Meg og løping etter fødsel

Inneholder reklame for egen bok

I uka som gikk fikk jeg altså gjort unna noen sabla gode løpeøkter, og endelig kan jeg si at jeg begynner å finne tilbake til løpeformen – digg! Ikke fordi jeg skal bli Rask Raskesen, men fordi jeg elsker følelsen av å kunne snøre på meg skogene og dra på tur uten å kjenne at jeg skal omkomme etter 10 min ? 

Løping etter fødsel er noe mange lurer på – når kan du starte, og hvordan skal det kjennes ut?

Lurte på det samme selv, og har etterhvert som ukene og månedene har gått blitt klokere. Nå er det drøye 8 måneder siden min egen fødsel (28. november 2019), og forrige uke hadde jeg flere gode joggeturer – følte for første gang siden fødsel at jeg begynner å nærme meg den løpeformen jeg hadde før graviditet og fødsel, eller ihvertfall grunnlaget som trengs for å komme meg dit.

Ikke at jeg var noe Ingebrigtsen før fødsel akkurat, men dere skjønner ?

Min historikk med løping før og etter fødsel

Løping har vært det jeg sluttet med nesten først når jeg ble gravid, og noe av det jeg startet med til slutt etter fødsel. I graviditeten gav det meg bekkenplager og vondter ganske tidlig, og etter fødsel har nettopp løping føltes ut som noe av det som skaper mest stress og press på bekken- og bekkenbunn. Dette er jo også tilfellet, spesielt om man som meg ikke er vant til å løpe sånn veldig mye.. har jo alltid vært et supplement til annen trening for min del, og ikke det jeg hovedsakelig har drevet med. 

Hvordan har jeg gått frem? 

Jeg startet med rrrrolig jogg/tripping i motbakke cirka 4 måneder etter fødsel. Har gjort dette litt av og på siden. Cirka 6 måneder etter fødsel testet jeg å jogge fire, fem kilometer, og har økt gradvis derfra. Nå, 8 måneder etter fødsel, har jeg løpt min første mil, og det kjentes veldig bra ut fra start til slutt. Var riktignok ganske most dagen etterpå, men det var grunnet vanlig slitenhet i kroppen – ingen vondter eller noe som kjentes «feil» ut. 

Hva er «riktig» når det kommer til løping etter fødsel? 

Når det kommer til løp etter fødsel tror jeg det er med dette som annen trening; man må prøve seg frem, øke gradvis og ikke ha dårlig tid. Bekkenbunn- og kjernetrening, men også øvelser for bekkenet i sin helhet, er uten tvil viktig for å gjøre kroppen løpeklar, for spør du meg skal ikke løpingen gjennomføres om  man lekker – det er jo et tydelig tegn på at man ikke har det spennet som trengs, og hvorfor skal man da pushe noe som ikke er 100%? 

Mange tenker at jeg har kommet raskt og enkelt «tilbake» etter fødsel, og for all del, har ikke hatt noen komplikasjoner, men jeg føler også selv at jeg har trent smart både før og etter fødsel, tatt veldig hensyn, lyttet til kroppen og ikke forhastet meg – jeg holdt meg lenge til den type trening jeg deler i boken min, noe som gjorde det mulig for meg å trene og holde meg i aktivitet fra ganske tidlig av, samtidig som det styrket kroppen, ikke svekket – noe trening etter fødsel fort kan gjøre, om det gjøres feil eller er for mye, for tidlig. 

Her ser du noen av bekkenøvelsene som har vært viktig for meg etter fødsel, i tillegg til knipetrening. 

Dette fokuserer jeg på når jeg jogger

Når jeg jogger nå prøver jeg, som ved all annen trening, å tenke at jeg hele tiden trekker en spaghetti opp og inn i kroppen. Lettere sagt enn gjort, men det hjelper meg til å ha fokus på bekkenbunnen samtidig som jeg anstrenger meg og bruker resten av kroppen. Videre har jeg fokus på å «skru på» kjernemuskulaturen – innimellom bokser jeg meg selv lett i magen når jeg går eller jogger, for å kjenne at onepacken er med på laget ? Korte steg, kortere enn du tror, hjelper meg til å ha god teknikk og holde bekkenet samlet, og jeg tenker hele tiden at foten skal lande under hofta. Når/hvis jeg øker tempoet prøver jeg å sørge for at beina går fortere fremfor å ta lengre steg.

Jeg er på ingen måte en perfekt løper, tvert imot, men dette er enkle ting jeg tenker alle kan tenke på når de jogger – spesielt de av oss som har født på et eller annet tidspunkt ? 

Fremover skal jeg fortsette å ta meg deilige joggeturer på jevnlig basis, både med og uten vogn (mest med, fordi det er en av de treningsformene jeg enkelt kan gjøre med mini), samt legge inn noen intervalløkter, gjerne på mølle. Har jo blant annet en superjålete tredemølle i kjelleren som jeg gleder meg til å ta i bruk igjen! ? Jeg leker med tanken om å være med på et løp, bare for moro skyld, med vi får se. Hverdagsliv og baby kommer først, hehe. 

Fyr løs hvis du har spørsmål, eller kanskje du vil dele erfaringer? Dette kan du selvfølgelig lære mer om i boken min, som du kan kjøpe via forhåndssalget hos ARK her. 

Ha en nydelig mandag – jeg nyter ferielivet i Kragerø en uke til ❤️?

Flere
Artikler