Spørsmålsrunde – matinntak, treningsmotivasjon og… lykke.

I går fikk jeg en liten purring på spørsmålsrunden jeg hadde rundt juletider, og det er fullt forståelig. Jeg var rett og slett ikke forberedt på at det skulle komme så mange spørsmål, og jeg tok meg selv i å ikke få tid til å svare på alle sammen. Makan! Vel, her kommer svar på noen flere.

Jeg har fortsatt noen igjen, men tenker å spare dette til en videosnutt – er det ok? 🙂 

Skjermbilde 2016-12-22 kl. 14.25.21

Svar: Tusen takk, fine Emma! Du, jeg går vanligvis for ull innerst, en fleecegenser og en skalljakke over. Nedentil (haha) kjører jeg en skibukse i stretchmateriale, så jeg kjenner at jeg kan bevege meg fritt. Liker å gå med pannebånd på topplokket, og et par hansker som er akkuat passe tykke. Perfekt!

IMG_5383-e1448471900605

 

 

Skjermbilde 2016-12-22 kl. 14.31.43

Spørsmålet er altså hva jeg tenker man burde få i seg i løpet av en hverdag med trening – har jeg noen tips? 

Svar: Ah, dette er jo en spennende utfordring som de fleste av oss har kjent på eller kjenner på vil jeg tro.. jeg kan ihvertfall skrive under på at jeg gjorde det, etter en lang tid med å sverge til lavkarbo og overtrening som et verktøy for å gå ned i vekt når jeg var ungdom. For all del, det funket, og på et tidspunkt var det helt riktig for meg å drive med mye kondisjonstrening og spise mindre usunne greier. Men når man etterhvert kommer i bedre form, blir mindre og man må trene mer, så er det også hensiktsmessig å endre kostholdet deretter. Det vil si trening i riktige, smarte, sammensatte mengder, og nok mat som underbygger innsatsen du legger ned. På den måten legger du til rette for gode resultater. Det strider egentlig litt imot mine egne prinsipper, men akkurat i slike tilfeller liker jeg å anbefale apper der man legger inn matinntaket sitt i for eksempel en uke – da får man et bilde på hva man får i seg, og man kan undersøke om dette er optimalt opp mot det vi vet er hensiktsmessig. Mange får seg en aha-opplevelse her, enten at man spiser for lite, for mye, for lite karbohydrater opp mot treninsmengde… muligetene er mange. MyFitnessPal er en app jeg liker å bruke.

Et alternativ på dette tidspunktet kan også være å få litt hjelp og veiledning med kostholdet, av noen som jobber med dette. På kort tid lærer man forholdsvis mye, og man får en standard å forholde seg til som er noe annet enn kun egne følelser og inntrykk av situasjonen..

Vi kan jo alle være litt skrudde oppi eget topplokk noen ganger – litt perspektiv og veiledning utenifra er sunt for oss alle. 

PicMonkey Collage

 

Skjermbilde 2016-12-22 kl. 14.31.50

Spørsmålet er altså – om jeg har noen tips til hvordan man kan holde treningsmotivasjonen oppe og gjøre treningen lystbetont når det kjennes ut som både hode og kropp stritter imot. 

Svar: Prøv å huske på følgende – trening gir energi! Jeg har ofte stort hell med å senke kravene og forventningene til meg selv, for å på den måten legge til rette for at jeg kan overraske meg selv positivt. På den måten vet jeg at jeg får gjennomført, fordi målet jeg har satt meg er såpass lite ambisiøst (f.eks trene én gang i uken), jeg er sikret mestringsfølelse, som i seg selv er motiverende, og i 9/10 tilfeller får jeg lyst til å yte litt ekstra, gjøre litt mer, for å unne meg selv litt mer av den nydelige følelsen av å få til noe, gjøre noe bra for kropp og sinn og ikke minst – nyte sofaen og en god bok etter at jeg har gjort en innsats for kropp og sjel.

image

 

– Hvor har du vokst opp, og hvor bor du nå?

Svar: Jeg har vokst opp i Drammen, og flyttet nylig tilbake, etter å ha bodd 6-7 år i Oslo.

 

– Favorittserie? 

Svar: Det er mange, men jeg må si The Affair på HBO stiller ganske høyt, ihvertfall de første sesongen. De første sesongene av Girls syns jeg også var helt konge! Også må jeg skyte inn Jon Olsson sine vlogger, selv om jeg er usikker på om det kan kalles en serie da.. jeg og mannen har ihvertfall helt dilla på de, uten at jeg er sikker på hvorfor.. han virker bare som en så bra fyr, men en stå på-vilje som ikke likner grisen. Det virker som om han virkelig tror på at alt er mulig, og lever deretter – jeg blir inspirert!

Skjermbilde 2016-12-22 kl. 14.32.19

Svar… 

– Treningsmotivasjonen holder jeg oppe ved å unngå å sammenlikne meg med andre, ha fokus på egen progresjon, og velge å bruke tid på ting som jeg syns gir mening. Det vil altså ikke si at jeg bare gjør trening som jeg syns er utelukkende morsomt, jeg tror ikke det helt går an, men jeg sørger for at all trening jeg gjør har et eller annet mål som er knyttet opp mot noe jeg ønsker å oppnå. På den måten finner jeg motivasjon i å hele tiden vite av hver eneste treningsøkt gjør meg litt bedre, og hjelper meg fremover på en vei jeg selv har valgt.

– Jeg balanserer kostholdet mitt på en god måte ved å passe på å spise nok mat! Det er utrolig hvor mye mat man kan spise når man 1) spiser sunn, «ren» mat, og 2) er aktiv. Ved å ha det positive fokuset om å huske å få i meg all den gode næringen jeg trenger så blir liksom ikke maten noe issue.. jeg gleder meg til hvert måltid, prøver å få inn protein, fett og karbohydrater på hver tallerken, prøver å stoppe når jeg er mett (det funker ikke alltid like bra, haha – mat <3) og prøver å bli bedre på å lytte til kroppen. Noen dager er jeg megagigasulten, mens andre dager har jeg ikke helt den samme matlysten – kroppens måte å regulere det hele, rett og slett.

– Det er veldiig mye som gjør meg lykkelig, og på dette spørsmålet kunne jeg jo svart i all evig tid. Jeg er grunnleggende takknemlig for alt jeg har og det livet jeg lever, og bare tanken på det gjør meg lykkelig. Det ligger alltid i bunn. Men for å nevne noen andre, litt mer enkeltstående ting så gjør det meg lykkelig å…

  • … være rundt mennesker som er ekte. Gjengen jeg var med i Dubai er et godt eksempel på dette.. Rasmus, Sølve og Lotte, man skal lete lenge etter folk som er mer seg sjæl enn de menneskene der. Det gir meg en slags indre ro, trygghet og visshet om at jeg også kan være meg selv, sånn helt og holdent. Og det er en god følelse for oss alle tror jeg 🙂 Og et must i dagens.. digitale duppedittverden. FullSizeRender
  • … føle at jeg «knekker en kode» hos et annet menneske når jeg jobber som mental trener, som på en eller annen måte gjør at de kommer hakket nærmere målet sitt.
  • … litt klisjé, men det må jo med – være med kjæresten. Han er, med hånden på hjertet, det morsomste mennesket jeg vet om, og jeg kan ikke tro hvor heldig jeg er som får lov til å brøle ut i latter sånn cirka hver dag, takket være han. En latter forlenger livet, og det tror jeg virkelig på – man får en følelse i kroppen av at.. ting er ikke så farlig liksom. Og den følelsen trenger mitt kverulerende, tenkende hode, hehe.

FullSizeRender (2)FullSizeRender (1)

  • … å være med familien gjør meg også lykkelig – da er jeg liksom «hjemme», uansett om vi faktisk er hjemme i huset jeg har vokst opp i, på hytta, ute og spiser, eller her i det nye huset… det er menneskene som gir meg hjemmefølelsen – flokken min liksom.

Det er dette jeg kommer på i farta, men det finnes jo millioner av andre ting, små og store, som gjør at jeg kjenner på følelsen av lykke og takknemlighet. Den daglige morgenkaffen for eksempel.. #lykke!

Som nevnt innledningsvis sparer jeg de siste spørsmålene til en egen videoblogg, der jeg blant annet tar for meg disse…

Skjermbilde 2016-12-23 kl. 09.21.29

… har et par sånne «spørsmålsark» liggende, så det blir bra 😉

Avslutter med å si tusen takk for at dere sender meg spørsmål i det hele tatt jeg, det syns jeg er skikkelig, skikkelig hyggelig. Blogger eller ei, jeg kommer aldri til å bli helt vant til det faktum at.. ja, at mennesker tar seg tid til å skrive lange spørsmål til «lille meg», blant annet, som går på helt andre ting enn fysisk og mental trening. Det er hyggelig <3

Nå er jeg på plass i Geiranger og ser frem til en sporty helg med masse spreke jenter. Jeg oppdaterer jevnt og trutt på Instastory, så bare å joine om du vil ha en smakebit. Håper du har en nydelig fredag, hvor enn du er i verden 🙂 

Flere
Artikler