#matmandag – Verdens beste blåskjell

Ah.. Var det noen som fikk med seg snapstoryen min på lørdag eller? Jeg var hjemme på besøk i heimen, og gjennomførte blant annet en nyydelig treningsøkt på terrassen…

image

image

… før jeg satte mamma i full sving til denne ukas #matmandag. Hun har det nemlig med å kokkelere frem verdens beste blåskjell, og nå var det på høy tid at jeg deler oppskriften her på bloggen.

Jeg vurderte først å blogge om reker, men kom etter hvert frem til at det kanskje ble hakket for banalt, hehe. «Smør brødskiven med smør. Skrell reka..» Nei. Greit at #matmandagene mine skal være enkle og greie, men det får være måte på.

Anyhow! Jeg har laget denne på egenhånd tidligere, men benyttet altså anledningen på lørdag til å la mamma kokkelere mens jeg var rosablogger. Blåskjell er kanskje ikke for alle, men jeg må innrømme at jeg rynker på nesa hvis du ikke liker denne oppskriften. Superdigg, og blåskjell i seg selv er jo et av naturens mange godterier! Den dagen jeg får meg ernæringsutdannelse skal jeg bruke meg selv som kilde på dette, men inntil videre bruker jeg godfisk.no, som opplyser at blåskjell blant annet er rike på…

– Protein, som bygger og vedlikeholder alle kroppens celler.

– Vitamin B12, som er viktig for at kroppen skal danne nye celler, blant annet røde blodceller. Vitamin B12 kan bidra til å forebygge anemi, blodmangel.

– Selen, et viktig medvirkende stoff i et enzym som bekjemper skadelige kjemiske prosesser i kroppen.

Jeg liker tanken på å prøve å spise så mye som mulig forskjellige greier fra naturen, og ettersom blåskjell ikke akkurat er en del av hverdagskosten setter jeg ekstra pris på det når jeg får nyte denne oppskriften 🙂

Handlelisten til denne ukas oppskrift er som følger…

Et nett med blåskjell (holder til fire pers, dersom du har mye tilbehør, evt en annen rett, som reker, krabbe, etc)

Hvitløk

Løk

Chili

Smør

Solsikkeolje

Hvitvin

Fløte

Persille

image

image

Ikke den verste smørbrødlista det der? Jeg pleier å få noia av lange ingredienslister, og følte jeg var litt på grensen i dette tilfellet.. Men neida, dette klarer vi, 9 ingredienser til et så digg måltid tåler vi. Og vinen er jo en flerbruksingrediens.. pluss i boka.

Slik gjør du

– Du begynner med å skjære opp en løk,  en hvitløk og cirka en halv chili.

– Deretter varmer du opp en god klatt med smør og en klunk solsikkeolje i panna, og tilsetter ingrediensene over når det har fått lunk og smøret har smeltet.

image

image

Bruk passe varme, ikke for mye, slik at du unngår at løken blir brun. Det skal surres mykt, som mamma sa. Hvis du er som meg, og ikke skjønner Jamie Oliver, Hellstrøm-språket; Middels til svak varme, la det surre i cirka ti minutter.

– Imens løkfesten surrer kan du vaske blåskjellene, og tilsette de oppi kjelen når løken er klar. Da kan du også skru opp varmen på plata, slik at det blir litt mer tempo på ting. Etter kort tid vil du se at blåskjellene begynner å åpne seg, og det er tid for…

image

– Hvitvin! Tilsett cirka et glass med vin, og rør videre oppi gryta. Da lar du alkoholen fordampe, og hvitvinen setter god smak i gryta.

– Når alle blåskjellene har åpnet seg, etter cirka fem minutter, kommer det beste av det beste – fløte.

– Tilsett cirka 1,5 dl fløte, og la dette varme seg opp. Dette tar toppen fem minutter, som beviser det beste av alt…

image

Dette er så fort gjort!

Retten bruker cirka 30 minutter på å lage seg selv, mer eller mindre, og det er akkurat så mye tid du trenger på å stelle i stand, for eksempel, noe ala dette…

image

image

– Tilsett litt persille oppi blåskjellene helt på slutten for en ekstra piff. Vi spiste de sammen med nydelige reker, og hadde rene sommerfesten der vi hadde sjømatbonanza på takterassen.

image

image

Mmm, kjenner jeg får vann i munnen av å tenke på dette. Dere MÅ love å teste!

God mandagskveld dere 🙂

 

 

 

Flere
Artikler