Tre teknikker – slik trener du deg til å se muligheter fremfor begrensninger

//i samarbeid med LMF (landsforeningen mot fordøyelsessykdommer) og Takeda

Som jeg skrev i søndagens innlegg, i dag er det den internasjonale IBD-dagen. I den anledning har jeg blitt bedt om å skrive mine tips innen mental og fysisk trening, til hvordan man på best mulig måte kan gi seg selv de beste forutsetningene for å implementere gode treningsvaner i en hverdag preget av en IBD-diagnose.

  • Les søndagens innlegg om hvordan man lettere lytter til kroppen og trener deretter, HER.
  • Hva er IBD? Les mer HER.

I dag foreslår jeg noen mentale tips du kan bruke på de dagene eller periodene ting kjennes ekstra tøft ut. Jeg har trent mennesker med denne diagnosen, og vet det er en del mentale utfordringer man kjenner på som kan være vanskelig å forstå for de som ikke selv sliter med diagnosen. Derfor har jeg igjen forhørt meg med Catharina Nerland, som selv har IBD.

PicMonkey Collage

Hva mener hun er de største mentale utfordringene når målet er å kombinere denne diagnosen med en aktiv treningshverdag?

«De største mentale utfordringene mine er rett og slett om jeg kommer til å få vondt i magen, og jeg bekymrer meg. Har jeg litt rumling en dag er det fort gjort å henge seg opp i det. Da ender jeg ofte opp med å ta mange runder med meg selv før jeg faktisk kommer meg på trening (eller ikke..).

De dagene jeg har litt ekstra magevondt, eller jeg merker at kroppen krangler, så er det viktig for meg å snu om på tankene og forsøke å tenke på andre ting. Desto mer jeg bekymrer meg, desto verre blir faktisk magen i slike tilfeller. I mange tilfeller hjelper det meg å tenke positivt og fokusere på andre ting».

  • Sjekk ut Catharinas blogg HER, som blant annet er proppfull av nydelige og magevennlige oppskrifter.

PicMonkey Collage

—————————————————————————————————————————–—————————–

Å få tankene over på andre ting, skifte fokus, og tune seg selv inn på en positiv tankegang stiller altså sentralt. Dette gjelder jo ikke bare de med en diagnose – vi har alle bekymringer, plager og negative tanker fra tid til annen, som lett kan komme i veien for blant annet gode treningsvaner.

Eller hva?

PiaSeeberg_02102015_LOW (24) PiaSeeberg_02102015_LOW (26)

SÅ – hva gjør vi da?

Uavhengig av diagnose og tilstand vet vi at vår evne til å fokusere på de riktige tingene påvirker tankene og atferden vår, og dermed også hvor lykkelig vi føler oss.

Det er ikke dermed sagt at det er enkelt å «tenke seg» til en fysisk bedre tilstand, men å jobbe tankene bort fra bekymringer, grubling og kverning, det er fullt mulig. Her er tre tips til hva du kan gjøre for å se muligheter fremfor begrensninger når du kjenner på grublerier i topplokket, og gjøre det som du egentlig vet du vil – dra på trening og jakte godfølelsen!

 

  • Sett av tid til bekymringene dine.

Avhengig av hvor mye «grublerier» du har i topplokket, sett av tid til å prosessere de. Ha gjerne en bok der du fysisk skriver ned det du bekymrer deg for, og da gjerne også en eventuell løsning på «problemet». Da gir du seg selv en mulighet til å få du bekymringene ut av eget hodet og ned på papiret, og det kan være lettere å slippe de. På den måten får du mer kapasitet til å se muligheter fremfor begrensninger, og det blir lettere å ta et valg om å dra på trening.

image

Ved å sette av tid til grubling blir det lettere å legge fra seg bekymringer og fokusere på andre ting. 

 

  • Bruk virkemidler som setter deg i et godt modus.

Å være tydelig ovenfor seg selv på hvilke virkemidler som setter deg i riktig modus er ekstremt nyttig. Hva er det som gir deg en godfølelse i kroppen og ekstra giv til å gå ut døra og gjøre det som er bra for deg? I dette tilfellet, trening.

For min egen del bruker jeg alltid denne YouTube-videoen når jeg skal prestere, både når jeg skal finstilles litt ekstra, for eksempel før et viktig foredrag, men gjerne også på de treningsdagene jeg kjenner jeg stresset, ufokusert og har mye å tenke på.

Poenget er å vite hva som utløser de riktige følelsene i deg. På den måten vet du hva du skal gjøre for å ta deg selv ut av et negativt tankespinn, og over i den rette modusen. Andre eksempler på gode virkemidler kan være en spilleliste eller en spesifikk sang, et bestemt treningsantrekk, en inspirerende Instagramkonto eller noe så enkelt som et par setninger som minner deg på hvorfor du brenner for å være aktiv. Kunsten ligger i å vite hva som gir deg den rette driven, for så å benytte disse verktøyene på de dårlige dagene.

 

  • Sett deg mål for dagen

Jeg håper du i større og mindre grad har mål du kontinuerlig jobber deg imot, både kortsiktige og langsiktige. Når det er sagt, daglige målsetninger er ikke hverdagskost, men etter min mening er det et fantastisk tilskudd i hverdagen. De er gull verdt, da de gjør det lettere å fokusere riktig igjennom dagen, og det blir automatisk lettere å tenke mindre på det som er mindre bra, for eksempel bekymringer og vondter. Med daglige målsetninger mener jeg små arbeidsoppgaver du kan gi deg selv som du vet vil gjøre at du presterer bedre, har det bedre, eller får andre til å ha det bedre.

image70

Eksempel på hvordan en målliste for dagen kan se ut 🙂 Små arbeidsoppgaver, som i det store og det hele gjør at du blir en litt bedre versjon av deg selv akkurat den dagen.

For eksempel – Skal du på jobb den dagen? Sett deg et mål om å smile til alle du møter, eller at du skal få unna alt du har på to do-listen din. Skal du i middagsselskap? Sett deg et mål om å ta initiativ til å bli bedre kjent med en bestemt person. Skal du i et viktig møte? Sett deg et mål om å fremstå selvsikker, utadvendt og positiv. You see? Du slår hele tre fluer i én smekk, da du 1) gjennomfører dagen på en bedre måte, 2) gir deg selv og topplokket ditt noe konkret å fokusere på, fremfor bekymringer og kvernerier, og 3) gir deg selv muligheten til å oppnå små mål hver eneste dag, som igjen gir en utrolig god mestringsfølelse når dagen er omme.

 

Jeg håper disse tre tipsene var til hjelp, og minner avslutningsvis om det aller viktigste – praksis! En ting er å lese om trening på en blogg, både fysisk og mental, men magien skjer når du faktisk praktiserer det.

Har du noen nyttige tips du vil legge til i kommentarfeltet kanskje?

God torsdag, og takk for at du klikket deg innom 😀

Flere
Artikler