Tanker om vegetarianer-kosthold og en oppskrift deretter

Hei fine folk, og god #matmandag?

For å være ærlig startet det litt blått her i gården – etter lørdagens bursdagsfeiring hadde jeg en noe sliten søndag, og en mandagsmorgen deretter. Vel, da er det rein luksus å kunne ha hjemmekontor hele dagen, med unntak av ei litta tur på postkontoret. En treningsøkt har jeg også fått meg – så nå føler jeg meg tipp topp igjen.

Og mye av grunnen til det er også den gode maten jeg har fylt kroppen min med i dag, blant annet denne fantastiske salaten. Ukas episode av Treningspodden handler om hvordan vi alle kan bidra til å ta vare på helsa til planeten, der det å redusere forbruket av rødt kjøtt står høyt på lista. Dette ble også bekreftet i rapporten EAT la frem i forrige uke, med Gunhild Stordalen i spissen. Du kan lese Aftenposten sin sak om rapporten her  – der finner du også lenke til rapporten i sin helhet.

En av hovedkonklusjonene i rapporten er at det globale forbruket av rødt kjøtt og sukker må halveres, mens forbruket av nøtter, grønnsaker og belgfrukter må dobles.

I mine øyne går dette hånd i hånd med min egen kostholdsfilosofi – masse grønnsaker og frukt, akkompagnert med gode proteinkilder, både vegetariske, men også fra animalske kilder. Jeg kommer nok ikke til å bli noe vegetarianer eller veganer med det første, men å utvide horisonten, det gjør jeg gjerne. Derfor ønsker jeg i 2019 å ha større fokus på vegetarianske oppskrifter, i tillegg til det kjente og kjære; egg, melkeprodukter, kylling, kalkun.. you know. Om vi alle evner å variere i større grad, samt kutte kraftig ned på «verstingen» rødt kjøtt, har vi kommet langt.

Så, dagens oppskrift er en god start! Dette er en klassisk #inabowl-salat, som jeg spiste til lunsj, men som like gjerne kan funke som en nydelig middag. Jeg ville ha tilsatt avocado om det ikke var for at jeg glemte å kjøpe det, og takket være mye sunt fett er det stor sannsynlighet for at denne salaten vil kunne holde deg mett lenge. Proteinet i retten kommer fra fetaost, cottage cheese, linser og pinjekjerner, og totalt ender det på snaue 20 gram, som er å anbefale mer måltid om man ønsker å underbygge treningen man legger ned med maten man spiser – det vil jeg ?

Du trenger (til én person)

  • 200 gram søtpotet
  • Et halv granateple
  • Ønsket mengde grønnkål (jeg brukte mer enn det du ser på bildet).
  • Cirka 35 gram fetaost
  • Et par spiseskjeer cottage cheese
  • En halv pose pinjekjerner
  • En halv boks linser

Slik gjør du 

  • Begynn med å kutte opp søtpoteten i små terninger – inn i ovnen på cirka 180 grader, til de er myke. Jeg toppet de med litt olje og salt før jeg satte de inn.
  • Deretter stekte jeg grønnkålen i kokosolje, og mikset det i en bolle med fetaost og cottage cheese.

  • Veien videre er ganske enkel – tilsett de ulike ingrediensene etterhvert som de blir ferdige, og miks det sammen i en bolle som rommer alt sammen, og vel så det. Helt på slutten ristet jeg pinjekjernene i stekepanna, og toppet salatbollen med det. Husk å tilsette avocado hvis du har.

Altså, hvor fresht ser det ikke ut?? Om du ser bort ifra kjøkkenbenken min.. jeg elsker virkelig kjøkkenet mitt, men sort benkeplate er ikke det smarteste valget jeg har tatt. Alt syns på den, haha.

So there you have it. Enkle ingredienser som man slenger sammen i en bolle, der cottage cheesen og fetaosten danner en deilig dressing på det hele. Granateplet gir en god crunch og en spennende smak, og det samme gjør pinjekjernene. En herlig, vegetarisk oppskrift, som jeg tror de fleste av dere vil like, kjenner jeg dere rett?

Bon apetít!❤️ ? ? ? ?

Flere
Artikler