Er du en kroppshater?

Det er ikke mange ting jeg kan finne på å gå å irritere meg over, men å snakke, eller tenke, ned sin egen kropp, det har jeg ikke så mye til overs for. Kanskje fordi jeg selv har brukt så mye tid og krefter på det i årene som har vært?

image

Det kan være x antall filosofiske timer i senga de siste dagene som har utløst dette innlegget, hehe. 

For det sies jo at man må begå sine egne feil, for å virkelig lære av de – det kan du jo si jeg har gjort. Så jeg dømmer ingen, for jeg har selv vært en slags kroppshater jeg, altså over gjennomsnittet opptatt av 1) hva som er galt med kroppen, og 2) hvordan det kan ordes opp i.

«Bare jeg blir ferdig med sånn og sånn, så skal jeg gjøre sånn og sånn, DA blir det bra da». 

Ikke bare har jeg lært av mine egne feil, men også andres. Gjennom min jobb som journalist i ShapeUp, PT og nå blogger kommer jeg i kontakt med utrolig mange mennesker, spesielt jenter, som hele tiden går og kjenner på et slags.. kroppshat? Det kan virke som om det nærmest blir en besettelse å fokusere på det man kunne ønske var bedre ved sin egen kropp, isteden for å tenke på alt det som er positivt. Spesielt føler jeg dette kan være en fellesskapsgreie blant jenter, at man sitter sammen og klager over det man er misfornøyd med, hvordan man kunne tenke seg at man så ut, og hvordan man i fremtiden har planer om å være skikkelig flink og «straffe» kroppen med XX for å bli XX.

image

Bilde hentet fra en sak jeg skrev for ShapeUp og Klikk Helse om, nettopp, helårskroppen 😉 

Vel, i dag vil jeg slå et slag for det å ta tak i sitt eget hode, og ta i et tak for å ikke være en kroppshater. Det gjør nemlig ingenting annet for deg og kroppen din enn å gi dere dårlig selvfølelse og selvtillit. Og selv om kroppen din kanskje en dag endres i den retningen du ønsker, så vil fokuset ditt fortsatt være det samme – du finner bare noe nytt å henge deg opp i.

Så uansett hvilke grep du gjør, og uansett hvilken vei kroppen din endres eller ikke, er målet å gi litt beng og være glad i deg selv uansett.

  • Ta grep på ditt eget hode. Fokuser på det positive. Javisst er det kanskje ting som kunne vært bedre, noe annet ville vært umenneskelig, men søren heller, se på alt det fantastiske ved deg? Ta grep om ditt eget hode og fokuser på det, fremfor de få tingene som du skulle ønske var annerledes. De endres ikke ved å kverulere. Det er bortkastet energi.
  • Se deg selv i et fugleperspektiv. Fokuser på helheten. Du er så mye mer enn armer, bein, magemuskler, rumpe og et fjes på en kropp. Du har tanker, følelser, energi og egenskaper ved deg selv, som fortjener minst like stor annerkjennelse og oppmerksomhet som det du ser ved første øyekast. Gjør deg selv en tjeneste og fokuser på helheten når du ser deg selv i speilet, ikke bare det som er synlig for det blotte øyet.

Tenk på de menneskene du selv er glad i – hvor mye av din kjærlighet til de bestemmes av hvordan de ser ut?

  • Imponer deg selv. Du opererer på ulike arenaer – du jobber, du studerer, du har en familie rundt deg, venner, kjente og kjære. Fokuser på alt du kan gjøre for å glede andre og imponere deg selv, fremfor å hakke på småting ved din egen kropp, og på den måten destruere ditt eget kroppsbilde. Du har så mange muligheter, så mange evner – bruk de. Ingenting bygger selvfølelse og selvtillit som å mestre ulike arenaer i livet ditt, som jobb, forhold, vennskap – you name it!

image

image

Javisst syns jeg det er gøy å utfordre meg selv fysisk, men jeg gjør det minst like mye for å gi treningen en større verdi enn bare det å «holde meg i form». Ved å hele tiden jobbe mot små mål og prestere på ulike arenaer, jo mer blir man glad i fysisk trening og et sunt kosthold, på bakgrunn av andre grunner enn at man «bare» vil se ut på en bestemt måte. Trening og kroppen får en enda større verdi, ihvertfall slik jeg ser det 🙂

I tillegg imponerer man seg selv, og minner seg selv på hvor rå man er 😉

PicMonkey Collage

Dette ble dagens lille søndagsreminder fra meg. I mine øyne noe av det viktigste jeg kan banke inn i hodene våres før vi går inn i en ny uke. Ta med deg disse tre tingene inn i de kommende dagene, og gjør DE til de viktigste øvelsene du gjør denne uka.

Og du.. dropp det derre venninnetjattet om hvordan kroppen deres burde vært sånn og sånn – dere gjør ikke noe annet enn å trekke hverandre videre ned i gjørma – benytt heller muligheten til å påpeke hverandres fantastiske egenskaper, og hvor lite kroppens fysiske utseende egentlig har å si i det store og det hele – den samtalen vil garantert gi dere god energi 🙂

P1010727

Da vil kroppen din virkelig takke deg!

image

Avsluttet innlegget med bilder fra gårsdagens særdeles givende kjøretur her på fjellet. Ble så glad av dagslys og litt frisk luft 😀

image

Ha en herlig søndagskveld 🙂

Flere
Artikler