Mine tre beste tips til å være sprek uten å dra på trening

«Å være sprek» trenger ikke være et resultat av antall treningsøkter gjennomført, antall kilo løftet eller antall kilometer løpt, slik som mange kanskje tror.  Det er et resultat av valgene du tar, og handlingene som følger. Det er disse som definerer deg – ikke antall kilomenter løpt på mølla, kalorier forbrent eller kilo løftet. Så ikke «gi opp» bare fordi du føler du ikke har tid til å trene – se muligheter fremfor begrensninger, og begynn gjerne med mine tre beste tips til å få til nettopp dette. 

Mange mennesker jeg møter, både som fysisk trener, mental trener, og sånn generelt egentlig, stresser med hvordan man skal få tid til x antall treningsøkter i en travel hverdag. Man kjenner seg kanskje dratt mellom de ulike arenaene i livet, jobb, skole, venner, kjæreste, you name it, og i noen perioder føler man rett og slett at man ikke har tid til trening. Vel, ikke fortvil – du kan komme langt ved å ha fokus på aktivitet i hverdagen!

Tidvis kan jeg kjenne på det selv, men samtidig er jeg heldig sånn sett – treningsøktene blir langt mer tilgjengelige når man jobber i treningsbransjen. 

Allikevel erkjenner jeg i aller høyeste grad de som ikke har det på samme måte, og det er jo egentlig disse menneskene jeg brenner for. De som ikke har fysisk aktivitet på toppen av to do-lista i det hele tatt, og ikke har mulighet til det heller, men som allikevel ønsker å legge inn den innsatsen som trengs for å holde seg sunne og friske.

Her må jeg si småbarnsmødre er overlegne ass. Jeg fikk masse tilbakemeldinger fra travle hjemmetrenere når jeg spilte inn SKYR-økta for eksempel, som jeg fikk inntrykk av at ble kjørt tidlig på morgenkvisten, i lunsjen, eller sent på kveld når kidsa hadde lagt seg. Jeg tok meg selv i å bli superinspirert, og skal uten tvil bli like rå som dere hvis jeg noen gang får kids selv. 

https://www.youtube.com/watch?v=5BAQ-qWuB8I&t=42s

I ukas episode av Treningspodden tar vi for oss hvilke muligheter vi har til å holde oss sunne, friske og i aktivitet uten å faktisk dra på trening. Hverdagen vil alltid være fylt av begrensninger (eller utfordringer som jeg konsekvent liker å kalle det), men det er minst like mange muligheter, om ikke flere. Her er fire av mine beste tips til hvordan du kan være en sprekis uten x antall besøk på treningssenteret hver eneste uke.

I mine øyne er dette en større del av det å «være sprek» enn maksen min i markløft noensinne kommer til å være.

  • Ta beina fatt!

Så ofte du kan, hvor som helst, når som helst. Fordrer at du planlegger inn litt mer reisetid i kalenderen din, men du får sykt mye igjen for det! Hverdagsaktivitet er noe av det viktigste vi kan gjøre for helsa vår, og jevn aktivitet gjennom dagen, uka og måneden er langt viktigere enn en time trening et par ganger i uka. 10 000 skritt per dag er et fint sted å starte, og ikke minst et flott måleparameter på hvordan det står til med hverdagsaktiviteten din.

klokke2 natur

Som jeg gleder meg til våren er her for fullt igjen, og det blir enda enklere å kle seg for powerwalking fra A til B, hehe. 

  • Kle deg praktisk. 

Praktiske klær gir deg lyst til å bevege deg, og det er langt lettere å ta trappa i en flexi treningstights enn en åletrang olabukse. Noen ganger kan man jo slå på stortromma, for all del, men sånn i det store og det hele er jeg fan av å kle meg på en måte som gjør at jeg får lyst til å bevege meg. I tillegg er det jo et must for å få gjennomført punktet over.

Så hvis du noen gang lurer på hvorfor jeg stort sett alltid rusler rundt i sekk, joggesko, praktisk jakke og treningstights.. now you know 😉

  • Bli en råtass på hjemmetrening.

Trening med egen kroppsvekt, eller med enkelt utstyr, for den saks skyld, må ikke undervurderes. Man trenger på ingen måte et senter for å holde seg i form, og for mange er trening med egen kroppsvekt en minst like gunstig treningsform. For ikke å snakke om mer tilgjengelig. Et kjapt søk på Google eller YouTube, «bodyweight training», gir deg inspirasjonen du trenger for å komme i gang.

  • Vær en «do-er»

Å være en «do-er» innebærer å være handlekraftig. La meg ta gårsdagen som eksempel – jeg var ganske så klein etter lørdagens rødvinsinntak. Samtidig visste jeg at det var en trillion ting som måtte fikses i huset. Det fristet greit mye å bare bli liggende på sofaen, men jeg tok meg selv i det og så på disse trillion tingene som en fin mulighet til å slå to fluer i én smekk – få gjort noe fornuftig, samtidig som jeg var i aktivitet. Treningsøkten utgikk, men til gjengjeld var jeg i masse bevegelse og vi fikk et fiks, ferdig vasket, ryddet kjøkken og jeg fikk et superryddig klesskap. Når man er en do-er er det ofte dette som skjer – ved å gå den ekstra kilometeren hjem fra jobb, rydde opp i de tingene du har utsatt i hundre år, vaske det gulvet som har skreket etter grønnsåpe i hundre år.. så får du ikke bare gjort masse fornuftig som kommer til å gi deg en god følelse hver eneste gang, men det blir også en god vane for deg å få unna aktivitet ved å velge å gjøre disse tingene.

Ikke minst, sofaen kjennes ut som en drøøm noen timer senere, hehe. 

Sjekk ut ukas episode av Treningspodden HER, for flere tips til hvordan du kan holde seg sprek uten trening på treningssenteret. Du finner Treningspodden i de fleste apper og sider for podkaster, blant annet i Soundcloud, iTunes og på Acast.

Treningspodden_cover

Treningspodden er sponset av Kari Traa og VING Treningsreiser. 

Flere
Artikler