Sannhetene som ødelegger for fremgangen din

«Jammen jeg ER jo en person som velger å dra ut med venner fremfor å trene»

«Jeg ER jo tross alt en person som setter pris på godteri et par dager i uka – det må jeg kunne unne meg»

«Jeg ER jo en person som ikke trives med å pushe meg selv for hardt på trening..»

Kjenner du deg igjen?

De er alle tre eksempler på ulike sannheter og identiteter vi gir oss selv, som kan være vanskelig å oppfatte selv. Underbevisstheten pusler liksom litt på egenhånd med disse tingene, og det er først når vi velger å se oss selv litt i fugleperspektiv at vi har mulighet til å fange det opp. Selvskapte sannheter som dette kan stå i veien for ethvert mål, enten du er rookie på trening eller reine ninjaen i knebøyracket.

Målet for dere begge, uansett nivå og arena, er utvikling – og med utvikling kommer den utfordrende prosessen med å endre på noe.

Å skape en endring på den ene eller den andre måten innebærer at vi må gjøre noe annet enn det vi pleier, og det kan være ubehagelig.. du vet – ut av komfortsonen og sånn. Alt for mange av oss har et ønske og et mål om å skape denne endringen, oppnå et mål, uten av vi vet hva det egentlig innebærer.

Det vi vet og kjenner veldig godt derimot, er hva vi er og hva vi ønsker oss bort ifra – som sannhetene i begynnelsen av dette innlegget. Å sette i gang en endringsprosess der disse sannhetene er ditt fokus vil være litt som å løpe et maraton uten å ha en anelse om hvor målstreken er. Du bare løper, og for all del, du er sikkert dritmotivert i begynnelsen. Beina flyr og kroppen er lett. Etterhvert derimot, et par mil etter at viljestyrken ble brukt opp.. så kommer forklaringene. Forklaringene på hvorfor du skal gi opp.

Disse forklaringene kan også beskrives med et annet ord – unnskyldninger.

Foto: Alle bildene i innlegget er knipset av Victoria Nevland

I praksis, for å sette det på spissen, vil dette innebære noe sånt som.. å drømme om å bli atletisk og supersprek, men i praksis anser du deg selv som lat, langt fra atletisk, lubben og lei. Det er som å ønske å slutte å alltid overspise når det er god mat på bordet.. men i hodet ditt holder du fortsatt på identiteten til en som overspiser når det er god mat på bordet. Spesielt når du er sliten. Det trenger ikke være bevisst – man kan være supermotivert og gira på å skape en endring, og du har tydelig for deg hva målet er. Motivasjonen holder i både en dag, en uke, kanskje en måned. Men sakte, men sikkert, begynner du å spenne bein på deg selv.. du faller tilbake til gamle vaner – de valgene som er en del av den du er vant til å være.

Og med de gamle vanene følger unnskyldningene/forklaringene, som kort sagt rettferdiggjør det faktum at du dropper målet til fordel for «gode, gamle deg». Sakte, men sikkert faller du tilbake til den versjonen av deg selv som skaper den personen du i utgangspunktet ville endre. Og jeg klandrer deg ikke – de tingene her går som regel helt av seg selv – om man ikke er bevisst på at det skjer, når det faktisk skjer.

SÅ, hvordan løse dette?

Det er vanskelig å gi deg den fullstendige løsningen i et enkelt blogginnlegg, men én ting er sikkert – du må starte med å bli bevisst (som du forhåpentligvis begynner med etter å lese dette innlegget), og deretter legge mer tid i å vite hvor du skal. Ikke bare i form av informasjon, tall og anelser, men virkelig kjenne i kroppen hva og hvordan du ønsker å være. Det er opp til deg å male tidenes bilde av det du ønsker å oppnå, slik at du virkelig kjenner godfølelsene rive i kroppen når du tenker på det. Du må være bevisst på hvordan det kjennes ut å ta gode valg i tråd med det langsiktige målet, og hvorfor du skal gjøre det, slik at det er lettere holde ut med valgene som kjennes kjipe ut der og da. Det er ikke sånn at det nødvendigvis blir dritenkelt å takke nei til den sjokoladeskåla – men det blir lettere å flytte fokuset ditt.

Det blir lettere å flytte fokuset bort fra sjokoladen og den kortsiktige gleden (gjerne etterfulgt av dårlig samvittighet) til fordel for den langsiktige gleden og mestringsfølelsen ved å oppnå en endring i tråd med den du ønsker å være. Kortsiktig glede og dårlig samvittighet, kontra langsiktig glede, mestringsfølelse og stolthet – ikke bare over det ene valget du tar der og da, og målet du jobber deg mot, men også over prosessen i sin helhet.

Skjønner dere hvor jeg vil hen?

Det er på denne måten man etterhvert begynner å glede seg over veien til mål, og ikke bare tilstanden du jobber deg mot, da du begynner å sette pris på at veien til mål er fylt med små seiere som dette. Man må bare rigge det til slik at man faktisk klarer å vinne over lang nok tid til å komme seg til mål. Og tro meg – om du lykkes med dette vil du ha på plass godfølelsen lenge før du kommer til mål. Mestring, stolthet og selvtillit kommer ikke bare fra et sluttresultat, men fra hvem vi velger å være i prosessen.

Så, helgens oppgave dere..

  1. Tillat deg selv å dagdrømme, og mal et bilde av målet ditt. Sørg for at du virkelig tillater deg selv å kjenne på gode følelsene av å faktisk ha oppnådd dette målet, og se deg selv være i den tilstanden.
  2. Skriv det ned eller spill det inn på en lydfil for å forsterke følelsene det gir deg.
  3. Se på eller lytt til dette minst én gang hver dag i tiden fremover frem til målet er oppnådd, med mål om å kjenne på følelsen hver eneste gang. Se på det som godteri for sjela, idet du reiser avgårde fra nuet og frem til den tilstanden du så gjerne lyst til å oppnå.

Som du skal oppnå.

Verdens beste følelse! Og i motsetning til hva du tror så starter den hos deg, før du i det hele tatt begynner på veien mot mål. Du må vite hvor du skal for å kunne komme deg dit. 

Tenk på punkt nummer tre som å stoppe opp for å sjekke kartet når du kjører, for å forsikre deg om du er på rett vei – da er du sikker på at du kommer frem til ønsket destinasjon. Alternativet er ganske mye kjipere – kjøre i sirkler til du gir opp.. for deretter å gjenta prosessen.

Usj. 

For noen går dette kanskje hus forbi, men jeg håper jeg treffer hjerterota til noen av dere. Om bare én, så er jeg fornøyd! I skrivende stund sitter jeg på kontoret i Nydalen. Jeg runder av dagen med et siste møte, før en styrkeøkt på SATS venter. I kveld blir det spillkveld og pizza med et vennepar, heelt i tråd med det faktum at det er freeeedag??

Og du.. GOD FREDAG ?

 

Flere
Artikler