit Oslo var jeg i full arbeidsmodus! Derfra gikk ting bare oppover, da jeg kastet i meg en superlunsj og en kruttsterk kopp med kaffe på vei opp til mitt elskede kontorlandskap. På veien opp fikk jeg denne hyggelige snappen…

image

… og ble i grunn enda gladere. I skrivende stund sitter jeg på min åttende, niende, tiende time på kontorstolen, og avslutter en finfin arbeidsdag med mitt favorittgjøremål på enhver mandag – #matmandag!

Flashback fra da jeg og Maren nøt et av mange nydelige lunsjer på ShapeUp Bootcamp i mai. Love, love, love.
Flashback fra da jeg og Maren nøt et av mange nydelige lunsjer på ShapeUp Bootcamp i mai. Love, love, love.

Litt annerledes #matmandag i dag, egentlig mest fordi jeg tenker de fleste av dere er ute på farta fremfor foran kjøkkenbenken. Det er i hvert fall jeg, i heimen går det mest i kjappe salater og knekkiser for å være ærlig. MEN, samma det, for om en liten uke og et par dager reiser jeg nemlig på ferie! DET blir digg, men det blir også en endring i hverdagskosten, hehe.

DSC_08~1 1176026-11-1430858628499

Ut med kjappe salater og knekkis, inn med, ja, litt pizza, burger, biff og is, men også en god del sunnere ferievarianter som jeg med glede finner frem så fort jeg planter ferieføttene i et eller annet varmt land. Erfaringsmessig er man ofte flink til å spise frokost og middag, mens maten innimellom der blir litt.. glemt. Ikke nødvendigvis noe galt i det, men for min del får jeg oksehunger til middag hvis jeg ikke spiser noe som helst etter frokosten. Så, dette er fem av mine favorittretter som jeg gjerne tyr til i løpet av dagen. ShapeUp-snacking, ferieedition 🙂

1. Tunfisk og banan så dere kanskje komme? Tunfisk og banan finnes i hele verden. Mos fisken sammen med to bananer, bland og nyt!

IMG_6397

2. Salt spekeskinke er supergodt i varmen! Kombiner med frisk frukt, bær og/eller nøtter, og spis til krampa tar deg. Nam, nam.

3. Barer! Jeg velger ekte mat fremfor pulver og barer altså, men innimellom er det kjekt med raske løsninger. Proteinbarer, for eksempel Questbars, er som regel alltid med meg i feriebagen.

4. Oppskjærte tomatskiver med gulost eller mozzarella, litt basilikum, salt og pepper er supergodt, frisk og enkelt. Kanskje ikke ikke praktisk å ha med i strandbagen som en Questbar, men desto mer perfekt som en ettermiddagssnacks etter en lang dag på stranda.

Mozzarella++ er jo superdigg som forrett også, som et alternativ til brød med smør. Eller smør med brød, som jeg pleier å si... Neida. Joda. Neida..
Mozzarella++ er jo superdigg som forrett også, som et alternativ til brød med smør. Eller smør med brød, som jeg pleier å si… Neida. Joda. Neida..

5. Riskaker holder seg godt, både i bag og ellers, og kan sprites opp med alle mulige former for pålegg. Ferdigkokte egg, skinke, avokado, you name it.

Noen av disse tipsene deler jeg også i en sak vi har på trykk i månedens ShapeUp, «sunn feriebensin», skrevet av moi! Foruten en sabla god tekst og en flust av fine bilder er den også proppfull av gode tips til hvordan du gjør ferien din ekstra næringsrik og full av energi. Her er mine favorittips 🙂

– Pakk alltid med deg en passe stor, gjerne sammenleggbar kjølebag og et par Tupperware-bokser på turen. Perfekt til oppbevaring av drikke og sunn snacks på varme sommerdager.

– Handle inn sunn mat så fort du er på plass på ferie-stedet. Da legger du lista for gode valg med en gang.

– Hvordan skal du bo? Har du tilgang på kjøleskap? Hvis ja, er det bare å meske seg i alt sunt du måtte ønske på butikken. Hvis ikke, bør du finne matvarer som holder seg godt i romtemperatur, som tunfisk, nøtter, gulrøtter og frukt for eksempel.

1176026-10-1431028963557

– Restaurantmenyer er som regel fleksible. Ta utgangspunkt i rettene på menyen, men ikke vær redd for å spørre om justeringer, for eksempel å bytte ut pasta og pommes frites med poteter, salat eller grønnsaker, legge til en ekstra porsjon kjøtt i salaten, få servert saus ved siden av eller andre ting som bidrar til å gjøre maten sunnere.

– Fokuser på å gi kroppen din all den sunne næringen den trenger, fremfor å tenke på de tingene du bør unngå. La næringsrik mat komme i første rekke, og unn deg godsakene etterpå. Det er jo tross alt ferie! Dette er kanskje mitt favorittips 🙂

– Drikk masse vann! Det holder deg hydrert, og gjør det lettere å ikke overspise. Det er fort gjort å feiltolke kroppens tegn på at du er tørst, og tro at du er sulten.

Håper dere fikk litt inspirasjon til hvordan dere kan kose dere maksimalt i ferien, uten å gå helt bananas i matfatet. Ikke nødvendigvis noe galt med det altså, og fra tid til annen er det helt ok. Men erfaringsmessig, for både min egen del og etter hva kunder har fortalt meg, er det diggere å komme hjem fra en ferie der du har praktisert en viss balanse. Da blir det liksom ikke så megastor forskjell på å være på ferie kontra hjemme, og du kommer hjem med en god følelse i kroppen.

Det er jo det balanse handler om, at vi ikke er ekstreme verken den ene eller den andre veien. Så, salat eller burger, is eller ikke is? Ja takk, begge deler! 🙂

 

 

Flere
Artikler