Status på «det søvnløse livet»

Var det noe jeg var spent på så var det hvordan jeg kom til å takle søvnmangelen som oppstår ved å ha en nyfødt i hus?

Nå har det snart gått tre måneder, og jeg har fått kjenne nyfødt-livet på kroppen. Og den gode nyheten, både for meg selv og andre småbarnsmødre, er jo at det går overraskende bra – jeg tror man får mye hjelp av den hormoncocktailen som river i kroppen når man ammer, og selv om noen dager er seeeeige, er de fleste helt ok.

På de seige dagene går det gjerne litt utover mannen dessverre, følelser og tanker bobler fort litt over, og matinntaket øker i takt med hvor sliten jeg føler meg – vi vet jo at kroppen craver mer når man sover mindre, så det er helt naturlig. Jeg ammer jo, og så lenge jeg velger noenlunde sunn mat er ikke dette noe jeg tenker særlig over?

Nettene nå for tiden starter gjerne med 3-4 timers sammenhengende søvn, fra 22 til 02-ish. Deretter bruker vi en times tid på amming, og sover et par nye timer, før ny ammerunde. Er jeg heldig sover han enda et par timer, så vi får slumret godt frem til 08 cirka – men like ofte er vi våkne og… prater… fra 05, 06-ish.

Mini er som moren sin, glad i mat, og jeg opplevde i begynnelsen at det var vanskelig å mette han skikkelig før natta – da våknet han gjerne annenhver time fra kveld til morgen. Nå bruker jeg NatureBond melkeoppsamler om natta, slik at jeg får samlet opp melk og mannen kan gi flaske på kvelden før mini skal sove – da er han gjerne ute de tre, fire gode timene på begynnelsen av natta. Jeg bruker den om natta og morgenen fordi det er da jeg har mest melk, og det er gull å slippe å pumpe, når jeg allerede ammer mye. Takket være dette «rigget» har vi enda ikke brukt morsmelkerstatning, men kan godt være vi supplerer litt med det etterhvert ?

I begynnelsen trengte jeg å sove litt på dagtid, men nå går det overraskende greit å ikke gjøre det. Å komme seg ut på tur, frisk luft og D-vitamin, gir i tillegg masse energi, og det samme med trening. Ikke overraskende er det mine beste tips for å stå i søvnmangelen ?

Fokus fremover blir å bli flinkere til å legge han over i egen seng etter amming – han våkner hveeer gang?

Dagen i dag startet rundt 09, og siden da har vi lekt litt, drukket kaffe, jeg har fått hengt litt i mailboksen, og ja.. dagen går. Nå står det mellom trilletur og trim i kjeller’n – får kjenne etter hva som frister.

God fredag dere, og happy Valentine’s ?

Flere
Artikler