Sunnere junkfood gjort enkelt

Jeg opplever ofte at kunder, lesere og generelt folk jeg kommer i kontakt med kan oppleve det å spise sunt (hva enn det innebærer for hver enkelt) oppleves som et offer. At man liksom må gi avkall på det gode liv om man har planer om å spise masse digg, næringsrik, sunn, fargerik mat. Jada, jeg vet jeg er litt partisk, treningsblogger and all, men er du ikke enig – det høres ganske selvmotsigende ut når jeg skriver det sånn?  

Selv elsker jeg å kose meg med rødvin, en typisk pizza, iskrem, nattmat, you name it. Men jeg ser ikke på det som et offer de dagene jeg ikke gjør det – snarere tvert imot. Mitt næringsrike hverdagskosthold er min bestevenn, mens de mer sjeldne mat- og drikkevarene er bekjentskaper jeg tyr til fra tid til annen. Det er alltid hyggelig og gir meg masse glede, men ingenting slår kjernekostholdet! 

IMG_6819megboll

Noe av det første jeg jobber med i kundetilfeller er tankemønster og innstilling knyttet til mat og kos. Dette er egentlig et prakteksempel på hvorfor jeg elsker å jobbe med mental og fysisk trening sammen, når målet er å skape en livsstilsendring som varer. Da nytter det ikke å tenke å sikle etter all den maten man kunne «ønske» man kunne spise (som uansett er helt på jordet, da vi alle er frie mennesker som kan spise hva søren vi vil), men heller fokusere på all den nydelige maten vi faktisk kan, og ikke minst burde, unne kroppen vår.

Et prakteksemplar er jo denne typiske kosematen, junkfood om du vil, som mange har en tendens til å savne. Type burgere, pizza og taco. Taco er forholdsvis enkelt å gjøre sunnere, sjekk for eksempel denne saken, så jeg viser dere en litt annen rett som kan nytes i tillegg til tacoen. I dagens #matmandag er det altså tre næringsrike kvalitetsalternativer til middagsmat som funker like bra på en mandag som på en lørdag.

Hver dag er en kosedag!

Burgere (oppskrift HER)

  • Burgerbrød av egg, havgregryn og cottage cheese, samt burgere av proteinrikt krydder, et par eggeplommer og en miks av deilige kryddere – voilá! Et herlig burgermåltid som i tillegg gir det gode karbohydrater og fett, samt masser av proteiner. Lag en deilig, grønn salat ved siden av, så får du litt ekstra greens-poeng!

rundstykk2 P10208081

Ah, min elskede #treningspizza. De samme prinsippene går igjen – lag bunnen selv, for eksempel av havregryn, havremel, egg og vann, eventuelt av tunfisk, som i denne oppskriften. Fyll den med tomatpuré som du mikser med litt sukkerfri tacosaus for et supert grunnlag, og fyll den med deilige grønnsaker som grønnkål, mais, rødløk, paprika, chili, hvitløk.. ja, you know the drill. Proteinkilde velger du etter smak og behag, men resultatet blir det samme – en nydelig pizzafest, næringsrik og bra for deg, i motsetning til hurtigsjappa på hjørnet.

IMG_5072_2 image50

Okei, kjøttet i denne oppskriften kommer ikke fra en rullende kjøttpølse i et klamt gatekjøkken.. men det er kanskje like greit? Pitabrød er i mine øyne en undervurdert hyggemiddag fra 90-tallet. Jeg og mannen tok opp igjen trenden for noen måneder siden, og det er blitt et fast innslag på menyen. Du kan velge om du vil lage hjemmelagde pitabrød, slik Treningsfrua har gjort her, eller du kan kjøpe – skal ærlig innrømme at jeg som regel går for sistnevnte. Du fyller de med hva du vil, med gjengangeren er jo digg guacomole, dressing med kesam, hvitløk, salt og pepper, grønnsakene du digger, smakfull ost og en form for kjøtt, fisk eller fugl. Vi går som regel for kylling.

PicMonkey-Collage3

Ah.. hadde glemt hvor sulten jeg blir når jeg lager #matmandag, hehe. Snart på tide å komme seg hjem fra kontoret og begynne på middagen – må bare få unna en treningsøkt først. Men anyhow, ta med deg dagens oppfordring fra meg til deg – enhver dag er en kosedag, og billig junkfood kan du enkelt lage bedre hjemme!

  • Junkfood og «kosemat» stammer som regel fra et bedre, hjemmelaget produkt, for så å ha blitt omgjort til et masseprodusert spleiselag av en matvare. Denne innlegget er et kroneksempel på hvordan du kan la deg inspirere av akkurat det du har lyst på, for så å lage din egen, hjemmelagde, næringsrike variant.
  • Matglede er viktig, uansett. Selv på en vanlig, sunn ukedag er det rom for å kose seg litt ekstra, for eksempel ved å prøve en ny rett, gjøre deg litt ekstra flid med grønnsakene, mekke sitronvann, eller bare ta en tur til varmdisken og unne deg noe jålete, sunt og godt.
  • It´s all in the mind! Når du rusler rundt på mandagen og tenker på alt du ikke skal spise, tenk heller på alt du kan spise. Ikke la hodet surre og gå på egenhånd, ta heller kontroll over tankene, følelsene og dermed fokuset ditt.

God #matmandag hjerter!

 

 

 

Flere
Artikler